Ο “Μηχανισμός των Αντικυθήρων” παρουσιάζεται σε έκθεση

Ο
«Το ναυάγιο των Αντικυθήρων – το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός» είναι η έκθεση που παρουσιάζει το σύνολο σχεδόν των ευρημάτων του ιστορικού ναυαγίου και θα είναι ανοικτή στο κοινό από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου 2013, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο και χρονολογούνται από τον 4ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., μεταξύ αυτών μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, γυάλινα σκεύη, χρυσά κοσμήματα και πλείστα κεραμικά αγγεία και χάλκινες κλίνες.

Το πιο σημαντικό εύρημα όμως, είναι ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που έχει συναρπάσει και προβληματίσει πολλούς επιστήμονες. Πρόκειται για τον πρώτο ημερολογιακό και αναλογικό φορητό υπολογιστή της αρχαιότητας, που συνάμα είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια. Η λειτουργία και η χρήση του ακόμη ερευνάται.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε από σφουγγαράδες της Σύμης, οι οποίοι ανέλαβαν πρώτοι τη μερική ανέλκυση του, το 1900 – 1901. Η επιχείρηση, που αποτελεί την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως, κατόπιν, πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Υβ Κουστώ, «Καλυψώ», το 1976.

Πληροφορίες

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Σπάτα,
τηλ.: 210 3530000

Χώρος «Τέχνη και Πολιτισμός» (επίπεδο αφίξεων/είσοδος 1)

Πρόσβαση για όλους τους επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου καθημερινά, όλο το 24ωρο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...