Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο Μονόγραμμα (Εικόνες)

Δασκαλόπουλος

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής –κριτικός και λογοτέχνης, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 – ΕΡΤ2 – ώρα: 23:30.

Ένας διανοούμενος, εργάτης του πνεύματος, με ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή και προσφορά στο νεοελληνικό λογοτεχνικό γίγνεσθαι. Ένας άνθρωπος που διέτρεξε μελετώντας σημαντικό μέρος της νεοελληνικής γραμματείας, καταθέτοντας συγχρόνως και τη δική του συμμετοχή στην λογοτεχνία μέσα από την ποίηση. Χάρη σ’ αυτόν έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες και βιβλιογραφίες πάνω στα έργα του Γιώργου Σεφέρη, του Γ. Κ. Κατσίμπαλη, του Σικελιανού, του Ελύτη, του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Αλέξανδρου Κοτζιά και του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Από τους σημαντικότερους Καβαφιστές, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μελέτησε όσο λίγοι το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη. Τη διαδρομή του, την προσωπικότητά του, την θρυλική αντιπαλότητα του με τον Κωστή Παλαμά, μέσα από μια σχέση αμοιβαίου θαυμασμού, παρ όλο που οι δύο εθνικοί μας ποιητές δεν συναντήθηκαν ποτέ…

Το 2013 (έτος Καβάφη) συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τότε που άρχισε να μελετά συστηματικά τη ποίηση και τη ζωή του Αλεξανδρινού ποιητή. Με αυτήν την αφορμή, συγκεντρώθηκε σχεδόν το σύνολο των μελετών του πάνω στον Καβάφη και το έργο του, μέσα σε ένα βιβλίο του: «Κ.Π.Καβάφης –Η ποίηση και η ποιητική του» (εκδόσεις Κίλχη).

Δασκαλόπουλος

Γεννήθηκε το 1939 στην Πάτρα, λίγο πριν την επίθεση της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας. Επιβίωσε, όπως λέει ο ίδιος, «λόγω αστοχίας των Ιταλών αεροπόρων» που βομβάρδιζαν ανηλεώς την Πάτρα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και από το 1962 ως τη συνταξιοδότησή του, το 1996, εργάστηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Το 2006 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σημαντική στιγμή που ήλθε ως αναγνώριση του έργου του, ήταν όταν το 2015 βραβεύθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Ποίηση, δοκίμια και μελέτες για θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, βιβλιογραφίες, ένα τεράστιο έργο γεμίζει το βιογραφικό ενός ανθρώπου που δεν σταμάτησε στιγμή να μελετά και να αναζητά.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Κιμ Ντίμον, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.

Μονόγραμμα

Σήμα

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...