Τα υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού των ενηλίκων κατά του κορωνοϊού σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης των μη εμβολιασμένων έως 16 ετών, σύμφωνα με μία νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι τα εμβόλια Covid-19 βοηθούν στο να προστατευθούν οι ανήλικοι και γενικότερα οι ανεμβολίαστοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Ρόι Κισόνι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion στη Χάιφα και Ταλ Παταλόν του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Μακάμπι (Maccabitech) του Τελ Αβίβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέλυσαν στοιχεία εμβολιασμών και αποτελέσματα τεστ από 177 γεωγραφικές περιοχές σε όλο το Ισραήλ μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Μαρτίου 2021, που αφορούσαν συνολικά 1,37 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο εμβολιασμός με Pfizer/BioNTech είχε αρχίσει στη χώρα στις 19 Δεκεμβρίου και μέσα σε εννέα εβδομάδες σχεδόν ο μισός πληθυσμός άνω των 16 ετών είχε κάνει την πρώτη δόση.

Η μελέτη αξιολόγησε πώς μεταβαλλόταν ο αριθμός των θετικών για κορονοϊό τεστ με το πέρασμα του χρόνου. Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, για κάθε 20% αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμένων ηλικίας 16 έως 50 ετών μειωνόταν στο μισό ο αριθμός των θετικών τεστ στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό κάτω των 16 ετών στην ίδια κοινότητα.

«Ο εμβολιασμός παρέχει οφέλη όχι μόνο στο άτομο που εμβολιάζεται, αλλά επίσης στους ανθρώπους γύρω του», δήλωσε ο δρ Κισόνι στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». «Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι όχι μόνο δεν αρρωσταίνουν οι ίδιοι, αλλά επίσης δεν μεταδίδουν τον ιό στους άλλους», πρόσθεσε.

Οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορονοϊό, ενώ ακόμη κι αν αυτό συμβεί, έχουν μικρότερο ιικό φορτίο, άρα μειωμένη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Έτσι, όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων, οι ανεμβολίαστοι -ανήλικοι αλλά και ενήλικες- έμμεσα προστατεύονται περισσότερο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν, πάντως, ότι τα ευρήματά τους δεν έλαβαν υπόψη την πιθανότητα αύξησης της φυσικής ανοσίας στον ισραηλινό πληθυσμό μετά από λοίμωξη Covid-19. Συμπέραναν ότι, μολονότι είναι ενθαρρυντική η παρατηρούμενη προστασία του ανεμβολίαστου πληθυσμού από τους εμβολιασμένους, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες πάνω στο θέμα.

Πάντως και άλλες ενδείξεις εμφανίζονται σταδιακά σε άλλα μέρη του κόσμου ότι τα μη εμβολιασμένα παιδιά ωφελούνται έμμεσα από τον μαζικό εμβολιασμό των ενηλίκων, καθώς οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων στα παιδιά εμφανίζουν -πλέον- πτωτική τάση. Ενδεικτικά, επιστήμονες του βραζιλιάνικου Ινστιτούτου Butantan του Σάο Πάουλο ανακοίνωσαν, σύμφωνα με το «Nature», ότι στην πόλη Σεράν, όπου το 98% των ενηλίκων εμβολιάστηκαν με το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac της Sinovac, καταγράφηκε δραστική μείωση στις συμπτωματικές λοιμώξεις των ανεμβολίαστων παιδιών.

Αλλά και στις ΗΠΑ οι λοιμώξεις Covid-19 στα άτομα έως 18 ετών μειώθηκαν κατά 84% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου φέτος, καθώς πάνω από τον μισό ενήλικο αμερικανικό πληθυσμό έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

«Έχει σαφώς νόημα. Οι εμβολιασμένοι ενήλικες προστατεύουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό σημαίνει πραγματικά η ανοσία της αγέλης», τόνισε η λοιμωξιολόγος Μόνικα Γκάντι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s41591-021-01407-5

AΠΕ-ΜΠΕ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...