Ο «Δούρειος Ίππος» των δανειστών στο Ασφαλιστικό!

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΙΣ «ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ» Ο ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ, ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!

Δεν ανοίγει το Ασφαλιστικό, τονίζει ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω του εκπροσώπου του Μισέλ Ρέινς. Εντός συνόρων, είχε ξεσπάσει σάλος αντιδράσεων μετά τη δημοσιοποίηση ενημερωτικού εγγράφου του κ. Ντάισελμπλουμ προς το Ολλανδικό κοινοβούλιο, που ανέφερε ότι το ασφαλιστικό θα είναι μέσα στα θέματα που θα εξεταστούν κατά τη δεύτερη αξιολόγηση. Απάντηση στα δημοσιεύματα, έδωσαν τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι το ασφαλιστικό έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και δεν ανοίγει ξανά.

Από το γραφείο του κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνουν την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η αναφορά  σε «μέτρα για το ασφαλιστικό» δεν σχετίζεται με τη συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά μόνο με συγκεκριμένα θέματα όπως η χρηματοδότηση του  Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ενημερωτικά έγγραφα, σαν και αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας, διαβιβάζονται στην Ολλανδική Βουλή, πριν από σχεδόν κάθε Eurogroup. Το συγκεκριμένο, αναφερόταν τόσο στους «φακέλους» που θα ανοίξουν οι δαναειστές με την επιστροφή τους στην Αθήνα, στις 14 Νοεμβρίου, όσο και στα μέτρα για το χρέος που θα πέσουν στο τραπέζι του Eurogroup της 7ης  Νοεμβρίου. «Στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να βρεθούν τα μέτρα για το ασφαλιστικό και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», ανέφερε το επίμαχο σημείο, που έκανε στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και μεγάλη μερίδα του Τύπου,  να υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί ξανανοίγουν το Ασφαλιστικό, υποχωρώντας στο ΔΝΤ!

Από το υπουργείο Οικονομικών, τονίστηκε ότι το ασφαλιστικό, «έχει ολοκληρωθεί κατά  την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, “άνοιγμα του ασφαλιστικού” εκ νέου δεν υφίσταται. Δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, αποτέλεσε θέμα συζήτησης και πως αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης».

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μπορεί να διέψευσε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο και όντως ο κ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους δεν εννοούσε κάτι τέτοιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι μέσα στις τάξεις των δανειστών, υπάρχουν εκείνοι, που ασκούν πιέσεις για να έρθουν μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις, με νέες περικοπές και εξαΰλωση των επιδομάτων! Αυτοί βέβαια, δεν είναι άλλοι από τα στελέχη του ΔΝΤ, που δεν έχουν κρύψει τις θέσεις τους.    

Το έλλειμμα του ΕΦΚΑ

Το ΔΝΤ, έχει τρείς ευκαιρίες, για να βάλει χέρι στο ασφαλιστικό και να περάσει τις απαιτήσεις του. Πρώτη είναι η δικαιολογία, ότι ο  Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα ανοίξει με έλλειμμα 1,1 δις ευρώ και αυτό αφού έχει πάρει την κρατική επιχορήγηση. Οπότε χρειάζονται νέα μέτρα για να γίνει το ασφαλιστικό βιώσιμο.

Χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης  

Η δεύτερη παγίδα του ΔΝΤ, είναι η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που ακόμα δεν έχουν βρεθεί όλα τα κονδύλια. Από τα 900 εκατομμύρια που θα χρειαστούν, έχουν ήδη βρεθεί τα 570 εκατ. ευρώ μέσα από τον Προϋπολογισμό και αναζητούνται περίπου  250 εκατ. ευρώ, με τους δανειστές, με τις δικές τους εκτιμήσεις, να βλέπουν «κενό» 360 εκατ. ευρώ.  Ο Προϋπολογισμός του 2017, δεν έχει «λίπος» να κοπεί και ότι βγει, θα πονέσει κάποια κοινωνική ομάδα. Με σειρά επικοινωνιών και συναντήσεων, τα επιτελεία των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών αναζητούν τα κονδύλια, κάτι που σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, θα γίνει με την περικοπή επιδομάτων που επικαλύπτονται από το ΚΕΑ.  Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδέχτηκε ότι δεν αποκλείεται η κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων και οι δικαιούχοι που θα τα χάσουν θα λάβουν το ΚΕΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα περικοπών στο επίδομα θέρμανσης, που θα καταβληθεί κανονικά για τη σεζόν 2016-2017, αφού το κονδύλι 105 εκατ. ευρώ έχει ήδη μπει στον προϋπολογισμό.

Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων

Οι Θεσμοί, μπορεί να είναι δανειστές μας και να μας εκβιάζουν περιοδικά,  αλλά δεν είναι παντοδύναμοι. Είναι ευάλωτοι σε πολιτικές και άλλες πιέσεις στην βάση της δύναμής τους. Παράδειγμα, μπορεί η κυρία Λαγκάρντ να έχει επανεκλεγεί στο «τιμόνι» του ΔΝΤ, αλλά καθώς το Ταμείο, έχει μεγάλη παγκόσμια δύναμη, είναι πολλά και μεγάλα τα συμφέροντα που περιμένουν να εκμεταλλευτούν το παραμικρό λάθος της. Σχεδόν σε όλου τους μεγάλους διεθνείς οργανισμού, η κορυφή πάντα δέχεται τεράστιες πιέσεις, σε ένα δικό του «Game of Thrones», όπου η κορυφή είναι μία, αλλά οι μνηστήρες πολλοί. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, που παρά την δύναμή τους, οι θεσμοί είναι πάντα πολύ προσεκτικοί, φοβούμενοι το λάθος που θα τους στοιχειώσει. Για αυτό, περιμένουν τις κατάλληλες ευκαιρίες για να περάσουν τις θέσεις τους, με όσο δυνατόν, λιγότερο ρίσκο για τους ίδιους. Μία τέτοια ευκαιρία, ίσως η τελευταία, είναι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων που θεωρητικά ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα τελειώσει  τον Σεπτέμβριο του 2017. Στην πράξη, οι διαδικασίες προχωρούν πολύ αργά και οι δανειστές δεν θέλουν να περιμένουν ένα χρόνο.

Η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς»

Οι Θεσμοί ήδη έβαλαν στο τραπέζι, την πρόταση για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, κάτι που θα έφερνε σαρωτικές μειώσεις στους παλιούς συνταξιούχους, αφού τους άφηνε απροστάτευτους στον επανυπολογισμό με τον μικρότερο συντελεστή.

Αν και όπως αναφέραμε οι διαδικασίες του επανϋπολογισμού, κινούνται με ρυθμούς χελώνας, προς το παρόν, το μόνο που έχει κάνει το υπουργείο είναι να φτιάξει τις πέντε ομάδες εργασίας που θα κάνουν τον συντονισμό του επανϋπολογισμού.

Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, θα σήμαινε ότι κατά μετά τον επανυπολογισμό, των  2,3 εκατ. συντάξεων κύριας ασφάλισης, τα ποσά θα δίνονταν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τις μέσες αποδοχές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων, κάτι που έφερνε τρομαχτικές μειώσεις!  Προς το παρόν, ο νόμος προβλέπει πως μετά τον επανυπολογισμό, θα προκύψει διαφορά  ανάμεσα στο ποσό που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος και του ποσού όπως θα υπολογιστεί με τα νέα δεδομένα.  Αν οι νέες συντάξεις είναι μικρότερες από τις νέες, με την προσωπική διαφορά, το ποσό προστατεύεται και δίνεται κανονικά. Αλλά, στην συνέχεια, θα συμψηφίζεται με όποιες αυξήσει είναι να πάρει ο συνταξιούχος.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...