Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra

Ο υπουργος Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra κι στον Γιώργο Μελιγγώνη.

Είναι μια μέρα που επιβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού τη ΔΕΘ. Εδώ και καιρό είχαμε πει ότι τα επιχειρήματά μας για τη μη περικοπή των συντάξεων ήταν ισχυρά. Είχαμε πει ότι ήταν ένα αχρείαστο μέτρο. Είχαμε πει ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους του 2019 και ότι θα δημιουργηθεί κοινωνικός χώρος για να πάρουμε μέτρα ελάφρυνσης, παρόλο που δεν ίδρωνε το αυτί της ΝΔ.

Η ελάφρυνση για τους αγρότες είναι μεγάλη. Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για 250.000 εργαζόμενους. Το 88% των ασφαλισμένων πληρώνουν πολύ λιγότερα από ότι πριν. Είναι μέτρα που μιλούν απευθείας στην οικονομία. Στοχευμένα μέτρα.

Αφου είναι τόσο αμελητέα η παρέμβαση για την αύξηση των συντάξεων, γιατί η ΝΔ είχε στηρίξει την πολιτική της για την περικοπή των συντάξεων στο 4ο μνημόνιο; Ή η ΝΔ έλεγε ψέματα ή έχει δίκιο για κάποιον άλλο λόγο που πρέπει να εξηγήσει. Από τη στιγμη που δεν ισχύει η περικοπή των συντάξεων πρέπει να μας μας εξηγήσει τη ρητορική της περί 4ου μνημονίου.

Θα υπάρξει αύξηση σε 600.000 συνταξιούχους από το 2019. Είναι η πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια που θα υπαρξει αύξηση στις συντάξεις αλλά και στον κατώτατο μισθό.

Η ΝΔ έχει συμπεριλάβει το αφορολόγητο στο πρόγραμμά της. Άρα δεν μπορεί να μας κατηγορεί για αυτό, μιας και το χρησιμοποιεί στο πρόγραμμα της. Για τα επόμενα 3 χρόνια υπάρχει δυνατότητα για το 3.5%, χωρίς κάποιο άλλο φορολογικό μέτρο. Δεν απαιτείται νέο μέτρο για αυτό, οπότε δεν θα χρειαστεί να μειωθεί το αφορολόγητο.

Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, σε σχέση με τη δημοσιονομική συνθήκη του 2015, που τη δημιούργησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι νέοι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται για πρώτη φορά. Ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχιστεί η ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, μέχρι να εξισορροπηθεί η κατάσταση.

Τα βάρη τις κρίσεις τα σήκωσαν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τώρα πληρώνουν λιγότερη ασφαλιστική εισφορά. Θα υπάρξει και μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις έχουν επεκταθεί σε δέκα τουλάχιστον κλάδους.

Το βασικό ζήτημα για τις αγορές είναι το δημοσιονομικό. Τις μεταρρυθμίσεις θα τις προχωρήσουμε. Επιτυγχάνουμε τους στόχους, και η γενική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι μέσα στους δείκτες, και βαδίζουμε σε μία σωστή κατεύθυνση και έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Η ΤτΕ κατέθεσε μια πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία και την κυβέρνηση και θέλει μεγάλη προσοχή για το πως κατατίθενται οι προτάσεις και για το πως παρεμβαίνει ο κάθε φορέας. Οι τράπεζες είναι απόλυτα εξασφαλισμένες.

Η πρώτη λαϊκή κατοικία θα προστατευθεί με συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν.
Το ΚΙΝΑΛ ηθελε τόσο πολύ να βγουν όλα στο φως, που το 2011 με την κυβερνητική πλειοψηφία, πρότεινε τη σύσταση προκαταρτικής επιτροπής και στη συνέχεια οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν. Από τότε δεν έκαναν κάτι άλλο. Σήμερα ζητούν τα ρέστα από την κυβέρνηση που το 2011 αποφάσισαν οι ίδιοι να μην πράξουν τίποτα. Το ΚΙΝΑ προσπαθεί να εμπλέξει το όνομα του ΠτΔ. Βρίσκονται σε πανικό.

Πρώτα μπαίνει φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος και μετά ο Γιάννος Παπαντωνίου. Έχουμε τις υποθέσεις του κ. Μαντέλη και του κ. Τσουκάτου, που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πήρε μίζες από το μαύρο ταμείο της Siemens. Το ΚΙΝΑΛ θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικό και να είχε την ευαισθησία να ζητήσει μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για ότι έπραξαν τα στελέχη του.

Το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Το βούλευμα του ΠΑΣΟΚ του 2014 είναι ένα φανταστικό βούλευμα, που υπάρχει μόνο στο μυαλό της κας Γεννηματά. ΤΟ ΚΙΝΑΛ πρέπει να μιλήσει για το εκτεταμμενο δίκτυο διαφθοράς. Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να σταματήσει να ταυτίζεται με τη ρητορικη της Νέας Δημοκρατίας. Σε όποιο θέμα και αν τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάακης με ακραίο και διχαστικό τρόπο μετά θα ακολουθήσει και η κα Γεννηματά.  

Για εμάς το ζήτημα είναι ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος να συσπειρωθεί σε μία δύναμη.
Το ζήτημα της διαφθοράς είναι πολιτικό και σχετίζεται με την αρχή του κράτους από τη Μεταπολίτευση και μετά. Πρέπει να προχωρήσουμε στη θωράκιση της Πολιτείας από τέτοια φαινόμενα.

Η ΝΔ, για να υπερασπιστεί, κυρίως, τους Θεσμούς θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε μία πιο κατηγορηματική και επίσημη δήλωση συμπαράστασης, σε σχέση με αυτή που έκανε το ΚΙΝΑΛ. Η εμπάθεια της ΝΔ έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι μια εντελώς λάθος τακτική, το οποίο είναι ένα ζήτημα που αφορά τη ΝΔ, και όχι την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τις δημοσκοπήσεις που φαίνεται ότι κινούνται σε μια σφαίρα πλαστής και εικονικής πραγματικότητας. Γνωριζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά σιγά σιγά αναπτύσσεται και ένα αίσθημα ελπίδας.  Οι λαϊκές δυνάμεις που στήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ, και νέες δυνάμεις θα προστεθούν στη δυναμική μας, και οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές νίκης για τις δυνάμεις της αριστεράς.

Για την καθαρίστρια που φυλακίστηκε, ορθώς έπραξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι δικαστές θα πρέπει να κινούνται και με την αρχή της επιείκειας, από τη στιγμή που δεν έχουμε να κάνουμε με εγκλήματα.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών πάνε όλα όπως έχουν συμφωνηθεί. Η προσοχή μας είναι στραμμένη προς τα εκεί. Εστιάζουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, για να τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Για την ανακοίνωση μετά από τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο δεν τίθεται κάποιο θέμα. Δεν μιλήσαμε για απολύσεις ή απομακρύνσεις. Αντίθετα είπαμε ότι από τη συμφωνία θα προστατεύονται και θα υπάρχει μέριμνα για τα δικαιώματα των κληρικών. Τεχνικά δεν μπορεί να γίνει λόγος για δημοσίους υπαλλήλους. Θα υπάρχει δυνατότητα για νέες προσλήψεις στο δημόσιο, εφόσον το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση. Υπήρξαν μια σειρά από παρεμβάσεις για υπονόμευση αυτήςς της ιστορικής συμφωνίας. Πολιτικές παρεμβ΄σεις για να υπονομευθεί η συμφωνία από τη μεριά της Εκκλησίας. Το ίδιο και από τη μεριά της Εκκλησίας, που έγιναν κάποιες παρεμβάσεις που είχαν πολιτικό άρωμα. Η συμφωνία είναι ένας εκατέρωθεν συμβιβασμός μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Δεν θα αφήσουμε αυτήν την προσπάθεια στην άκρη.

Αυτός που αποφασίζει κάθε φορά είναι ο νομοθέτης. Εμείς επιδιώκουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρθα της διαπραγμάτευσης.
Για το «ου ψευδομαρτυρήσεις»  ήταν για μερικούς που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία, και δεν ταιριάζει με μέλη της Βουλής  αλλά ούτε και σε μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με σεβασμό στους στόχους, για να μην κινδυνεύσουν όσα έχουμε καταφέρε, θα εξετάσουμε όλα τα δυνατά και εφικτά μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν προς μια καλή κατεύθυνση. Αν η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέψει, είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουμε και σε νέα μέτρα.

Ο κ. Μπουτάτης, παρά τις διαφωνίες που θα μπορούσε να έχει κάποιος μαζί του, πέτυχε να συσπειρώσει τη Θεσσαλονίκη του φωτός κατά της Θεσαλονίκης του σκότους. Η όποια πολιτική δύναμη θα πρέπει να παραμείνει στην κατεύθυνση της συσπείρωσης των δυνάμεων κατά του φασισμού και του σκότους.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/347542-O-Demetres-Tzanakopoylos-sto-kentriko-deltio-eideseon-toy-Kontra ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...