Εδώ και δεκαετίες η Ναύπακτος αναζητά την τουριστική της θαλάσσια πύλη. Μια συζήτηση στην οποία «ρίχνει λάδι» η πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να χρηματοδοτήσει με 3.75 εκατομμύρια ευρώ το τουριστικό καταφύγιο της Βόνιτσας.

Στη Ναύπακτο πρόσφατα αποφασίστηκε η μετατροπή του τουριστικού καταφυγίου του Γριμπόβου σε αλιευτικό καταφύγιο Βαρειάς, γεγονός που προκάλεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας.

Ένας από τους πρωταγωνιστές της Συνεδρίασης του ΔΣ όπου αποφασίστηκε η μετατροπή του καταφυγίου τουριστικών σκαφών σε αλιευτικό καταφύγιο ήταν και ο Γιώργος Ασημακόπουλος, στον οποίο απευθύνουμε μερικά ερωτήματα.

Κύριε Ασημακόπουλε, είδαμε να καταψηφίζετε το έργο του αλιευτικού καταφυγίου της Βαρειάς. Γιατί αντιτίθεστε σε ένα τέτοιο έργο;

Κύριε Κοργιαλά, το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του 2021 απέδειξε ότι είχαμε δίκιο όταν προτείναμε να μην ακυρωθεί το έργο και να ζητήσουμε τη συνδρομή της Περιφέρειας. Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ είναι ποσό που μπορεί να διατεθεί για έργα όπως το τουριστικό καταφύγιο σκαφών. Η Βόνιτσα τόσα πήρε για ίδιο έργο. Είναι πραγματικά ανεξήγητο γιατί ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία επέλεξαν να ακυρώσουν το καταφύγιο του Γριμπόβου πριν καν ζητήσουν χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.

Όσο αφορά το μικρό αλιευτικό καταφύγιο της Βαρειάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μερικές κρίσιμες ερωτήσεις στον μελετητή του έργου. Μάθαμε λοιπόν από απαντήσεις του μελετητή, τον πλέον αρμόδιο δηλαδή, ότι:

  • Θα χωράει δεκαεπτά (17) αλιευτικά σκάφη όλα όλα.
  • Μπαίνουν ερωτήματα αν θα επιτρέπεται η κολύμβηση κοντά στο αλιευτικό καταφύγιο, που σημαίνει ότι ίσως το οικόπεδο των νεροτσουληθρών να αχρηστεύεται.
  • Δεν έχει πρόσβαση τρέιλερ με σκάφος, δεν φτάνει σε αυτό αυτοκίνητο.
  • Δεν έχει γλύστρα για να μπορεί να μπει και να βγει ένα σκάφος από τη θάλασσα.
  • Η μελέτη προβλέπει να φύγουν οι επαγγελματίες αλιείς από το παραδοσιακό λιμάνι.

 Ένα λιμανάκι χωριού χωρίς γλίστρα, καύσιμα και πρόσβαση. Αυτά δεν τα είπε ο Ασημακόπουλος, αλλά ο ίδιος ο μελετητής. Ο οποίος μάλιστα ανέφερε αυτολεξεί ότι πρόκειται για ένα «μικρό έργο».

Εμείς έχουμε άλλα σχέδια στο μυαλό μας. Με υποδομή για τουριστικά σκάφη. Με θάλασσα καθαρή, με αποχέτευση που να λειτουργεί. Με διαχωρισμό όμβριων και λυμάτων, ώστε Ψανή και Γρίμποβο να πάρουν πάλι τις γαλάζιες σημαίες τους. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε κάτι τόσο μίζερο και μικρό, όταν έχουμε στα πλάνα μας τη μεγάλη αυτή εικόνα.

Και τι έχετε να αντιπροτείνετε, να μην γίνει ούτε αυτό το μικρό αλιευτικό καταφύγιο;

Η μαρίνα είναι ακριβή όχι μόνο ως κατασκευή, αλλά και ως λειτουργία. Είναι αμφίβολο αν μια μαρίνα στη Ναύπακτο θα είναι οικονομικά βιώσιμη. Το 2014 πρώτοι προκρίναμε τη λύση του καταφυγίου αντί της μαρίνας.

Με χαρά είδαμε να έρχεται κοντά στη θέση μας αυτή και η προηγούμενη δημοτική πλειοψηφία. Επί δημαρχίας Λουκόπουλου εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα INTERREG της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τουριστικό καταφύγιο.

Δυστυχώς τον περασμένο Φεβρουάριο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην προχωρήσει την υλοποίηση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Γρίμποβο δυναμικότητας 150 θέσεων.

Η Δημοτική Αρχή όμως κ.Ασημακόπουλς, τότε σας το είπε ξεκάθαρα: δεν υπάρχουν χρήματα. Μήπως από την άνεση της αντιπολίτευσης προτείνετε ανέφικτα πράγματα εκ του ασφαλούς;

Δεν λέμε εμείς πράγματα ανέφικτα. Τα ίδια λέγανε και για τάμπλετ τον περασμένο Μάρτιο όταν κάναμε και αυτή την πρόταση. Μετά από λίγους μήνες εισακούστηκε η πρότασή μου.

Προσέχουμε πολύ καλά τι λέμε, γιατί ξέρουμε ότι θα έρθει η ώρα που θα είμαστε στην άλλη πλευρά, την πλευρά της διοίκησης και, θα κριθούμε τότε για όσα σήμερα προτείνουμε. Αντίθετα αυτοί βρίσκουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση, όταν δεν θέλουν να υλοποιήσουν ένα έργο.

Εμείς προτείναμε να ζητήσουμε το επιπλέον ποσό από την Περιφέρεια ή το αρμόδιο Υπουργείο. Πίσω από την πρότασή μας αυτή συντάχθηκε το σύνολο της αντιπολίτευσης. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου τότε αποφάσισε να σταματήσει το συγκεκριμένο έργο και, να προχωρήσει την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου. Τότε μας είπαν μέσες άκρες, υπονόησαν μάλλον, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για τέτοια χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αφού πρώτα μας κατηγόρησαν ως μαξιμαλιστές.

Έλα όμως που σε λίγους μήνες αυτό το επιχείρημα κατέπεσε. Γιατί τους διέψευσε το ίδιο το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στο οποίο η Περιφέρεια διαθέτει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για τουριστικό καταφύγιο στη Βόνιτσα. Να θυμίσω ότι η Βόνιτσα δεν έχει ούτε πέντε χιλιάδες κατοίκους. Πως λοιπόν η Περιφέρεια δεν έχει για τη Ναύπακτο χρήματα για τουριστικό καταφύγιο, αλλά έχει για τη Βόνιτσα;

Επομένως κύριε Κοργιαλά οφείλετε να παραδεχτείτε ότι δεν λέμε τίποτα το ανέφικτο. Όπως δίνονται χρήματα για άλλες πόλεις της Περιφέρειας μπορούν να δοθούν και για εμάς. Αρκεί βέβαια κάποιος να τα ζητήσει.

Κλείνοντας, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο λόγος που δεν προχωρούν στην υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, παρόλο που δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι εφικτό;

Το να είσαι Δήμαρχος δεν είναι εύκολη δουλειά. Απαιτεί χρόνο, κόπο, προετοιμασία και αφοσίωση. Αν δεν έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις πολύ πριν αποφασίσεις καν να είσαι υποψήφιος, αν δεν έχεις σχέδιο, αν δεν έχεις σκεφτεί τι πόρους χρειάζεσαι για να πετύχεις τους στόχους σου, αυτή η θέση σε εκθέτει. Όταν είσαι ανέτοιμος ακούς τους γύρω σου, κρέμεσαι από τα χείλη τους και σε παρασύρουν όπου θέλουν αυτοί. Αυτό νομίζω έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση όμως καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο τον κ. Γκίζα, τώρα που αποδείχθηκε ότι η Περιφέρεια θα μπορούσε να συμβάλλει στη δημιουργία του πολυπόθητου τουριστικού καταφυγίου.

Παρακολουθήστε στην τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...