Ο κορωνοϊός διαλύει επιχειρήσεις – τουρισμό και εθνική οικονομία

Ο κορωνοϊός διαλύει επιχειρήσεις – τουρισμό και εθνική οικονομία
Ο κορωνοϊός διαλύει επιχειρήσεις – τουρισμό και εθνική οικονομία


10/03/2020 – 16:08

Εκρηκτική άνοδος των CDS για ενδεχόμενη χρεοκοπία – Ο εφιάλτης της κατάρρευσης της αγοράς βυθίζει τη χώρα σε επικίνδυνη κρίση

Το σύνδρομο του κορωνοϊού διαλύει την εύθραυστη ελληνική οικονομία στην κρίσιμη φάση που επιχειρούσε να κλείσει τις πληγές των εφιαλτικών μνημονίων.

Το χρηματιστήριο κατέρρευσε στην κυριολεξία σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 13%, οι επιδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν ενώ τα περιβόητα CDS που ασφαλίζουν επενδυτές από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας παρουσιάζουν τεράστια ζήτηση.

Η πραγματική οικονομία δίνει μάχη επιβίωσης με τον τζίρο στα μαγαζιά να έχει πέσει ακόμα και στο 40%.

Ο τουρισμός βυθίζεται από την απειλούμενη πανδημία του κορωνοϊού.

Οι ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία είναι καταιγιστικές, τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία βρίσκονται σε δραματική κατάσταση.

Μεγάλα επιχειρηματικά deal αναβάλλονται επ΄ αόριστον όπως και οι αυξήσεις κεφαλαίου που προγραμμάτιζαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου προεξοφλεί παγκόσμια ύφεση ενώ στην Αμερική διακινούνται εφιαλτικά σενάρια που μιλάνε για το ενδεχόμενο να νοσήσει το 20% του πληθυσμού.

Το εμπόριο τρόμου, ο πανικός και το πάρτι των κερδοσκόπων συνθέτουν ένα σκηνικό αβεβαιότητας.

Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος της κρίσης οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και η πραγματική οικονομία, θα προσπαθούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής ενώ οι κερδοσκόποι θα έχουν θησαυρίσει.

Το ερώτημα είναι αν η ελληνική οικονομία που είναι τραυματισμένη από τα εφιαλτικά μνημόνια μπορεί να αντέξει αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Η άνοδος στα επιτόκια των ομολόγων καθιστά ακριβότερο τον δανεισμό ενώ το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Η μοναδική βαριά βιομηχανία που διαθέτει η χώρα, ο τουρισμός, πλήττεται άμεσα από την κρίση στεγνώνοντας την αγορά από φρέσκο χρήμα.

Φόβοι για παγκόσμια ύφεση

Εικόνα χάους εμφάνισαν χθες οι αγορές με τον κορωνοϊό από τη μία πλευρά να απειλεί με ύφεση την παγκόσμια οικονομία και την Σαουδική Αραβία από την άλλη, να ρίχνει την πρώτη βολή της στο πόλεμο τιμών του πετρελαίου που άνοιξε με την Ρωσία. Το πετρέλαιο κατέγραψε βουτιά που ξεπέρασε το 30%, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, παρασύροντας σε ντόμινο τις αγορές.

«Μαύρη Δευτέρα» στις διεθνείς αγορές

Με βαριές απώλειες ξεκίνησαν οι αμερικανικές μετοχές χθες, πυροδοτώντας παύση συναλλαγών για 15 λεπτά μετά την υπέρβαση του ορίου του -7% από τον S&P 500. Ο Dow Jones κατέγραψε βουτιά 7,29% στις 23.979 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε στις 2.764 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 6,8% χαμηλότερα στις 7.987 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης κινήθηκε 4,7% χαμηλότερα στις 24.624 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε 4,22% στις 8.211 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 4,74% στις 2.829 μονάδες. Η δραματική πτώση του S&P 500 τον οδήγησε 20% χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό και σε καθεστώς bear market, απειλώντας να βάλει τέλος στην bull market που ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια.  Οι επενδυτές ανησυχούν για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού αλλά το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνεται και από την ελεύθερη πτώση του αργού πετρελαίου, μετά τον «πόλεμο» που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στη Ρωσία. Tα μέλη του ΟΠΕΚ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν με τη Ρωσία για πιο βαθιές περικοπές παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε μείωση τιμών και ανακοίνωσε ότι αυξάνει την παραγωγή της, τροφοδοτώντας έναν πόλεμο τιμών και τις τιμές του αργού στον γκρεμό. Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά 30%, πριν… μαζευτεί η πτώση τους σε 20%. Το sell off στο πετρέλαιο ασκεί ισχυρές πιέσεις στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος υποχώρησε 18%, με τις ετήσιες απώλειες να ανέρχονται στο 38%.  Η μετοχή της Chevron έπεσε 11% στα 84 δολάρια, ενώ της Exxon Mobil υποχώρησε 8% στα 43 δολάρια. «Το αργό πετρέλαιο έχει γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα για τις αγορές από τον κορωνοϊό», δήλωσε αναλυτής στο CNBC. «Είναι ουσιαστικά αδύνατο για τον S&P 500 να ανακάμψει, αν το αργό συνεχίσει να βρίσκεται στο κόκκινο» πρόσθεσε.

«Βουλιάζει» το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά 30%, πριν… μαζευτεί η πτώση τους σε 20%, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν με τη Ρωσία για πιο βαθιές περικοπές παραγωγής. Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε μείωση τιμών, ενώ αυξάνει και την παραγωγή της, τροφοδοτώντας έναν πόλεμο τιμών και τις τιμές του αργού στον γκρεμό… Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ πρότεινε επιπλέον περικοπές παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο, αλλά η Ρωσία το απέρριψε. Χωρίς συμφωνία στο τραπέζι και καθώς το τρέχον πρόγραμμα περικοπής παραγωγής ολοκληρώνεται στα τέλη αυτού του μήνα, οι παραγωγοί θα μπορούσαν σύντομα να αντλούν όσο πετρέλαιο θέλουν.

Kατακόρυφη άνοδος των CDS

Στην Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά και των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, τα περίφημα CDS, σημείωσαν χθες κατακόρυφη άνοδο. Η ΕΚΤ αναμένεται την Πέμπτη να εξαγγείλει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα του συστήματος. Ταυτόχρονα, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, φαίνεται να ζητά από τη Φρανκφούρτη και συγκεκριμένα από τον SSM (εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ), μέτρα χαλάρωσης της τραπεζικής εποπτείας, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να επιδείξουν ελαστικότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους.

Καπνός έγιναν όλα τα κέρδη του 2019 στο ΧΑ

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα “τοξικό” περιβάλλον, διεξήχθη η χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., ενώ οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας. Και χθες στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ περισσότερες από 80 μετοχές κατέγραφαν διψήφιο ποσοστό πτώσης, εικόνα που ελάχιστα διαφοροποιήθηκε προς το τέλος. Να σημειωθεί ότι η χθεσινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 45 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/6/2016 (-13,42%). Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, η χθεσινή πτώση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 45 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 24/6/2016 (-29,68%), που ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά το δημοψήφισμα για το “Brexit”. Από την άλλη, το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε χαμηλά 16 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/11/2018 (593,05 μονάδες). Το χθεσινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί χαμηλά 13 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 14/2/2019 (416,49 μονάδες). Η χθεσινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 5,6 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου, η κεφαλαιοποίηση υποχωρεί κατά 18,3 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί ότι όλο το 2019 η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 16,4 δισ. ευρώ, το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί την απώλεια του συνόλου των κερδών του παρελθόντος έτους και μάλιστα εντόκως (!).

Καμπανάκι από ΣΕΒ

Οι εξελίξεις σε σχέση με την εντεινόμενη εξάπλωση των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), αναμένεται να αντιστρέψουν το εν γένει καλό οικονομικό κλίμα στην ελληνική οικονομία, εκτιμά ο ΣΕΒ στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, που δημοσιοποίησε χθες. Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, «όλα τελικώς θα κριθούν από τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, με τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και των κεφαλαιαγορών να προοιωνίζονται υφεσιακές επιπτώσεις σε αχαρτογράφητα εν πολλοίς νερά».

Τι λένε οι Αναλυτές

“Λόγω της μεγάλης πτώση των τιμών του Πετρελαίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον ΟΠΕΚ, οι Παγκόσμιες Αγορές υποχωρούν σημαντικά. Περιμένουμε η Εγχώρια Αγορά να παραμείνει υπό μεγάλη πίεση”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Eurobank Eq. “Το Πετρέλαιο ‘γκρεμίζεται’, ενώ υπό ασφυκτική πίεση βρίσκονται οι Διεθνείς Αγορές. ‘Δεν έχουμε άλλες ερωτήσεις, κύριε πρόεδρε”, τονίζει με έμφαση η Beta Sec. “Πολύ δύσκολη η σημερινή ημέρα, καθώς η τιμή του Πετρελαίου βρέθηκε να υποχωρεί έως 30%, ενώ αρνητική είναι η εικόνα στα Διεθνή Χρηματιστήρια. Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική. Πρώτο σημείο στήριξης οι 600 – 590 μονάδες. Μοναδικός καταλύτης αυτή την εβδομάδα είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η Eurobank θα ανακοινώσει επίσης τα αποτελέσματα 4ου τριμήνου και το επιχειρηματικό σχέδιο 2020-2022 την Πέμπτη”, αναφέρει η Merit Sec. “Με δεδομένη την προσώρας μη λήψη ακραίων μέτρων περιορισμού των δραστηριοτήτων στη Χώρα μας, λόγω του κορωνοϊού, η υποτιμητική υπερβολή που έχει συντελεστεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο 15ημερο είναι εμφανής. Σήμερα το απόγευμα η Διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη, ενώ την Τρίτη εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Entersoft και την Πέμπτη η Eurobank ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά της”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. “Οι μισές πλέον Χώρες του Κόσμου παρουσιάζουν κρούσματα, με τις Κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Παράλληλα, οι Αγορές κυριαρχούνται από ακραία μεταβλητότητα, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από τις πραγματικές αποτιμήσεις των Εισηγμένων. Δυσδιάκριτος παραμένει ο πιθανός πυθμένας του ΓΔ”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

ΗΠΑ: Ανεστάλη για 15 λεπτά η συνεδρίαση!

Ανεστάλη για λίγο η διαπραγμάτευση των αμερικανικών μετοχών αμέσως μετά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης -για να αποκατασταθεί και πάλι λίγο αργότερα- όταν ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε βουτιά 7%, με τις αγορές να βρίσκονται σε πανικό λόγω της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου και των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Την ώρα που έγινε η διακοπή των συναλλαγών, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average είχε ήδη σημειώσει πτώση 7,29% και ο Nasdaq είχε καταγράψει απώλειες 6,86%. Η βουτιά κατά 7% του S&P 500 προκάλεσε αυτόματη διακοπή των συναλλαγών για 15 λεπτά. Με την επανέναρξη των συναλλαγών, στις 15:49 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 7,29% στις 23.979,79 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε βουτιά 7,10% στις 7.966,94 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 5,55% στις 2.807,43 μονάδες.

«Βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές υπέστησαν βαριές απώλειες με το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι να κατρακυλούν κατά 6-7%. Ο βασικός ιταλικός δείκτης κατακρημνίστηκε με πτώση 10% χθες αφού η κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα μεγάλα τμήματα του ιταλικού Βορρά, μεταξύ των οποίων και της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, του Μιλάνου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε περιοχή «bear market» -μια μείωση άνω του 20% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου. Οι πετρελαϊκές μετοχές βυθίστηκαν, με την Premier Oil να σημειώνει πτώση 54% και τον ενεργειακό κολοσσό BP να καταγράφει απώλειες σχεδόν 20%.

Pimco: Τα χειρότερα έρχονται, πιθανή ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αντιμετωπίζουν Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού επιβραδύνει τη ζήτηση και την προσφορά και οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, σύμφωνα με τον Joachim Fels της Pimco. «Τα χειρότερα για την οικονομία θα έρθουν τους επόμενους μήνες», σημειώνει ο Fels, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Pacific Investment Management Co., σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τους πελάτες. Αναμένεται τουλάχιστον άλλες 50 μονάδες βάσης μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, με πιθανότητα επιστροφής στο μηδέν και νέες αγορές assets, προσθέτει ο Fels.

Κατεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια οικονομία η Moody’s

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Στο βασικό σενάριό του, μίας σημαντικής παγκόσμιας αποδιάρθρωσης, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των οικονομιών της G-20 το 2020 έναντι 2,4% που προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες (16 Φεβρουαρίου), ενώ για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,5% έναντι 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα.  Για την Ιταλία, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία της βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος μετά τη συρρίκνωσή της κατά 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Για το 2021, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας – στο 2,8% για τη G-20, στο 1,5% για την Ευρωζώνη και στο 1,9% για τις ΗΠΑ.

Σε χαμηλό 7 ετών η διάθεση των επενδυτών στην ευρωζώνη

Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013 υποχώρησε η διάθεση των επενδυτών στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού ενισχύει την προοπτική παρατεταμένης περιόδου οικονομικής αδυναμίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης Sentix διολισθαίνει στο -17,1 τον Μάρτιο, από 5,2% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέμεναν μικρότερη πτώση, στο -11,1.

Κεντρική Τράπεζα Γαλλίας: Στο 0,1% υποβαθμίζει την ανάπτυξη το Q1

Μόλις που θα αναπτυχθεί η γαλλική οικονομία αυτό το τρίμηνο, καθώς δέχεται χτύπημα από την έξαρση του κορωνοϊού και στις βιομηχανίες της και στον κλάδο των υπηρεσιών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η καθοδική εκτίμηση έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι η Ευρώπη ίσως οδηγείται σε ύφεση, μετά και το «λουκέτο» της Ιταλίας στην καρδιά της οικονομίας της, στη Λομβαρδία. Η γαλλική οικονομία, δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με βάση τη μηνιαία μέτρηση της Τράπεζας της Γαλλίας αναμένεται να γλιτώσει την ύφεση, με ανάπτυξη μόλις 0,1% αυτό το τρίμηνο. Έναν μήνα πριν, η κεντρική τράπεζα ανέμενε ανάπτυξη 0,3%.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...