Ο τρόμος επέστρεψε στην Πόλη

ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ 38 ΝΕΚΡΟΥΣ

ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε καθεστώς φόβου και πανικού έχει παραδοθεί ξανά η Τουρκία μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη με τουλάχιστον 38 νεκρούς και 155 τραυματίες.

Οι πολίτες της γειτονικής χώρας δεν ξέρουν πλέον από πού να φυλαχθούν αφού τα χτυπήματα είναι απανωτά και δεν περιορίζονται στην αιματηρή δράση των δολοφόνων του Ισλαμικού Κράτους.

Το νέο αιματοκύλισμα στην καρδιά της Πόλης φέρει την υπογραφή της κουρδικής οργάνωσης «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK)» – παρακλάδι του PKK-  που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η ανάληψη ευθύνης ήλθε με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, η οποία έχει εξαπολύσει σειρά αιματηρών επιθέσεων στην Τουρκία φέτος.

Εμφανώς προβληματισμένος με το νέο τρομοχτύπημα , ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εξέφρασαν την «πλήρη υποστήριξή» τους στις δυνάμεις ασφαλείας και στη μάχη τους κατά της τρομοκρατίας, με κοινή δήλωσή τους στην Εθνοσυνέλευση.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στις περιοχές Ντολμάμπαχτσε και Μάτσκα, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με στόχο λεωφορείο της αστυνομίας μετατρέποντας το σημείο σε λουτρό αίματος, ενώ ακολούθησε επίθεση από επίθεση αυτοκτονίας σε κοντινό σημείο.

Η πρώτη και ισχυρότερη έκρηξη σημειώθηκε στις 22.30 τοπική ώρα του Σαββάτου (21.30 ώρα Ελλάδος) κοντά σε θύρα του γηπέδου της Μπεσίκτας, όπου δύο ώρες νωρίτερα ήταν κατάμεστο με φιλάθλους στο πλαίσιο της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης ανάμεσα στη γηπεδούχο ομάδα και τη Μπούρσασπορ.

Στόχος ήταν λεωφορείο της αστυνομίας με δυνάμεις της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών. Ο απολογισμός έχει ανέλθει σε 38 νεκρούς, εκ των οποίων οι 30 αστυνομικοί. Από τους 155 τραυματίες, οι 14 νοσηλεύονται στην εντατική.

H δεύτερη έκρηξη ακολούθησε ελάχιστα λεπτά αργότερα σε κοντινό πάρκο, στη συνοικία Μάτσκα, και αποδίδεται σε βομβιστή αυτοκτονίας τον οποίον είχαν περικυκλώσει οι αστυνομικές δυνάμεις.

Εντύπωση προκάλεσε στις κηδείες των αστυνομικών που σκοτώθηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση η ομιλία του αρχηγού της αστυνομίας ενώπιον του Τούρκου Προέδρου και του Τούρκου Πρωθυπουργού. «Με όλο τον σεβασμό αλλά θέλω κάτι να πω: Εσείς ποιανού σκυλιά είστε, αυτό να μας πείτε», ανέφερε κατά την ομιλία του υπονοώντας τους δράστες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ορκίστηκε εκδίκηση και απεύθυνε προειδοποίηση σε όσους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους επιτιθέμενους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η Ελλάδα

Τον αποτροπιασμό και τη θλίψη της για τη νέα πολύνεκρη τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε η Αθήνα.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαβίβασε στον τούρκο πρέσβη τα συλλυπητήρια του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του την απερίφραστη καταδίκη του ελληνικού λαού για την απεχθή τρομοκρατική επίθεση, καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των τραγικών θυμάτων.

Επιπλέον,  διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν ότι στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χωρίζει την Ελλάδα και την Τουρκία.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε τη συμπαράσταση της ελληνικής πλευράς. «Απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αυτές τις δύσκολες στιγμές στεκόμαστε όλοι στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας» ανέφερε σε μήνυμά του το ΥΠΕΞ.

«Πέραν της αυτονόητης καταδίκης της διπλής πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη και του αποτροπιασμού για τον αιματηρό απολογισμό της, επιθυμώ να εκφράσω προς τον φίλο λαό της Τουρκίας και την τουρκική κυβέρνηση τη θλίψη και την οδύνη μου για τα δεκάδες αθώα θύματα και τις οικογένειές τους» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες βάρβαρες ενέργειες, που βυθίζουν ακόμη περισσότερο τη γειτονική χώρα και την ευρύτερη περιοχή στο φόβο, την απόγνωση και την αστάθεια και εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό».
 

Καρέ-καρέ η στιγμή της έκρηξης

Κάμερα ασφαλείας καταγράφει την στιγμή που ο βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ του Σαββάτου, λίγα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Στο βίντεο φαίνεται καθαρά πώς οι αστυνομικοί πλησίασαν τον άντρα, πιθανώς γιατί τους φάνηκε ύποπτος και τον περικύκλωσαν.

Ελάχιστα δευτερόλεπτα, η εικόνα «ασπρίζει» από την σφοδρότητα της έκρηξης, καθώς ο καμικάζι ανατινάχτηκε.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...