Ο Μανώλης Γλέζος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Κεφαλονιάς

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, έγινε σήμερα το μεσημέρι Επίτιμος Δημότης Κεφαλονιάς, από τον Δήμαρχο του νησιού, Αλέξανδρο Παρίση.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάκης Αλυσανδράτος, ο οποίος, αφού διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Σώματος, μίλησε για τον αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, για έναν πάρα πολύ σημαντικό άνθρωπο για την πατρίδα μας. Ακολούθησε μήνυμα της Βουλευτού, Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, που έκανε λόγο για τον ακάματο άνθρωπο της Δημοκρατίας, για τον αιώνιο έφηβο.

Η βασική ομιλία έγινε από τον Δήμαρχο, ο οποίος μίλησε για μέρα γιορτής για το νησί. «Σήμερα είναι μέρα γιορτής για την Κεφαλονιά, αφού ο Μανώλης Γλέζος γίνεται Επίτιμος Δημότης μας. Είναι ένα λαμπρό κεφάλαιο της Αντίστασης, που αφιέρωσε τη ζωή του για την Ελευθερία. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας ο λαμπαδηδρόμος της Ελευθερίας και του Αγώνα…».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Δημήτριος τόνισε ότι «ο Μανώλης Γλέζος έχει ακέραιο χαρακτήρα με ήθος ελληνικό. Θα παραμείνει αγωνιστής της έμπρακτης αλήθειας ακόμη και μετά θάνατον». Ο Σεβασμιότατος έβαλε την υπογραφή του στο έγγραφο που συνέταξαν ο Δήμος, η Περιφέρεια και Φορείς του τόπου, με το οποίο ζητούν και προτείνουν στη Σουηδική Ακαδημία να δοθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον Μανώλη Γλέζο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, είπε ανεβαίνοντας στο βήμα: «Είναι τιμή για την Περιφέρεια να έχει Δημότη της σε έναν από τους Δήμους της τον Μανώλη Γλέζο. Είναι ο άνθρωπος που σηματοδοτεί το όραμα για μια καλύτερη πατρίδα, μια ανεξάρτητη Ελλάδα μακριά από οικονομικά συμφέροντα και δανειακές συμβάσεις».

45674584

«Αφιερωμένη η εκδήλωση σε αυτούς που έφυγαν χωρίς τιμές»

«Αποδέχομαι τον τίτλο του Δημότη Κεφαλονιάς», ανέφερε ο κ. Γλέζος ανεβαίνοντας στο βήμα μέσα σε δυνατά χειροκροτήματα από το κοινό και συνέχισε: «Τέσσερις είναι οι λόγοι που με κάνουν να αποδεχθώ να γίνω συμπατριώτης σας. Αυτός ο τίτλος μου δίνεται τώρα που δεν έχω κανένα πολιτειακό αξίωμα, γιατί η απόφασή σας ήταν ομόφωνη, γιατί ακολουθεί μια σημαντική διαδρομή μετά από την ανακήρυξή μου σε Επίτιμο Δημότη Κέρκυρας, Λευκάδας και Ιθάκης και γιατί προέρχεται από Κεφαλλονίτες με λαμπρή ιστορία στην Αντίσταση, στον Αγώνα και τον Πολιτισμό. Ωστόσο, τώρα που είμαι δημότης Κεφαλονιάς οφείλω να τα… ψάλλω στον Δήμαρχο, ο οποίος δεν έχει κάνει όσα έπρεπε για τον Πολιτισμό και την Ιστορία του νησιού. Δήμαρχε, δεν πρόκειται να σε αφήσω ήσυχο. Ακόμη και όταν πεθάνω θα σε κυνηγάει η συνείδησή μου. Πρέπει να διοργανώσεις παντού συνελεύσεις στην Κεφαλονιά και να εκτελείς τις αποφάσεις αυτών των συνελεύσεων. Θα είμαι δίπλα σου και μαζί θα συμπλεύσουμε σε αυτόν τον αγώνα. Θέλω να αφιερώσω αυτή την τελετή σε όλους εκείνους τους αγωνιστές που έφυγαν χωρίς τιμή, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, όπως ο αδελφός μου», είπε ο Μανώλης Γλέζος και ξέσπασε σε κλάματα.

Ο κ. Γλέζος τιμήθηκε, πέρα από τον Δήμο Κεφαλονιάς και από τους Συλλόγους «Ιόνιος» και «Απανταχού Ελληνισμός». Η σεμνή τελετή έκλεισε με καντάδες αφιερωμένες στον νέο πλέον Δημότη Κεφαλονιάς. Στο τέλος της εκδήλωσης φωτογραφήθηκε με αρκετούς από αυτούς που πήραν το βιβλίο του, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την βιβλιοθήκη στο όνομα του εκτελεσμένου αδελφού του.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/278109-O-Manoles-Glezos-anakerychtheke-epitimos-demotes-Kephalonias ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...