Ο Ομήρου ευχαριστεί Τσίπρα και Βούτση για τον φάκελο της Κύπρου

Ομήρου

“Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, μετά από δεκαετίες αρνήσεων, που αποδέχθηκε το κυπριακό αίτημα”

Ο τέως πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την παράδοση του υλικού της Εξεταστικής των Πραγμάτων της Βουλής των Ελλήνων για το Φάκελο της Κύπρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι «Μια ιστορική εκκρεμότητα για την προδοσία της Κύπρου έχει λήξει». Όπως επισημαίνει, αυτή αποτελεί «ανεκτίμητη συνεισφορά για να ριχθεί άπλετο φως στα πραγματικά γεγονότα, πριν, κατά και μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, αλλά και για την τουρκική εισβολή που ακολούθησε».

Ο Γ. Ομήρου, αναφέρει ότι «ευχαριστίες και βαθιά εκτίμηση οφείλονται στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, χωρίς τη συναίνεση του οποίου δεν θα ήταν δυνατή αυτή η ιστορική πράξη». Επίσης, εκτίμηση και ευχαριστίες, αναφέρει ο ίδιος, οφείλονται και στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ν. Βούτση, «με τον οποίο συνομολογήσαμε το Πρωτόκολλο παράδοσης του Φακέλου της Κύπρου τον Ιανουάριο του 2016». Επίσης, ευχαριστεί για την βοήθειά της την τέως πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η παράδοση του υλικού της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων στην κυπριακή Βουλή αποτέλεσε πάγιο αίτημα της δεύτερης επί τριών διαδοχικών (Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, και Γιώργου Παπανδρέου) ελληνικών κυβερνήσεων. Και οι τρεις δεν συναίνεσαν στο αίτημα, επικαλούμενοι τον λόγο, που είχε προβληθεί από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν δια του υπουργού Δικαιοσύνης ανέστειλε τη δίωξη κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήματος στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Και ο λόγος ήταν η προστασία – διαφύλαξη των σχέσεων της Ελλάδας με τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Ωστόσο, από μια χρονική περίοδο και μετά ο λόγος αυτός έπαψε να υφίσταται, αφού οι ΗΠΑ, δια στόματος Μπιλ Κλίντον κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα ως προέδρου και του Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ, ανώτατου Αμερικανού διπλωμάτη και υφυπουργού, ανέλαβαν τις ευθύνες της χώρας τους για το σκοτεινό ρόλο που διαδραμάτισαν για την τραγωδία της Κύπρου.

Ο τέως πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου συνάντησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο ζήτησε να παραδοθεί το υλικό του Φακέλου της Κύπρου στην κυπριακή Βουλή. Ο Αλ. Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, μετά από δεκαετίες αρνήσεων, που αποδέχθηκε το κυπριακό αίτημα. Ο Γιαννάκης Ομήρου είχε παράλληλα επαφές με την τέως πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου και το σημερινό πρόεδρο Ν. Βούτση. Και οι δύο υπήρξαν θετικοί. Στις 21 Ιανουαρίου 2016 Γιαννάκης Ομήρου και Ν. Βούτσης υπέγραψαν την «ιστορική συμφωνία» για την παράδοση του υλικού του Φακέλου της Κύπρου στην Κυπριακή Βουλή.

Έτσι, φθάσαμε στην σημερινή μέρα (παραμονή της 43η επετείου του πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και των συνεργατών τους στην Κύπρο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας), κατά την οποία σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, στις εννέα το πρωί, θα γίνει η επίσημη παράδοση όλου του υλικού για τον Φάκελο της Κύπρου, που βρίσκεται στα Αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.

Η παράδοση θα γίνει στον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, από τον Έλληνα ομόλογο του, Ν. Βούτση. Στην ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής θα παρίσταται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ομιλίες θα γίνουν από τους προέδρους των δύο κοινοβουλίων, οι οποίοι θα έχουν νωρίτερα συνάντηση. Το μεσημέρι ο Ν. Βούτσης θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/292718-O-Omeroy-eycharistei-Tsipra-kai-Boytse-gia-ton-phakelo-tes-Kyproy ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...