Ο Ντάισελμπλουμ τους καλεί όλους στις Βρυξέλλες για να βρεθεί λύση

Ραγδαίες εξελίξεις…

Πρωτοβουλία για συνάντηση όλων των πλευρών και συμφωνία έως την Παρασκευή λαμβάνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των Θεσμών,  την Αθήνα και το Βερολίνο, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία πρωτοβουλίας για συνάντηση στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες όλων των εκπροσώπων των δανειστών αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που απομένουν και να κλείσει –με εκατέρωθεν υποχωρήσεις- η διαπραγμάτευση , πριν η αξιολόγηση αποτελέσει προεκλογικό επιχείρημα και αντικείμενο της προεκλογικής αντιπράθεσεης στις ευρωπαϊκές χώρες που βαδίζουν προς εκλογές.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν διαβιβαστεί στην Αθήνα, η οποία ωστόσο αποφεύγει την οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση καθώς έχει στραμμένο το βλέμμα της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την κρίσιμη συνεδρίαση απόψε το βράδυ στο ΔΝΤ, μήπως και προκύψει φως για την βούληση του Ταμείου σε σχέση με τη συμμετοχή  του στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία θα κλείσει στο εξωτερικό

Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών θα κλείσει (αν επιτευχθεί τελικά) στο εξωτερικό και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα μόνο όταν θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο του «deal». Κατά συνέπεια, η συνάντηση των Βρυξελλών που επιδιώκει ο κ. Ντάισεμπλουμ, αποκτά κρίσιμη σημασία.

Αν σημειωθεί σύγκλιση στις Βρυξέλλες, ανοίγει ο δρόμος για να κλείσει η Β Αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Επιθυμία τόσο της κυβέρνησης όσο και των δανειστών είναι να έχουν τελειώσει όλα μέσα στον Φεβρουάριο, για να μην εμπλακεί η Αξιολόγηση στο κύκλο των ευρωπαϊκών εκλογών που αρχίζει τον Μάρτιο. Επιπλέον, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θεωρεί ζωτικής σημασίας το να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της στις 9 Μαρτίου την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.

Βήματα σύγκλισης
Προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, γεγονος που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεξεργάζεται μία πρόταση στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται:
-Άμεση ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, πιθανόν στα 7.500.
-Πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια.
-Πρόβλεψη για φοροαπαλλαγές (ΦΠΑ σε νησιά, ΕΝΦΙΑ κτλ) σε περίπτωση που υπερκαλυφθεί ο στόχος του πλεονάσματος.
-Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων.
-Επέκταση του κόφτη και για το 2019 (τουλάχιστον).
-Αναλυτική περιγραφή στην απόφαση του Eurogroup των μέτρων που θα ληφθούν αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν είναι απλές ανακοινώσεις.
-Άμεση κατοχύρωση των μεσοπρόθεσων μέτρων για το χρέος.
 

Οι «κόκκινες» γραμμές
Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές δεν δέχονται σε καμία περίπτωση την προληπτική νομοθέτηση της μείωσης των συντάξεων. Την ελληνική «ευαισθησία» για της συντάξεις φαίνεται ότι κατανοεί και η γερμανική πλευρά.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...