Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ & ΠΕΣ Αττικής Βασίλης Κορκίδης για την «νέα επόμενη μέρα της αγοράς με επιχειρήσεις τριών ταχυτήτων»

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ & ΠΕΣ Αττικής Βασίλης Κορκίδης για την «νέα επόμενη μέρα της αγοράς με επιχειρήσεις τριών ταχυτήτων»
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ & ΠΕΣ Αττικής Βασίλης Κορκίδης για την «νέα επόμενη μέρα της αγοράς με επιχειρήσεις τριών ταχυτήτων»


10/05/2020 – 18:03

Η επόμενη μέρα του «lockdown» για την οικονομία και το επιχειρείν απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς καθώς η διαταραχή των ρυθμών τους οικονομικού περιβάλλοντος είναι έντονοι, γεγονός που προδικάζει μία περίοδο ύφεσης το χρονικό εύρος της οποίας πρέπει να περιοριστεί κατά το δυνατόν εντός του έτους. Γεγονός είναι ότι η οικονομία της χώρας, όπως και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης και όχι μόνο, επλήγησαν από την πανδημία. Και η «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τα προ της πανδημίας δεδομένα. Προς τούτο απαιτείται ένα σοκ σε μία σειρά παραμέτρων, που επηρεάζουν γενικά την οικονομία και ειδικά την τοπική επιχειρηματικότητα και τα κρίσιμα θέματα που προσδιορίζουν τα στάδια μετάβασης στην νέα κανονικότητα.

Επιχειρήσεις τουλάχιστον τριών ταχυτήτων, αναμένεται να διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα και ειδικά κατά τη μεταβατική περίοδο Μαίου-Ιουνίου, για χιλιάδες δραστηριότητες στην ελληνική αγορά. Μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων από το lockdown, στόχος είναι η επιτάχυνση της επανεκκίνησης όλων των κλάδων της οικονομίας. Σε αυτή τη δύσκολη δεύτερη φάση αντιμετώπισης του κορωνοϊού κι ενώ η λειτουργία της αγοράς απελευθερώνεται σταδιακά, οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται να αξιοποιήσουν τα εργαλεία χρηματοδότησης, όχι μόνο για να επαναλειτουργήσουν, αλλά και για να επανασχεδιάσουν μια μελλοντικά βιώσιμη λειτουργία τους. Οι «ταχύτητες» που οριοθετούνται, δεν διακρίνονται μόνο μεταξύ της εργασιακής κατάστασης των επιχειρήσεων, αλλά και μεταξύ της οικονομικής κατάστασης κάθε επιχείρησης στον ίδιο κλάδο. Αναλυτικότερα, οι τρεις ταχύτητες είναι, πρώτον οι επιχειρήσεις με μισθωτούς που ήταν σε αναστολή εργασίας και τίθενται εκ νέου σε αναστολή με τη παράταση του Μαΐου. Δεύτερον οι επιχειρήσεις που επιλέγουν το σύστημα του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας» ή περνούν από την πλήρη απασχόληση σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία και τρίτον οι επιχειρήσεις που επιστρέφουν από την αναστολή εργασίας στην πλήρη απασχόληση και μισθό. Βεβαίως υπάρχει και η κατηγορία επιχειρήσεων που συνέχισαν να λειτουργούν με μεγάλο κόστος κατά τη διάρκεια της καθολικής καραντίνας. Κάθε «ταχύτητα» έχει τις ιδιαιτερότητές της, αφού όλες οι επιχειρήσεις εξαρτώνται εν πολλοίς, από τον τζίρο των πωλήσεων τους, τον τρόπο και χρόνο πληρωμής σε προμηθευτές και είσπραξης από πελάτες. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και εύθραυστες, αφού οι επιχειρήσεις μπορεί να επιστρέφουν με προσδοκίες, αλλά ρεαλιστικά, θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα διαφορετικό τοπίο καταναλωτικής προσαρμογής και με μια νέα πραγματικότητα.

Τα σενάρια της ύφεσης που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου είναι δύο. Ειδικότερα, το αισιόδοξο του ΥΠΟΙΚ υπολογίζεται σε 4,7% και το δυσμενές της Κομισιόν από 7,9-9,7% με αντίστοιχη εξέλιξη του πρωτογενούς ελλείμματος σε 1,9-2,8% και το δυσμενές σε 3,4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προγράμματος, χωρίς τη λήψη μέτρων η ύφεση θα ήταν φέτος 10% στο βασικό σενάριο και 13,2% στο δυσμενές. Η συνολική αξία των μέτρων ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ, περίπου 10% του ΑΕΠ και το συνολικό ταμειακό τους κόστος σε 11,5 δισ. ευρώ ή 6,5% του ΑΕΠ σε επίπεδο έτους και σε 12,35 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο. Σημειωτέον ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε 52 δισ. ευρώ ετησίως με τα 23 δισ. ευρώ τους έξι μήνες της περιόδου Μαρτίου – Αυγούστου. Επίσης το εξωτερικό μας χρέος από 167% ενδέχεται να αυξηθεί μεταξύ 188-196,4%. Επιτυχία λοιπόν, των ανθρώπων της αγοράς και της κυβέρνησης θα είναι να διαψεύσουμε τις εκτιμήσεις του δυσμενούς σεναρίου, περιορίζοντας την ύφεση φέτος στο -5% και να μην επιτρέψουμε στην ανεργία να ξεφύγει πάνω από το 20% και απώλεια 160.000 θέσεις εργασίας. Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα περιβάλλον στην ΕΕ, με πρωτοφανή ύφεση -3,8% το πρώτο τρίμηνο με -7,5% σε ετήσια βάση και μια εικόνα κατάρρευσης του οικονομικού κλίματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Επιτυχία λοιπόν, από κοινού των ανθρώπων της αγοράς και της κυβέρνησης θα είναι να διαψεύσουμε τις εκτιμήσεις και να αποτρέψουμε το δυσμενές σενάριο, περιορίζοντας την ύφεση φέτος στο 5%. Στην ελληνική αγορά το βασικό ζητούμενο για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, είναι η ανάσχεση της ύφεσης και κατά συνέπεια της ανεργίας και των προσωρινών η μόνιμων «λουκέτων».

Το ελληνικό εμπόριο ανασυντάσσεται για να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα. Ευελπιστώ ότι όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στον τρόπο λειτουργίας και εργασίας τους. Ωστόσο στη μετά καραντίνα εποχή θα υπάρξουν κάποιες διαρκείς αλλαγές τις οποίες πρέπει να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε. Μία νέα φάση πραγμάτων διαμορφώνεται, που θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο αγοράς αλλά και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών με ένα υβριδικό και περισσότερο ψηφιακό τρόπο. Πρέπει όμως άμεσα να εκτιμήσουμε τη κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, να εντοπίσουμε τα προβλήματα, τις απώλειες, τις δυσκολίες και τις αλλαγές που θα επέλθουν σε βασικούς κλάδους, που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα. Ενδεχομένως να πρέπει να στραφούμε περισσότερο στην ελληνική βιοτεχνία και παραγωγή με μικρότερη εξάρτηση από εισαγόμενα είδη.

Η οικονομία είναι ένας αλυσιδωτός κύκλος και το λιανικό εμπόριο είναι ένας από αυτούς τους κρίκους που έχουν δεχθεί ένα ισχυρό σφυροκόπημα χάρη στο οποίο οι δεσμοί θα γίνουν ισχυρότεροι. Η κρίση όπως συνήθως λέγεται «γεννά ευκαιρίες» και το εμπόριο θα πρέπει να τις αξιοποιήσει. Η εξωστρέφεια που μπορεί να τονωθεί με ένα μικρό τρόπο διαδικτυακής και φυσικής διάθεσης των καταναλωτικών αγαθών και ίσως είναι μια νέα «διέξοδος» σε πρωτόγνωρη κατάσταση. Το αγοραστικό κοινό τις ημέρες του «αποκλεισμού» στην οικία του εξοικειώθηκε με τις ψηφιακές αγορές ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ που ενώ καθ όλο το διάστημα παρέμειναν ανοικτά οι διαδικτυακές πωλήσεις τους εκτινάχθηκαν κατά 304%. Οι τζίροι που καταγράφηκαν από τις ψηφιακές αγορές αυξήθηκαν κατά 134% δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης για την στρατηγική που θα πρέπει να επιλέξει το εμπόριο την «επόμενη» της πανδημίας, ώστε να έρθει εγγύτερα στις νέες καταναλωτικές συνήθειες και να παρουσιάσει ένα νέο «πρόσωπο».

Η προσοχή, η υπευθυνότητα και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και οδηγιών ασφάλειας είναι η πρόκληση για τους πολλούς ΜμΕ του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αναλαμβάνουν την μεγάλη ευθύνη να επανεκκινήσουν δυναμικά αλλά και με ασφάλεια την ελληνική αγορά. Ας ενημερωθούμε λοιπόν όλοι προσεκτικά με τις επίσημες και υποχρεωτικές οδηγίες της πολιτείας για τα μέτρα δημόσιας υγείας και ας τηρήσουμε σχολαστικά, όλες τις προαιρετικές συστάσεις για τη προστασία εργοδοτών, εργαζομένων και καταναλωτών. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων, των όρων και των κανόνων λειτουργίας από όλες τις επιχειρήσεις είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας, το οποίο μπορεί να κερδηθεί με τη συμμετοχή όλων μαζί. Θέλουμε να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας, χωρίς να χρειαστεί να ξανακλείσουμε στο μέλλον. Το τεστ των πρώτων ημερών ήταν επιτυχές στις αγορές της Αττικής. Την Δευτέρα 11 Μαίου, όμως ξεκινά μια νέα μέρα, αλλά και μια νέα καθημερινότητα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα την οποία πρέπει να συνηθίσουμε και να ζήσουμε μαζί της αρμονικά για άγνωστο καιρό ακόμα. Ας αξιοποιήσουμε τη επόμενη νέα μέρα της αγοράς δυναμικά, αλλά πρωτίστως με υγεία και ασφάλεια.

 

Καλό Σαββατοκύριακο!

Βασίλης Κορκίδης

Πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣ Αττικής

9/5/20

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...