Ο Έρογλου προανήγγειλε επαφές με Γκιουλ και Ερντογάν για το Κυπριακό

Ο Έρογλου προανήγγειλε επαφές με Γκιουλ και Ερντογάν για το Κυπριακό
Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό θα έχει τις επόμενες ημέρες με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι η διαβούλευση με Άγκυρα συνεχίζεται και μίλησε για δύο ιστορικά λάθη που έχουν κάνει τα ΗΕ και η ΕΕ , τα οποία – όπως ισχυρίστηκε – έχουν επιτείνει «την αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς μέχρι σήμερα».

Επισκεπτόμενος τα γραφεία της οργάνωσης «αδερφική εστία» στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μια συμφωνία πρέπει να βασίζεται σε στέρεες βάσεις και ο «τ/κ λαός» πρέπει να μπορεί να ζει στη νέα αυτή δομή που θα δημιουργηθεί με άνεση και ασφάλεια. «Για το λόγο αυτό η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι βασική προϋπόθεση. Δεύτερη προϋπόθεση είναι το συνεταιρικό κράτος να δημιουργηθεί από τα δύο συνιστώντα κρατίδια. Το θέμα που διαφωνούμε περισσότερο με τους Ε/κ, είναι αυτό».

Ο κόσμος, συνέχισε, θέλει μια συμφωνία στην Κύπρο, αλλά διερωτήθηκε αν ο κόσμος είναι δίκαιος, κάνοντας αναφορά σε «εμπάργκο» που «δυστυχώς εφαρμόζονται εναντίον μας από τις χώρες που θέλουν λύση στο Κυπριακό».

Τα δύο ιστορικά λάθη, κατά τον Τ/κ ηγέτη, είναι η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ στις 4 Μαρτίου του 1964 αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία των Ε/κ, όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι τότε λέχθηκε πως ήταν μια προσωρινή απόφαση για να σταματήσει να χύνεται αίμα, αλλά μέχρι σήμερα αυτή ισχύει «και η ε/κ πλευρά είναι μέλος των ΗΕ».

Το δεύτερο ιστορικό λάθος, είπε, ήταν ότι η ΕΕ δέχθηκε τη «νότια Κύπρο» ως μέλος της ενώ υπήρχε άλυτο το πρόβλημα. «Αυτά τα δύο λάθη έχουν επιτείνει την αδιαλλαξία των Ε/κ μέχρι σήμερα».

Ο κ. Έρογλου έκανε αναφορά στην έκθεση που – όπως είπε – είχε ετοιμάσει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, 77 σελίδων, για τις συναντήσεις Ταλάτ – Χριστόφια και τις δικές του με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε αυτό το έγγραφο.

Στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Χριστόφια, είπε, υπήρξαν προσεγγίσεις σε κάποια θέματα και η τ/κ πλευρά επέδειξε προσπάθεια ώστε αυτές να μετατραπούν σε συμφωνία, αλλά η ε/κ πλευρά επέμεινε στις αντιρρήσεις της. Κατά τον κ. Έρογλου, στις 30 Μαϊου στο δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχαν συμφωνήσει προφορικά πως οι διαπραγματεύσεις θα άρχιζαν το πρώτο μισό του Οκτωβρίου, αλλά όταν αυτός ο μήνας πλησίαζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «άρχισε τις ζαβολιές, λέγοντας ότι θα παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο μετά την ετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος».

Η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε, για να μην είναι αυτή που εμποδίσει τις συναντήσεις στο τραπέζι, αποδέχθηκε το κείμενο που ετοίμασε για το σκοπό αυτό ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο. «Η ε/κ πλευρά το απέρριψε και από τότε μέχρι σήμερα τα έγγραφα πάνε κι έρχονται».

Το τελευταίο έγγραφο, είπε, δόθηκε όταν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου και παρά το ότι η τ/κ πλευρά σημείωσε πως ήταν το τελευταίο, η ε/κ πλευρά δεν το αποδέχθηκε, «συνεχίζοντας το παιχνίδι των εγγράφων», κατά την έκφρασή του.

Για το συγκεκριμένο έγγραφο, συνέχισε, ο κ. Νταβούτογλου ενημέρωσε για δεύτερη φορά τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Αγγλίας ενώ και ο ίδιος ο Ντερβίς Έρογλου στη συνομιλία του με τον ΓΓ των ΗΕ Μπαν Γκι μουν του είπε ότι «είναι το τελευταίο έγγραφο».

Το πρώτο έγγραφο για το κοινό ανακοινωθέν, συνέχισε, βγήκε από τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. «Ετοιμάσαμε εδώ το πρώτο έγγραφο με έναν εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα ίσως έχουν πάει και έχουν έρθει 5-10 έγγραφα».

Υπενθύμισε τη θέση τους για λύση μέχρι το Μάρτιο και δημοψήφισμα τον ίδιο μήνα κάνοντας λόγο για παιχνίδι των Ε/κ με το κοινό ανακοινωθέν που θα φάει το χρόνο μέχρι το Μάρτιο.

Για την επικείμενη επίσκεψη Ντάουνερ στην Κύπρο, ο κ. Έρογλου είπε ότι την τελευταία φορά που ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν εδώ είχε δηλώσει πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν, υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτή τη φορά ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έρθει με κάποια έγγραφα στο χέρι.

«Τις συμφωνίες λύσης του Κυπριακού τις απορρίπτουν μέχρι σήμερα οι Ε/κ και αυτό ο κόσμος πρέπει να το δει,» ισχυρίστηκε.

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο

Στο μεταξύ σήμερα στις 9.30 το πρωί συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί η στρατηγική της Λευκωσίας, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η Κυβέρνηση επικεντρώνει εκ νέου τις προσπάθειές της στη συμφωνία επί του κειμένου του κοινού ανακοινωθέντος με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν τη διαφωνία τους, ζητώντας να αλλάξει η ακολουθούμενη στρατηγική. Την ίδια ώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζεται αδιάλλακτη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να επιρρίπτει ευθύνες για το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στις 12 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, για να συνεχίσει τις προσπάθειες με στόχο τη συμφωνία πάνω στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος και την έναρξη των συνομιλιών.

Ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να έχει στην αρχή επαφές με τους δύο ηγέτες και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τους δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ.

Ακολούθως θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εξάλλου στο Λονδίνο θα βρίσκεται από τις 14 μέχρι τις 17 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Εν μέσω της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ανήγγειλε σήμερα ότι θα έχει τις επόμενες μέρες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...