Ο Πύργος του Άιφελ ανακαινίζεται!

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανακαίνισης του Πύργου του Άιφελ, το οποίο θα διαρκέσει 15 χρόνια και θα κοστίσει συνολικά 317.000.000 ευρώ, ή αλλιώς 20εκ. ευρώ ετησίως.

Η ανακαίνιση θα προσθέσει νέους χώρους υποδοχής που θα επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών, προκειμένου να μειωθούν οι ουρές που σχηματίζονται σε κάθε επίπεδό του πύργου που έχει ύψος 325 μέτρα. Ο Πύργος έχει τρία επίπεδα και το χαμηλότερο δεύτερο επίπεδό του θα ανακαινιστεί ριζικά όπως και οι ανελκυστήρες του. Προβλέπεται ακόμα να αυξηθούν και τα μέτρα ασφαλείας λόγω του φόβου τρομοκρατικών επιθέσεων στα αξιοθέατα του Παρισιού. 

Ήδη, το πρώτο επίπεδο του Πύργου έχει αποκτήσει από το 2014 γυάλινο πάτωμα, προσφέροντας μια μοναδική θέα προς τα κάτω από τα 57 μέτρα ύψους. Η ίδια η δήμαρχος είχε γράψει στο Twitter: “Ακούω ότι το Παρίσι έχει χάσει την λάμψη και την ελκυστικότητα του και αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι Παριζιάνοι μπορούν να αναδείξουν την πόλη τους, χωρίς να καταστρέψουν την ιστορία τους”.

H κατασκευή του Πύργου

Ο Πύργος του Άιφελ που άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889, βάφεται κάθε επτά χρόνια ενώ τον φωτίζουν 20.000 λαμπτήρες κάθε βράδυ, για πέντε λεπτά κάθε ώρας. Προσελκύει περίπου 7 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, το 90% των οποίων είναι τουρίστες. Η πόλη έχει σαν στόχο την ανακαίνιση του πύργου αναμένοντας δυο βασικά γεγονότα, τα οποία θα προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στο παρισινό ορόσημο. Το πρώτο είναι η φιλοξενία των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών αγώνων το 2024. Το Παρίσι είναι υποψήφια πόλη μαζί με τη Βουδαπέστη και το Λος Άντζελες. Η διοργανώτρια πόλη θα αποφασιστεί τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Το Παρίσι είναι υποψήφιο και για την World Expo 2025, για την οποία έχουν θέσει υποψηφιότητα το Μάντσεστερ και η Οσάκα.

Όταν ο συγγραφέας Γκυ ντε Μωπασάν είχε ρωτηθεί γιατί τρώει το γεύμα του κάθε μέρα στον Πύργο του Άιφελ η απάντηση που έδινε ήταν ότι μόνο από εκεί μπορούσε να τρώει χωρίς να βλέπει τον Πύργο. Κανένας, στα τέλη του 19ου αιώνα δεν περίμενε ότι το έργο του Άιφελ, μια σιδερένια κατασκευή που έσκιζε τον ουρανό και καθόλου «δεν ταίριαζε» με την υπόλοιπη πόλη, θα γινόταν το σύμβολό της.  Μόνο ο δημιουργός του πίστευε τόσο σε αυτόν.

Το σημερινό χρώμα του πύργου είναι καφέ, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Το 1889 βάφτηκε κίτρινος και από το1954 έως το 1961 ήταν καφε-κόκκινος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές του 1930, ο Πύργος του Άιφελ λειτούργησε ως διαφημιστική πινακίδα, για λογαριασμό της Σιτροέν, η οποία είχε καλύψει τις τρεις πλευρές του. Καμία άλλη μάρκα δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τον Πύργο ως σημείο προβολής.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...