Ο Κουίκ για την ανεργία στους δημοσιογράφους

Ο Κουίκ για την ανεργία στους δημοσιογράφους
Νέα παρέμβαση για την ανεργία στα ΜΜΕ, έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των Αν.ελλήνων Τέρενς Κούικ, στη Φθινοπωρινή Συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη.

Ο Τέρενς Κουίκ αναφέρθηκε στην απίστευτη κρίση που μαστίζει στην Ελλάδα τα ΜΜΕ λόγω των μέτρων λιτότητας, απόρροια των Μνημονίων και στον δραματικό αριθμό ανεργίας που μαστίζει το δημοσιογραφικό κλάδο. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις ΜΜΕ με τις τράπεζες, με δάνεια που οδηγούν σε δεσμεύσεις καναλιών και εφημερίδων είτε με την οικονομική-τραπεζική είτε μέσω αυτών με τις εκάστοτε κυβερνητικές εξουσίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τέρενς Κουίκ στην παρέμβασή του είπε μεταξύ άλλων τα εξής: “Πριν γίνω μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ήμουν επί 45 χρόνια επαγγελματίας δημοσιογράφος στις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες, αλλά και στα μεγαλύτερα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια. Άρα από αυτή μου την ιδιότητα, σας συγχαίρω που βάλατε στην ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα.

Στην Ελλάδα εξαιτίας των Μνημονίων, των μέτρων λιτότητας και της απίστευτης οικονομικής κρίσης, έχουμε έναν τεράστιο δείκτη ανεργίας στο δημοσιογραφικό κλάδο, ο οποίος στα εγγεγραμμένα μέλη της ΕΣΗΕΑ φτάνει ίσως και να ξεπερνά το 40%. Ταυτόχρονα, όλα τα μεγάλα πανελλαδικά κανάλια, αλλά και οι πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες, έχουν ισολογισμούς στο απόλυτο κόκκινο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μέσα σε όλα, τα δάνεια που αναγκάζονται να πάρουν για την επιβίωσή τους, καθιστούν αυτά τα ΜΜΕ δέσμια των οικονομικών-τραπεζικών συμφερόντων και μέσω αυτών και των συμφερόντων των εκάστοτε κυβερνήσεων.Φαντάζομαι ότι όλοι οι συνάδελφοι που παρευρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα θα αντιλαμβάνονται με αυτά που σήμερα αναφέρω, τα αρνητικά αποτελέσματα στην άσκηση των καθηκόντων πολλών δημοσιογράφων στη πατρίδα μου.

Με την ευκαιρία απευθυνόμενος στο συνάδελφο Βουλευτή, του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Μάρκου, ο οποίος στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι το Αλβανικό Κοινοβούλιο θα ζητήσει την τεχνική βοήθεια του συνδικάτου των Ιταλών δημοσιογράφων για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας και των αλβανικών ΜΜΕ και της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος σε αυτή τη χώρα, θα ήθελα να του προτείνω το εξής:

Να ζητήσει και τη συνδρομή της ΕΣΗΕΑ. Τον διαβεβαιώ ότι και οι κανονισμοί λειτουργίας της ΕΣΗΕΑ, αλλά και ο κώδικας δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα είναι και σκληροί και πλήρεις, ανεξάρτητα με το εάν δεν εφαρμόζονται όπως πρέπει. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την ουσία των διατάξεων που διέπουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα στην Ελλάδα.

Αργότερα, μετά το πέρας της πρωινής Συνδιάσκεψης, ο Τέρενς Κουίκ συνομιλώντας κατ’ ιδίαν με την Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου Τζοζεφίνα Τοπάλλι της εξήγησε ότι η Αλβανία μπορεί, αναζητώντας λύσεις για τα δικά της ιδιωτικά ΜΜΕ,  να ωφεληθεί πολλά καταγράφοντας από το πώς ξεκίνησαν στην Ελλάδα και το πώς πορεύθηκαν μέχρι σήμερα τα ιδιωτικά κανάλια, με πολλές γκρίζες ή και μαύρες ζώνες στην αδειοδότηση και στη λειτουργία τους.  Θα αποφύγει τα ίδια λάθη…

ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΥΛ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...