Ο Μακρόν αντιμέτωπος με τους Γάλλους «αγανακτισμένους»

Ο Μακρόν αντιμέτωπος με τους Γάλλους «αγανακτισμένους»

Περισσότεροι από 100 πολίτες τραυματίστηκαν στο Παρίσι, 412 συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο ενώ 112 αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες κατά τη διάρκεια των χειρότερων ταραχών της Γαλλίας εδώ και πολλά χρόνια.

Η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» συνέλαβε εξ απήνης τη γαλλική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Εμμανουέλ Μακρόν να πάρει πίσω της εξαγγελίες του για τις νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως μια «πρώτη σοβαρή ήττα» στη θητεία του. Και είναι ακόμη αρχή της θητείας του. Η απόφαση για μια εξάμηνη αναστολή, δεν έλυσε το πρόβλημα, αντιθέτως έσπρωξε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Υπό αυτή την έννοια, η σύγκρουση μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των διαδηλωτών είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Και αυτό διότι οι αιτίες που έχουν προκαλέσει αυτή την «εξέγερση» δεν εδράζονται και μόνον στην απόφαση για τα καύσιμα αλλά υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό τώρα, σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνικοοικονομικής ζωής της Γαλλίας. Τείνει να παγιωθεί η κατάσταση της δυσαρέσκειας του γαλλικού λαού, απέναντι στις πρωτοβουλίες Μακρόν. Ενδεικτικό της εκτίμησης αυτής είναι και οι δημοσκοπήσεις προ λίγων ημερών που δείχνουν αφενός την δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου να καταβαραθρώνεται και να βρίσκεται στα επίπεδα Ολάντ και αφετέρου, στο ερώτημα για τις ευρωεκλογές, το κόμμα της Μαρί Λε Πεν να έχει καθαρή πρωτιά! Επιπροσθέτως, οι διαδηλώσεις της Δευτέρας, δεν είχαν μόνον ως αντικείμενο τις τιμές των καυσίμων, γεγονός που αποδεικνύει το βάθος και το πλάτος των αιτιών αυτής της μίνι αυθόρμητης εξέγερσης.

Οι εργαζόμενοι στο γαλλικό ΕΚΑΒ έβγαλαν στους δρόμους τα ασθενοφόρα και συγκεντρώθηκαν κοντά στην Βουλή στο κέντρο του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν για αλλαγές στις συνθήκες εργασίας. Το κίνημα «κίτρινα γιλέκα», απαρτίζεται από ηλικίες κυρίως νεότερης και μέσης, με προφίλ σταθερής εργασίας και γεωγραφική περιοχή μη συγκεκριμένη. Ξεκίνησε στο διαδίκτυο ως μια αυθόρμητη εξέγερση ενάντια στις υψηλότερες τιμές των καυσίμων αλλά μεταμορφώθηκε σε μια ευρύτερη έκρηξη θυμού, λόγω της συνεχούς συμπίεσης του εργατικού κόστους και των συνεχών αυξήσεων που επιβαρύνουν το κόστος διαβίωσης τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ειδικά της μεσαίας τάξης. Τα μέλη του κινήματος προέρχονται κυρίως από τη «σκληρή» μεσαία τάξη και τους εργάτες που ζουν στην περιφέρεια, έξω από τις μεγάλες πόλεις, αλλά υπάρχουν επίσης και πιο ριζοσπαστικά στοιχεία. Δεν έχει ξεκάθαρη ηγεσία, γεγονός που καθιστά τις συνομιλίες ακόμη πιο περίπλοκες με την κυβέρνηση. Βασική απαίτησή του είναι το πάγωμα των περαιτέρω προγραμματισμένων αυξήσεων φόρων καυσίμων και μέτρα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης. Η δημοτικότητα των «κίτρινων γιλέκων» παραμένει υψηλή, καθώς επτά στους δέκα ανθρώπους υποστηρίζουν τη διαμαρτυρία τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive που διεξήχθη μετά την αναταραχή του Σαββάτου.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στην Γαλλία; Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι αρκετά υψηλό. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικές «μεταρρυθμίσεις» δεν χαρακτηρίζονται και δημοφιλείς. Τουναντίον, έχουν προκαλέσει την δημόσια οργή. Ο οικονομικός μετασχηματισμός, για τον οποίο «μαστιγώνουν» την Ελλάδα οι ινστρούχτορες των Βρυξελλών, βαδίζει με πολύ αργά βήματα στη Γαλλία, ενώ οι αντιδράσεις ως προς την εφαρμογή του είναι σε μέγιστο βαθμό.

Κάπως έτσι, εμφανίστηκε το κίνημα των «αγανακτισμένων» στον ευρωπαϊκό νότο. Και το πρόβλημα στην Γαλλία τώρα ξεκινάει, διότι απλώς επισημοποιήθηκε δεν λύθηκε. Η αναστολή της επίλυσής του λόγω των ευρωεκλογών, δημιουργεί απλώς περισσότερο θυμό στους Γάλλους πολίτες και μεγαλώνει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

 

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/348285-O-Makron-antimetopos-me-toys-Galloys-aganaktismenoys ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...