Ο Τσίπρας προτείνει εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία

«Το πάρτι που έγινε στην Υγεία θα έρθει στην επιφάνεια»

Τσίπρας: Προσωρινός επίτροπος για έλεγχο στην ΑΕΠΙ

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τα σκάνδαλα στην Υγεία» θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, μετά την ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.Όπως ανέφερε, ο κ. Τσίπρας, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στον χώρο της Υγείας, με δημοσιεύματα, δικογραφίες, εισαγγελικές παρεμβάσεις, «το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο». Σημείωσε πως δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, «αλλά εδώ, όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως τα χρόνια των παχέων αγελάδων, αλλά δυστυχώς και τα χρόνια των μνημονίων -κι αυτό είναι χειρότερο, διότι κάποιοι με το ένα χέρι έκοβαν συντάξεις και με το άλλο συνέχιζαν το πάρτι- πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός τι συνέβη». Διευκρίνισε πως μιλάει για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το «μαύρο» χρήμα, όπως είπε, που πήγαινε υπό μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημετέρους και ρώτησε «γιατί δεν έλεγαν τίποτα τα ΜΜΕ επί πέντε χρόνια και όλα ήταν καλά στην Υγεία, και τώρα που γίνονται πέντε πράγματα υπάρχουν προβλήματα στην Υγεία». Αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση της Novartis, λέγοντας πως  έχει ασχοληθεί το FBI και ενδέχεται να είναι ένα σκάνδαλο που σε ό,τι αφορά τη ζημιά στο Δημόσιο μπορεί να είναι μεγαλύτερη της Siemens.Πρόσθεσε επίσης ότι «έχουμε τη δικογραφία για το “Ερρίκος Ντυνάν” να έρχεται στη Βουλή για το πώς βρέθηκε στα χέρια ιδιωτών, προς μεγάλη ζημιά του ελληνικού δημοσίου, διότι προσκρούσει σε πολιτικά πρόσωπα, όπως και άλλες δικογραφίες που εμείς δεν τις βάζουμε στο συρτάρι».

«Το πάρτι που έγινε στην Υγεία θα έρθει στην επιφάνεια»

«Το πάρτι που έγινε στην Υγεία τα προηγούμενα χρόνια θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι και το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο και οι ευθύνες όπου υπάρχουν θα αποδοθούν είτε είναι πολιτικές είτε ποινικές» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν μας ενδιαφέρει το θέμα της παραγραφής, είναι ένας άθλιος νόμος που πρέπει να αποφασισουμε όλοι να αλλάξει». «Δεν είναι η ρεβάνς το θέμα, αλλά να αποδοθεί Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.«Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, και τα χαμογελάκια και οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, αλλά εδώ… και κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους» συνέχισε.Όπως είπε, πρέπει να να δούμε πού πήγαν αυτά τα χρήματα, πώς ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση για διαλεύκανση όλων των σκοτεινών υποθέσεων, όπως τις χαρακτήρισε.
«Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει όλα σε αυτή τη χώρα;»

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στην πρόταση που έχουν ήδη καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά επί Γιάννου Παπαντωνίου. «Τόσα χρόνια είναι αυτό το σκάνδαλο. Γιατί; Τόσα χρόνια έπρεπε να έρθουμε εμείς γι’ αυτό; Πόσα χρόνια γνωρίζουμε ότι εκεί υπάρχει καπνός, εγώ λέω, να δούμε αν υπάρχει και φωτιά. Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει όλα σε αυτή τη χώρα;» σημείωσε και πρόσθεσε:«Ο κ. Παπαντωνίου, εξ όσων γνωρίζω ζει στην Ελβετία, μια χαρά είναι, δεν έχει κανένα πρόβλημα -εξ όσων γνωρίζω, ο υιός του είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη- και παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα είπαν να γίνει προανακριτική, ο ίδιος (σ.σ. ο Γ. Παπαντωνίου) έκανε δήλωση και είπε ότι “βαράτε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη”. Αλήθεια! Αλήθεια! Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει, να ερευνήσει η Βουλή;».Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός άφησε αιχμές και κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, χωρίς να τον κατονομάσει. «Εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές (…) δεν θα πήγαινα στο Μαντείο των Δελφών να το παίζω σοφός» είπε. Κατά την πρωτολογία του ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για «σημαντικές και ορατές διαφορές» στο σύστημα υγείας κατά τη διετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σημειώνοντας πως «παραλάβαμε την υγεία σε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας και κάναμε ένα μικρό θαύμα».

«Ναι» από την αντιπολίτευση

Θετικά ανταποκρίθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία η αντιπολίτευση.
Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την πρόταση του πρωθυπουργού. «Η κυβέρνηση -που πεισματικά αρνείται να κάνουμε εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα capital controls- προανήγγειλε σήμερα εξεταστική για την Υγεία. Εξαιρετικά ευπρόσδεκτη. Να διερευνηθούν όλα – φυσικά μέχρι σήμερα. Για να ξέρει ο ελληνικός λαός με απόλυτη διαφάνεια πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματά του. Εκεί θα δούμε πολλά για την «”πρώτη φορά Αριστερά”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συμφωνεί και αυτή με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία.Η αρμόδια βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου με δήλωσή της ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι θα εξεταστούν και τα πεπραγμένα του κ. Πολάκη ιδίως για τον ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015 όπως αναφέρει η σχετική αναφορά που έχει κατατεθεί στη δικαιοσύνη. «Με καμία επιχείρηση σκανδαλολογίας δεν μπορεί να καλύψει τη διάλυση που έχει φέρει στο σύστημα υγείας. Ο κ. Τσίπρας με τα ψέματα και τις αυταπάτες του βλάπτει σοβαρά την υγεία», υπογράμμισε η κ. Χριστοφιλοπούλου. Θετική στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία είναι και η Ένωση Κεντρώων. «Εξεταστική & για την υγεία. Συμφωνούμε & έχουμε πολλά να πούμε. Αν και για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όλα αυτά είναι αντίμετρα για να περάσουν τα μέτρα», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

“Το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εντέλει ένα ζήτημα δημόσιας πολιτικής”

Στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, γνωστοποίησε τον ορισμό προσωρινού επιτρόπου για τον έλεγχο και την κατάθεση νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα: 
«Το ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και έχει πολλές διαστάσεις, πολιτιστικές, οικονομικές, εργασιακές, κοινωνικές. Αφορά στη:
-Διαφύλαξη της δυνατότητας των δημιουργών να ζουν από τη δουλειά τους και τη δημιουργία τους.
– Δυνατότητα των επαγγελματιών να αξιοποιούν αυτό το έργο για την εργασία ή την επιχειρηματική τους δράση, χωρίς δυσανάλογους περιορισμούς. Και, τέλος, 
-Αγγίζει το ατομικό δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν μια ευρεία πρόσβαση σε αυτές τις δημιουργίες. 

Το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εντέλει ένα ζήτημα δημόσιας πολιτικής. 

Η ΑΕΠΙ είναι άλλη μία από τις πολλές θεσμικές «ιδιορρυθμίες» που η κυβέρνησή μας κληρονόμησε από την κατάσταση της προηγούμενης διακυβέρνησης. Μία «ιδιορρυθμία» ριζωμένη σε βάθος δεκαετιών. Οι τελευταίες εξελίξεις, που ξεκίνησαν από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που η κυβέρνησή μας είχε παραγγείλει, και φτάνουν στη δικαστική απόφαση για την υποχρέωση της ΑΕΠΙ να αποδώσει αναδρομικά ποσό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δημιουργούς λόγω καταχρηστικών ποσοστών προμήθειας για τα λεγόμενα μηχανικά δικαιώματα, μας δείχνουν έναν συγκεκριμένο δρόμο. Ομοίως και η επισήμανση του δικαστηρίου για τη υποχρεωτική συνεκτίμηση, έστω, της γνώμης των δημιουργών για μια σειρά ζητημάτων λειτουργίας της ΑΕΠΙ.

Μπροστά στη διαμορφωμένη αυτή κατάσταση, η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Τα δικαιώματα των δημιουργών θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν. Ο κόσμος της εργασίας του Πολιτισμού έχει ανάγκη από διαφάνεια στη διαχείριση του μόχθου και των δικαιωμάτων του. 

Το υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό επίτροπο για να ασκήσει τον δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ. Επίσης, καταθέτει άμεσα στη Βουλή τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, όπου θα ρυθμίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για νέες αυθαιρεσίες και αθέμιτες επιλογές. Η υπόθεση αυτή αφορά στην διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και των επικοινωνιακών δικαιωμάτων της κοινωνίας και δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να κάνουμε κάτι λιγότερο από αυτό που πρέπει. Μεγάλη ή μικρή, πρόσφατη ή από μακρού χρόνου υπαρκτή, κάθε κακοδαιμονία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των θεσμών της χώρας, είναι στόχος αυτής της κυβέρνησης να εξαλειφθεί».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/275493-Tsipras-Prosorinos-epitropos-gia-elegcho-sten-AEPI ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...