Ο Τζιμ Τζάρμους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ο Τζιμ Τζάρμους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Ο σπουδαίος αμερικανός σκηνοθέτης έρχεται στη μακεδονική μητρόπολη για την προβολή της ταινίας του «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί».
Με τον πιο εντυπωσιακό (και… σινεφιλικό) τρόπο θα ανοίξει φέτος την αυλαία του στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου στο «Ολύμπιον» θα γίνουν τα εγκαίνια της φετινής διοργάνωσης με την προβολή της νέας ταινίας του Τζιμ Τζάρμους, «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» (Only Lovers Left Alive).

Η είδηση, ωστόσο, είναι πως ο ίδιος ο 60χρονος (πια) αμερικανός σκηνοθέτης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την προβολή του νέου του βαμπιρικού και υπαρξιακού love story στο πλαίσιο του βορειοελλαδίτικου φεστιβάλ. Στην ταινία, η Τίλντα Σουίντον και ο Τομ Χίντελστον υποδύονται την Ιβ και τον Έινταμ αντίστοιχα, δυο σοφιστικέ βρικόλακες που περιπλανώνται ανά τους αιώνες στο περιθώριο της κοινωνίας σε αναζήτηση της αέναης αγάπης, αλλά του νοήματος της τέχνης, της συντροφικότητας και της ανθρώπινης κατάστασης, γενικότερα.

Κι ενώ αυτό το ιδιότυπο ζευγάρι πρωτόπλαστων (τα ονόματά τους είναι Εύα και Αδάμ) καταγράφει με ανησυχία τις αλλαγές που έχει υποστεί ο κόσμος στο πέρασμα των αιώνων, ο ίδιος ο Τζάρμους, αυτός ο μέγας ανανεωτής του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, δηλώνει για την ταινία του: «Είναι μια ερωτική ιστορία, αλλά και η ιστορία δυο ξεχωριστών τύπων του περιθωρίου, οι οποίοι, δεδομένων των ασυνήθιστων συνθηκών, έχουν μια ιδιαίτερα διευρυμένη άποψη για την ανθρώπινη ιστορία. Τόσο για τα απίστευτα κατορθώματά της, όσο και για τις βάρβαρες αποτυχίες της.

Ο Αδάμ και η Εύα είναι και οι ίδιοι μεταφορές της σύγχρονης ανθρώπινης κατάστασης. Είναι εύθραυστοι και επαπειλούμενοι, ευάλωτοι στις δυνάμεις της φύσης και στις κοντόφθαλμες τακτικές αυτών που έχουν την εξουσία».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...