Ο Αντώνης Τζανακόπουλος στο Kontra για την Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αντώνης Τζανακόπουλος στο Kontra για την Συμφωνία των Πρεσπών

Σε απευθείας σύνδεση από το Λονδίνο, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Αντώνης Τζανκόπουλος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Κόντρα και στον Γιώργο Μελιγγώνη. Από τον τηλεοπτικό αέρα ανέλυσε εις βάθος τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα επόμενα βήματα μέχρι να τεθεί σε ισχύ αλλά και τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που οι γείτονες την παραβιάσουν μελλοντικά.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Αντ. Τζανακόπουλος λέγοντας πως «μέχρι στιγμής όλα πάνε βάση προγράμματος», σε ότι αφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ που αναφέρεται σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επιπλέον εξήγησε πως «βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, μέχρι να εγκριθεί το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ», εξηγώντας και τα επόμενα τυπικά βήματα για να τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές ονομασίες.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Οξφόρδης, επεσήμανε, πως είδη οι γείτονές μας έχουν ξεκινήσει προκαταρτικές ενέργειες «για να είναι έτοιμοι όταν τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία να είναι σε συμμόρφωση με αυτήν», συμπληρώνοντας ότι, «τρίτα κράτη αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αναφέρονται στην π.Γ.Δ.Μ. και επίσημα, λέγοντάς την Βόρεια Μακεδονία».

Ερωτηθείς για το διεθνές κλίμα ο εν Λονδίνο ακαδημαϊκός εξήγησε ότι στους ξένους η διαμάχη φαίνεται «περίεργη» έως «αλλόκοτη», αλλά χαίρονται που λύθηκε και «αγκαλιάζουν την λύση» κατέληξε.

Για όσους ψάχνουν αρνητικά στην επόμενη μέρα της συμφωνία, ιδιαίτερα σε κυβερνητική αλλαγή στα Σκόπια, ο Αντώνης Τζανακόπουλος απάντησε, ότι «νομικά τουλάχιστον δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν δεν αρέσει στον Μιτσκότσκι (σ.σ.: ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της π.Γ.Δ.Μ.) περαστικά του», ξεκαθαρίζοντας ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «διεθνή νόμο» και κάθε παραβίαση της επιφέρει κυρώσεις. Προλαβαίνοντας τους κακεντρεχείς, τόνισε, ότι η παραβίαση του νόμου δεν έχει να κάνει με τον νόμο αλλά με τον παραβάτη και οι συνέπειες είναι δεδομένες.

Οι συνέπειες που μπορεί να έχει η παραβίαση της συμφωνίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσε να είναι τα βέτο που μπορεί να ασκήσει σε κάθε στάδιο ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωσή. Επιπλέον μίλησε για κυρώσεις, «όπως το να τους κλείσουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, να πάρουμε οικονομικά μέτρα εναντίον τους, αλλά και μέσω διπλωματίας»

Σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει από διεθνή δικαστήρια και τον Ο.Η.Ε. την εφαρμογή της, ενώ σε δεύτερο βαθμό θα μπορούν να επιβληθούν επανορθώσεις και να αναγκαστεί η Βόρεια Μακεδονία να παρέχει διαβεβαιώσεις ότι θα συμμορφωθεί, συνέχισε ο Αντ. Τζανακόπουλος, «επομένως η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον στην καταγγελία της, αλλά στην επιβολή της εφαρμογής της», συμπλήρωσε.

Φοβικό σύνδρομο χαρακτήρισε, ο καθηγητής της Οξφόρδης, τα σενάρια που διακινούνται περί προσβολής της συμφωνίας ή παραβίασης της από τους βόρειους γείτονες μας, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από αυτά που λέγονται δεν ισχύουν.

Σε ότι αφορά την άποψη που μπορεί να διαμορφωθεί στην κοινωνία της Β. Μακεδονίας από τη στάση της Ελληνικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε, «Μιλάμε για μάχη Δαβίδ και Γολιάθ. Το να τραμπουκίζει μια μεγαλύτερη χώρα, μια μικρότερη δεν είναι και ότι καλύτερο. Η συμφωνία είναι μια ευκαιρία και για τους γείτονες να ηρεμίσουν και να σταματήσουν τα περί απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και για εμάς από το να έχουμε κοινά οφέλη».

Κλείνοντας τόνισε πως ακόμη είναι νωρίς και ότι σε βάθος χρόνο θα έχει κατανοηθεί πόσο επωφελής είναι αυτή η συμφωνία και η Ελλάδα θα την αξιοποιήσει στο έπακρο.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/353143-O-Antones-Tzanakopoylos-sto-Kontra-gia-ten-Symphonia-ton-Prespon ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...