Ο Τσίπρας «έκαψε» τα σενάρια για τον ανασχηματισμό

Φρένο στα σενάρια για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού το επόμενο διάστημα έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το υπουργείο Παιδείας όπου και βρέθηκε χθες, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις σκέψεις του.

«Κάναμε πρόσφατα ανασχηματισμό. Στόχος είναι τώρα να τρέξουμε και όχι να αλλάζουμε τα σχήματα, να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε από αυτή τη συνέντευξη: Τώρα τρέχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας μάλιστα και τη σημερινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα βρεθεί στον Εύοσμο. Αναφερθείς στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους ενόψει και του eurogroup στις 22 Μαίου. «Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε για μια ουσιαστική διευθέτηση και η διευθέτηση πλέον αφορά την ρητή υποχρέωση των εταίρων μας διότι εμείς έχουμε βγει από το κάδρο. Η μπάλα τώρα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο. Θα μου επιτρέψετε να μη δώσω πολλές λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που διεξάγονται, αλλά διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Θα διεξάγονται μέχρι τις 22 του Μάη που είναι το κρίσιμο Eurogroup”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένο στην επικείμενη ψήφιση των μέτρων στις 18 Μαΐου. Ημερομηνία, που γνωστοποίησε χθες ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος δεν θα υπάρχει και συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας που κλείνουμε μια αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα αλλά παίρνουμε μέτρα και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή των μέτρων στην επόμενη περίοδο, υπό τον όρο βέβαια ότι θα έχουμε τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου είναι μια πραγματικότητα. Τα μέτρα επιπλέον 1 + 1% τα περιοριστικά τα απαίτησε το ΔΝΤ. Στην αρχή τα απαιτούσε με το επιχείρημα ότι είναι μέτρα αναγκαία για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Όταν όμως απεδείχθη ότι τους δημοσιονομικούς στόχους τους πιάνουμε χωρίς να έχουμε ανάγκη αυτά τα μέτρα, το επιχείρημα άλλαξε και θεωρούν ποιοτικής σημασίας μέτρα για να αλλάξει το μίγμα πολιτικής. Για αυτό έρχονται ταυτόχρονα με ισόποσα αντίμετρα. Είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους. Άρα αν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα. Και άρα σημαίνει ότι δεν υπάρχει απαίτηση αυτών των μέτρων. Δεν είναι σχήμα λόγου. Πρέπει να είμαστε στοχοπροσηλωμένοι να έχουμε μια συμφωνία στις 22 Μαιου σε ότι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα αναγκαία μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους». 

«Θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα»
Ο πρωθυπουργός απαντώντας τέλος στην για την εφαρμογή των λεγόμενων αντίμετρων, τα οποία προβλέπουν και επέκταση των σχολικών γευμάτων, υποστήριξε πως είναι βέβαιος ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν.«Η πεποίθηση μου είναι ότι η μη εφαρμογή των αντιμέτρων ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας. Καθ ότι η οικονομία μας με ρυθμούς σχεδόν στασιμότητα το 2016 είχε πλεόνασμα 4,2% πολλές προβλέψεις λένε ότι θα έχουμε 2% και πάνω από 2% το 2017 και το 2018. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην ξαναπιάσουμε τους στόχους. Είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους και θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων και το 2019 και το 2020. Είναι απολύτως βέβαιο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/283061-O-Tsipras-ekapse-ta-senaria-gia-ton-anaschematismo ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...