Ο Δημήτρης Βίτσας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του kontra

Ο Δημήτρης Βίτσας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του kontra

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra και στον Γιώργο Μελιγγώνη.

Η παραίτηση του Ν. Κοτζιά δεν ήταν κάτι καλό. Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα επρεπε να το κάνει. Μαζί με τον Τσίπρα ήταν οι άνθρωποι που έκαναν πολλά βήματα μπροστά την εξωτερική μας πολιτική. Και στην αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στα Βαλκάνια, η δουλειά που έκανε για το Κυπριακό. Εγώ το είδα σαν λάθος παραίτηση.

Δεν είναι μία διαφορά επί του μακεδονικού ανάμεσα σε υπουργείο Εξωτερικών και υπουργείου Άμυνας. Είναι μια διαφορά του κυβερνητικού σχηματισμού και από την αλλη η άποψη των ΑΝΕΛ. Κάθε ένας έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του. Αν είσαι στην κυβέρνηση δεν λες τι θα κάνεις όταν αυτό θα έρθει. Έχουν ακουστεί κάποιες υπερβολές. Έχουμε ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, που είναι κυβερνητική πολιτική. Θεωρώ αυτονόητο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Όταν είσαι εκτός των ορίων της χώρας φοράς το κυβερνητικό καπέλο.

Ελπίζω ότι δεν θα δούμε άλλο σχέδιο. Έχουμε πιο σημντικά πράγματα, όπως για την ασφάλιση των αγροτών, το επίδομα ενοικίου, τις συντάξεις και τέλος τον προϋπολογισμό. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 για να φανούν και τα μέτρα στην οικονομία της  χώρας. Όλοι μας είμαστε προσηλωμένοι στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Στα πρώτα θέματα που θα ψηφίσουμε είναι τα αναδρομικά των ενστόλων. Από τις δηλώσεις βουλευτών και πολιτικών κομμάτων είναι φανερό ότι έχουμε πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Έχουν κάνει όσα πρέπει μέχρι στιγμής οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και μένει να κάνουν και τα υπόλοιπα. Αυτή η συμφωνία έχει σημασία για την ειρήνη στα Βαλκάνια. Φωτιές ανάβουν παντού. Είτε από όπλα στρατιωικα ή από όπλα οικονομικά.

Προσωπική μου σκέψη ειναι ότι δεν έπρεπε να παραιτηθεί ο Νίκος Κοτζιάς. Ο κάθε ένας έχει τον χαρακτήρα του και τον τρόπο που εκφράζεται. Σωστά είπε ο πρωθυπουργός για το αν θα δημοσιευθούν ή όχι οι επιστολές. Δεν είναι σωστό να δημοσιευθεί. Και το ότι το ζητά η ΝΔ πάμε στο θέατρο του παραλόγου. Η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά το αποφεύγει. Και πριν λίγο καιρό η ΝΔ κατηγορούσε τον Κοτζζιά ότι ήταν ο καταστροφέας της εξωτερικής πολιτικής.

Το ότι ζητάει ο Κοτζιάς τη δημσίευση της επιστολής, πιστεύω ότι είναι μια αντίδραση εκείνης της στιγμής. Το Μαξίμου δεν ζήτησε την παραίτηση Κοτζιά. Το αντίθετο έγινε, και έγινε δεκτή. Δεν μπορείς να ζητήσεις την δημοσίευση της επιστολής. Είναι δική σου και δική μου ιδιοκτησία.Έχει προσωπικό χαρακτήρα.

Η αντιπολίτευση, το τελευταίο διάστημα έχει χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια της για όλο το αφήγημα για την οικονομία και τη θέση μας στην Ευρώπη, και προσπαθεί να πιαστεί από οπουδήποτε για να κάνει αντιπολίτευση.  Για παράδειγμα διατάχτηκε προκαταρτική εξέταση γιατ α κονδύλια στο μεταναστευτικό. Αλλά αυτό έγινε για άλλους λόγους. Για τα φυλλάδδια στους δρόμους κλπ. Για τα μυστικά κονδύλια, ο Κοτζιάς έκανε, με τη βοήθεια του Τσίπρα ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Δεν ενδιαφέρθηκε ο κύριος Μητσοτάκης να ενημερωθεί, μιας και ενημερώθηκε η Βουλή.

Τέτοια πράγματα, σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αυτά τα πράαγματα μπορεί να συμβούν. Ή θα μπούμε στην κουλτούρα των κοινών συνεργασιών ή θα χάσουμε το τραίνο και θα μπούμε σε μία πολιτική κρίση αντίστοιχη με την περίοδο στην Ελλάδα 90-93 που είχε άμεση σχέση με οικονομικά αποτελέσματα. Θυμάστε πόσος ήταν ο πληθωρισμός εκείνη την εποχή; 24%.

Όσο ήμουν υπουργός ποτέ δεν κάναμε συζήτηση για μυστικά κονδύλια. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένας υφυπουργος ψηφίζεται από τη Βουλή, που έχει κάποιες γνώσεις των αμυντικών δαπανών. Όι βουλευτές που είναι σε αυτές τις επιτροπές, όπως σε αυτή για τα εξοπλιστικά πρέπει να έχουν κάποιες ιδιαίτερες γνωσεις.

Όσον αφορά τα 31 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Τα δύο όχι καλά καμπ, στο Παλαιοχώρι που εκκενωνεται, και κάποιες σκηνές που υπάρχουν στη Μαλακάσα, και αυτό τελειώνει. Σκοπός είναι να είναι εκεί μόνο άνθρωποι από τα Αφγανιστάν. Για τα νησιά, προσπαθούμε να πάρουμε όλους όσοι έχουν δικαίωμα να φύγουν από τα νησιά και να μεταφερθούν την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, το οποίο μας έρχεται από ένα παλιό κράτησης έχει μία δομμή η οποία δεν ειναι καλή. Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα άλλο κέντρο, το οποίο να κλείσει όταν ανοίξουμε το νέο. Μην υπάρχουν δύο. Στη Λέσβο υπάρχει η Μόρια. Από εκεί έχουμε πάρει 3.000 ανθρώπους τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει μεγάλη εκτόνωση της κατάστασης αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/345123-O-Demetres-Bitsas-sto-kentriko-deltio-eideseon-toy-kontra ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...