Ο Μπλάουλι ταξιδεύει από τη Βιέννη στην Ελλάδα

Ο Μπλάουλι ταξιδεύει από τη Βιέννη στην Ελλάδα
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά. Κυριακή πρωί στο Μέγαρο για δύο παραστάσεις, Κυριακή 3 Μαρτίου, στις  9.30 και  11:30 το πρώι ,στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, σε συνεργασία  με το Κοντσέρτχαουζ της Βιέννης.

Μια πεταλούδα από τη Βιέννη που ακούει στο όνομα Μπλάουλι επισκέπτεται για πρώτη φορά στα Κυριακάτικα Πρωινά του Μεγάρου. Ο Μπλάουλι είναι το «σήμα κατατεθέν» και ο «αφηγητής» ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου που διοργανώνεται από το Κοντσέρτχαουζ της Βιέννης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του φημισμένου αυστριακού συναυλιακού κέντρου με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εντός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ΕCHO). Συντονίστρια του προγράμματος είναι η Μόνικα Γιέσκο.
Ο Μπλάουλι θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Κυριακή 3 Μαρτίου σε δύο παραστάσεις(ώρες: 9.30 και 11.30 π.μ.). Συμμετέχουν: ομάδα μουσικών από το Κοντσέρτχαουζ της Βιέννης και μικρή ομάδα από την Παιδική Χορωδία Rosarte.

Oι νεαροί μουσικοί και χορωδοί θα ερμηνεύσουν τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο.
Την επιμέλεια και παρουσίαση του προγράμματος έχει αναλάβει η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου. Η έμπειρη μουσικολόγος και παιδαγωγός προλογίζει τις εκδηλώσεις της Σειράς Κυριακή πρωί στο Μέγαρο από το 2001 επιμένοντας ιδιαίτερα στη σημασία του μουσικού παιχνιδιού και στη «συμμετοχή των ίδιων των παιδιών» και αποφεύγοντας τις «διδακτικού χαρακτήρα αποστασιοποιημένες παρουσιάσεις».

Οι συναυλίες εντάσσονται στην εκπαιδευτικού χαρακτήρα Σειρά «Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο» που απευθύνεται κυρίως σε νέους ακροατές κι αφορά σε συναυλίες με δημοφιλή έργα.

Η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου απευθύνει τη δική της πρόσκληση στους μικρούς και μεγάλους μουσικόφιλους για τις ξεχωριστές συναυλίες της Κυριακής 3 Μαρτίου: «Εδώ και πολλά χρόνια η […] πεταλούδα Μπλάουλι από την Αυστρία συλλέγει όμορφα και γνωστά τραγούδια από διάφορα μέρη του κόσμου. Ο Μπλάουλι έχει γραμμένες όλες αυτές τις μελωδίες σε ένα βιβλιαράκι και τις φέρνει στα σχολεία του Δημοτικού για να τις γνωρίσουν τα παιδιά. Ο Μπλάουλι έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και καλεί παιδιά, δασκάλους και γονείς σε μια εορταστική εκδήλωση στην οποία θα τραγουδήσουν όλοι μαζί […]». Στο βιβλιαράκι περιλαμβάνονται τα τραγούδια: «L’inverno è passato» από την Ιταλία, «Frère Jacques» από τη Γαλλία, «Κατιούσκα» από τη Ρωσία, «Hätt I di» από την Αυστρία, «La Cucaracha» από την Ισπανία, «Θαλασσάκι μου» από την Ελλάδα και «Οh, when the Saints» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στόχος του επιτυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος του Κοντσέρτχαουζ της Βιέννης, μιας πόλης με μακρά παράδοση στα νεανικά φωνητικά σύνολα, είναι να προτρέψει το παιδικό κοινό να ανακαλύψει μόνο του τη μουσική και, προπάντων, να έρθει το ίδιο σε επαφή με την ερμηνεία της μουσικής. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική σειρά τιτλοφορείται επίσης Sing-Along («Τραγουδήστε μαζί μας» σε ελεύθερη απόδοση) και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αυστριακής Επιτροπής της UNESCO. Στην αυστριακή εκδοχή του προγράμματος, η πεταλούδα Μπλάουλι  αφηγείται στα παιδιά τις ιστορίες κοσμαγάπητων τραγουδιών, που οι μαθητές διδάσκονται με τη βοήθεια των έμπειρων μουσικών του Κοντσέρτχαουζ, οι οποίοι κάνουν πολλές πρόβες με τα παιδιά και τους δασκάλους τους, προτού οι μαθητές τα παρουσιάσουν σε ειδικές εορταστικές εκδηλώσεις στις αίθουσες του περίφημου βιενέζικου συμφωνικού κέντρου.
Στην παρουσίαση των τραγουδιών του Μπλάουλι στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης συμπράττουν οι μουσικοί του Κοντσέρτχαουζ της Βιέννης και ομάδα τραγουδιστών της Χορωδίας Rosarte.

Η Παιδική Χορωδία Rosarte ιδρύθηκε το 2008 από τη Ρόζη Μαστροσάββα που, ως μαέστρος της παιδικής χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής χορωδιακής μουσικής στην 5η Ολυμπιάδα Χορωδιών (Κατηγορία 1-Παιδικές Χορωδίες), η οποία διεξήχθη το καλοκαίρι του 2008 στο Γκρατς της Αυστρίας. Στο έμψυχο δυναμικό της Rosarte, που έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  εντάσσονται μέλη της πρώην Παιδικής Χορωδίας του Γ΄ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μαθητές μουσικών σχολείων κ.ά. Η χορωδία διαθέτει τρία τμήματα (prejunior, παιδικό και νεανικό), απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-19 ετών και έχει ευρύτατο ρεπερτόριο, το οποίο εκτείνεται από την προκλασική πολυφωνία μέχρι το αμερικάνικο μιούζικαλ.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 8 € (ειδική τιμή για φοιτητές, παιδιά και νέους έως 25, και για  ένα συνοδό παιδιών έως 15 ετών) – €14 (γενική είσοδος)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...