Ο κύβος ερρίφθη για το Σκοπιανό με το διπλό μήνυμα του πρέσβη

Ο κύβος ερρίφθη για το Σκοπιανό με το διπλό μήνυμα του πρέσβη

Ξεκίνησε στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων η συζήτηση του κειμένου για τις αλλαγές του Συντάγματος, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την επομένη, θα γνωρίζουμε αν και τι πραγματικά έχει αλλάξει στο Σύνταγμα του γειτονικού κρατιδίου, το οποίο είναι κοινά αποδεκτό ότι εμπεριέχει αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της χώρας μας. Είναι γνωστό ωστόσο, ότι για να εγκριθεί το κείμενο των τροπολογιών που προτείνει η κυβέρνηση Ζάεφ, θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον τα δύο τρίτα των βουλευτών του νομοθετικού σώματος ή 80 από βουλευτές.

Να σημειώσω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, το σκληροπυρηνικό κόμμα VMRO -DPMNE, του γνωστού Νίκολα Γκρούεφσκι (επικεφαλής σήμερα είναι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι) απέχει από την κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς δεν εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών. Η επικύρωση των αλλαγών που προτείνει η κυβέρνηση Ζάεφ, στηρίζεται ουσιαστικά στην ψήφο των δύο αλβανόφωνων κομμάτων, δηλαδή στους εταίρους του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ζόραν Ζάεφ. Η χθεσινή συνάντηση του σκοπιανού πρωθυπουργού με τον τον πρόεδρο του αλβανόφωνου κόμματος BESA Μπιλάλ Κασάμι, καλλιέργησε κλίμα αισιοδοξίας για την περαιτέρω πορεία.

Να θυμίσω ότι ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία είχε καταθέσει ενστάσεις ο Μπιλάλ Κασάμι ήταν για την ιθαγένεια του πολίτη, για την οποία το κόμμα του ζήτησε να είναι αλβανική και όχι «μακεδονική» για τους αλβανόφωνους κατοίκους της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητήθηκαν τα θέματα που αναφέρονται στο ζήτημα της εθνικότητας, της διασποράς, της αλβανικής γλώσσας και των αλλαγών στο Προοίμιο του Συντάγματος.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων των αλβανόφωνων δημιουργεί εκ των πραγμάτων πρωτίστως ένα κράτος δισυπόστατο, δίγλωσσο, δύο εθνικοτήτων αλλά και την ύπαρξη άλλων μειονοτήτων! Με απλά λόγια, ουσιαστικά, οι “Μακεδόνες” του Ζάεφ, αποτελούν μειονότητα στο γειτονικό κρατίδιο, αν αφαιρέσει κανείς από το σύνολο του πληθυσμού, τις μειονότητες και τους αλβανόφωνους. Και αν αυτή τη φορά ο Ζόραν Ζάεφ δεν καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα, να δημιουργήσει την “Μακεδονία” του, το γειτονικό κρατίδιο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στα εξ ων συνετέθη.

Αυτό είναι γνωστό στον αμερικανικό παράγοντα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η προχθεσινή (!) συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια Τζες Μπέλεϊ, στη φωνή της Αμερικής των Σκοπίων. «Γνωρίζουμε ότι οι συμβιβασμοί στη Συνθήκη των Πρεσπών δεν είναι εύκολοι, αλλά είναι πραγματικά μια ιστορική ευκαιρία για την “Μακεδονία” και την περιοχή, η οποία θα οδηγήσει σε ασφάλεια και πιο ελπιδοφόρο μέλλον», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, για να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β’»! Τα παραπάνω συνομολογούν ότι η λύση «εδώ και τώρα» στο ελληνοσκοπιανό πρόβλημα είναι νομοτελειακή. Τουλάχιστον από την πλευρά του αμερικανικού παράγοντα.

Ως άλλοθι βέβαια προτάσσεται η ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, γεγονός που θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο μόνος λόγος είναι η γρήγορη ενσωμάτωση και των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, έτσι ώστε ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων πλέον (εξαίρεση ο σερβικός θύλακας προς το παρόν) να είναι υπό την επίβλεψη του αμερικανικού παράγοντα.

Αυτό θα καταστήσει τα γεράκια του Πενταγώνου ως τους απόλυτους κυρίαρχους και επίσης, θα θέσει στο περιθώριο την Μόσχα, αποκόπτοντας έναν βασικό δρόμο προς τα Βαλκάνια. Για να γίνει ακόμη πιο σαφής ως προς το ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος ο Αμερικανός διπλωμάτης, στην ίδια συνέντευξη, δεν απευθύνθηκε μόνον στην σκοπιανή πλευρά.

Έστειλε μήνυμα και προς την ελληνική πλευρά, λέγοντας: «Δεν βλέπω καμία βιώσιμη εναλλακτική λύση στον ορίζοντα και είμαι αισιόδοξος ότι οι ηγέτες στην “Μακεδονία” και την Ελλάδα δεν θα χάσουν αυτή την ευκαιρία, επιτέλους να επιλύσουν μια διαφωνία τριών δεκαετιών για την ονομασία».

Τόσο απλά.

Απόστολος Ρόσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/351194-O-kybos-erriphthe-gia-to-Skopiano-me-to-diplo-menyma-toy-presbe ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...