Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καλεί Βιέννη και Άγκυρα να σταματήσουν την αντιπαράθεση

Κάλεσμα να τερματίσουν την μεταξύ τους αντιπαράθεση σε σχέση με την συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία, πραγματοποίησε προς τη Βιέννη και την Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας του Βορειατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ειδικότερα, την συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία μπλοκάρει εδώ και μήνες η Τουρκία, εξαιτίας της αρνητικής αυστριακής στάσης στις τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική Ένωση.

Σύμφωνα με αποψινή είδηση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη, ο κ. Στόλτενμπεργκ, φέρεται να έκανε λόγο για μία δυσάρεστη κατάσταση, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν ορισμένα προγράμματα συνεργασίας.
 
Η εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Φατμά Πασάογλου, δήλωσε πως το μπλοκάρισμα των ΝΑΤΟϊκών προγραμμάτων συνεργασίας από την Τουρκία, αφορά μόνον την Αυστρία, σημειώνοντας πως υπήρξαν κάποιες εντάσεις με την Αυστρία που οδήγησαν στο μπλοκάρισμα, το οποίο, όπως είπε, κατευθύνεται μόνον εναντίον αυτής της χώρας και όχι εναντίον άλλων εταίρων.
 
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, εμφανίστηκε νωρίτερα «μη εντυπωσιασμένος» από την στάση της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως η Αυστρία θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στις αποστολές στα Δυτικά Βαλκάνια και πως το πρόβλημα με το μπλοκάρισμα θα πρέπει να λυθεί σε διπλωματικό επίπεδο, παραπέμποντας την υπόθεση, εμμέσως πλην σαφώς, στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έχει ανεβάσει τελευταία ιδιαίτερα υψηλά τους τόνους με την Άγκυρα.

Ο πρέσβης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ, Γιούργκεν Μάιντλ, επιβεβαίωσε σήμερα σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ότι αυτή τη στιγμή μπλοκάρονται κάποιες δραστηριότητες, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθεί γρήγορα μια λύση αυτής της υπόθεσης, η οποία, όπως σημείωσε, αφορά και άλλους συνεταίρους και η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα.
 
Κύκλοι στη Βιέννη αναφέρουν πως η τουρκική πολιτική αποκλεισμού απέναντι σε χώρες που συμπράττουν με το ΝΑΤΟ, είχε αρχίσει ήδη τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν η αυστριακή κυβέρνηση είχε επιχειρηματολογήσει στο πλαίσιο της ΕΕ και κυρίως στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, εναντίον μίας ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/275508-O-genikos-grammateas-toy-NATO-kalei-Bienne-kai-Agkyra-na-stamatesoyn-ten-antiparathese ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...