Ο Τσίπρας θέλει “καθαρή λύση” για το χρέος: Μίλησε με Μέρκελ-Μακρόν-Τουσκ

Εργώδεις προσπάθειες για λύση στο θέμα του χρέους καταβάλλει η κυβέρνηση ενόψει τoυ eurogroup  και ο πρωθυπουργός είχε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους Μέρκελ-Μακρόν, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρα, μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου». Ενώ οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως συνομίλησε είκοσι λεπτά τόσο με την Καγκελάριο αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Ενδεικτικό του ότι οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση εντείνονται. μαρτυρά η επιλογή του πρωθυπουργού  να …δείξει ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 του μήνα, αν μέχρι τότε δεν καταλήξουν όλες οι πλευρές σε κοινή λύση. «Λύση μέσα στον Ιούνιο, ακόμα και αν πάει μέχρι τη Σύνοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά επισφραγίζοντας αυτή την κίνηση και με το τηλεφώνημα στον πρόεδρο Τουσκ.

Δραγασάκης: η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να μετατίθεται διαρκώς

Την ανάγκη το Eurogroup της 15ης Ιουνίου «να κάνει έστω και την ύστατη ώρα ό,τι δεν έκανε» στις προηγούμενες συνεδριάσεις, υπογράμμισε από πλευράς του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Σημειώνοντας πως η Ελλάδα εν όψει της κρίσιμης αυτής συνεδρίασης πρέπει να καταστήσει σαφές πως η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον, ενώ χαρακτήρισε λανθασμένες και μυωπικές τις θέσεις ορισμένων εκ των δανειστών. Παράλληλα, επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο εθνικό σχέδιο για το μέλλον, τονίζοντας ότι αυτό είναι υπόθεση όλων.Μιλώντας στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε πως η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών, αλλά τη δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση και να κάνει το αναγκαίο άλμα προς την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εξωστρέφεια. Γι’ αυτό, όπως είπε, από κάθε άποψη, αναγκαίο αλλά και εφικτό, το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να κάνει, έστω και την ύστατη ώρα, ό,τι δεν έκανε στα προηγούμενα, «χωρίς καμιά ουσιαστική δικαιολογία και χωρίς καμία ευθύνη της χώρας, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και με το παραπάνω».Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως οι αποφάσεις για το χρέος επηρεάζουν τρία κρίσιμα μεγέθη: Τα επιτόκια δανεισμού, τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την πιστοληπτική ικανότητα και το επενδυτικό ρίσκο της χώρας.

Ξυδάκης: να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα

Αίσθηση τέλος, προκάλεσε η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη στον «Realfm».

«Αν έχεις κάνει όλα αυτά που σού ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα, εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης. Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ρήξη… υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια κινήσεων και είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα πρέπει να απαιτήσουμε τουλάχιστον, κι αυτό δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης είναι όλου του ελληνικού λαού, να σέβονται το πλαίσιο μίας συμφωνίας».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/286351-O-Tsipras-thelei-kathare-lyse-gia-to-chreos-Milese-me-Merkel-Makron-Toysk ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...