Ο “Αχελώος” είναι ποταμόπλοιο στο Βέλγιο… όχι στον Αχελώο και την Τριχωνίδα!

Η έννοια της εσωτερικής ναυσιπλοΐας υπάρχει στη Δυτική Ευρώπη. Εκεί χρησιμοποιούν πλοία για μεταφορά εμπορευμάτων και τουριστών. Το όνομα λοιπόν “Αχελώος” ενέπνευσε ένα ποταμόπλοιο στο Βέλγιο αντί φυσικά να συμβεί με ένα αντίστοιχο πλοίο στον…ίδιο τον Αχελώο ή σε μια λίμνη όπως η Τριχωνίδα.

Πρώτος βέβαια διδάξας της εσωτερικής ναυσιπλοϊας ήταν ο ίδιος ο ποταμός Αχελώος. Σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς ήταν πλωτός έως την αρχαία πόλη της Στράτου. Έτσι οι Αιτωλοί και Ακαρνάνες κατόρθωναν να επικοινωνούν εμπορικά μέσω αντίστοιχων “ποταμόπλοιων” με τον έξω κόσμο και το Ιόνιο πέλαγος.

Βέβαια αυτή η παράδοση δεν συνεχίστηκε στον τόπο μας. Η δημιουργία των τεχνητών λιμνών  άλλαξε το ρου του ποταμού και να δημιουργεί ζητήματα λόγω των υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Όμως η ιδέα της ναυσιπλοϊας στο γλυκό νερό δεν περπάτησε και σε πολλές περιπτώσεις παραμελήθηκε ή και λοιδορήθηκε

Αντίθετα ο Αχελώος ενέπνευσε το Βέλγιο. Το ποταμόπλοιο που βλέπετε φέρνει το όνομα του ποταμού μας. Είναι  μήκους 82 μέτρων και 8 μέτρων πλάτους. Ο τύπος του είναι cargo και διαθέτει κινητήρα εσωτερικής ναυσιπλοΐας ( Inland, Motor Freighter). Πρόσφατα διέτρεξε τον ποταμό Μεύση ( Meuse στα Γαλλικά) και μαζί με αυτόν δύο χώρες, το Βέλγιο και την Ολλανδία με τελευταία ταχύτητα 8,8 κόμβων (περίπου 17 χμ την ώρα). Με την ταχύτητα αυτή αν ήταν στην Τριχωνίδα θα μπορούσε να τη διασχίσει σε μία και πλέον ώρα. Παράλληλα ο “Αχελώος” διασχίζει τον “Μεύση” και μαζί με αυτόν πόλεις όπως το Ρούρμοντ, το Μάαστριχτ και άλλες όπως μπορείτε να δείτε στο χάρτη.

Ο “Αχελώος” του Βελγίου θα συνεχίσει τα ταξίδια του στις Ευρωπαϊκές πόλεις. Ο “Αχελώος” της Αιτωλοακαρνανίας ως πότε θα αποτελεί taboo για τα γλυκά νερά του τόπου μας;

Με πληροφορίες από marinetraffic.com

Πηγή:agrinionews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...