Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της χώρας είχε συνάντηση, με 33 δημάρχους ορεινών δήμων, από το δίκτυο «Το κοινό των Ορεινών». Δήμοι που έχουν πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους. Όπως Τζουμέρκων, Δωδώνης, Μετσόβου κλπ.
Δήμοι που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το δήμο Δωρίδος, αν εξαιρέσουμε την οργάνωση.

    Συντονισμένα λοιπόν έθεσαν προς επίλυση  οι επικεφαλής των ορεινών Δήμων  θέματα όπως της υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους, της έλλειψης μηχανημάτων για την κάλυψη των αναγκών του ορεινού ανάγλυφου, των μελετών και της προετοιμασίας έργων, της οδοποιίας στα εσωτερικά τους δίκτυα, της λειτουργίας των σχολείων και των κέντρων υγείας, της κάλυψης με δίκτυο 5G, της ύπαρξης έστω και ενός τραπεζικού υποκαταστήματος στην έδρα τους, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του ενεργειακού κόστους, της αποσύνδεσης της χρηματοδότησής τους από το πληθυσμιακό κριτήριο και της σύνδεσής της με την έκταση που καταλαμβάνουν και της θεσμοθέτησης της «ορεινότητας» με νομοθετικό πλαίσιο που θα διαχωρίζει τους ορεινούς από τους νησιωτικούς δήμους. Αναφέρθηκαν και σε τρόπους τόνωσης και ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος για να καλύπτει και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, καθώς και στις αναπτυξιακές δυνατότητες των περιοχών αυτών που μπορούν να προσελκύσουν, ως μόνιμους κατοίκους, ακόμη και «ψηφιακούς νομάδες» και να οδηγήσουν πολλούς να επιστρέψουν για εργασία στον τόπο καταγωγής τους. Τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Δωρίδα, η οποία ήταν απούσα.

    Στη συνάντηση υπήρξαν δεσμεύσεις για δημιουργία μιας πολύ μικρής ομάδας εργασίας, που εντός 6 μηνών θα εκπονήσει ένα master plan για την ορεινή Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη αξιοποιήσιμο από όλους τους Δήμους, και ποσό του ύψους 375εκ ευρώ για 33 δήμους με πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους. Ποσό που αναλογεί περίπου 11εκ ευρώ ανά δήμο και για ένα δήμο σαν τη Δωρίδα είναι τουλάχιστον αξιοσέβαστο.
      Όμως ο δήμος μας με τις πλασματικές απογραφές δυστυχώς, δεν μπορεί να συμμετέχει. Ακόμα ένα θέμα για το οποίο ως συνδυασμός λοιδορηθήκαμε. Δεχτήκαμε επιθέσεις ότι θέλουμε να μικρύνουμε τη Δωρίδα. Γιατί απλά κάποιοι θέλουν να κρύψουν τα προβλήματα και τις συνέπειες της διοίκησης τους, κάτω από το χαλί. Γιατί καλούσαν τον κόσμο να έρθει να απογραφεί ή να το κάνει τηλεφωνικά για να είναι δήθεν δυνατή η Δωρίδα. Ένας δήμος στον οποίο το χειμώνα με τα βίας ζουν 8000 άνθρωποι,  θέλουν να φαίνεται για 13000. Όμως οι δυνατοί συνήθως δεν χρειάζονται βοήθεια, δεν χρειάζονται ειδικές παρεμβάσεις. Δεν τους νοιάζουν 50-100χιλιαδες. Δεν φτάνει Μάιος για να κάνουν την πρώτη τακτοποιητική αναμόρφωση. Δεν χρωστάνε σε εργολάβους και προμηθευτές τιμολογημένα και ατιμολόγητα. Ανατεθειμένα ή χωρίς ανάθεση.

    Η Δωρίδα πρέπει να μπει σε σειρά. Με σχέδιο, Όραμα και συνέπεια.


Όραμα για τη Δωρίδα

Θάνος Ασημάκης



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...