Ο υποψήφιος δήμαρχος Β. Γκίζας στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη «Να αποκτήσει η Ναυπακτία τη θέση που της αξίζει»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας μιλά στην «Εμπρός» στην πρώτη του μεγάλη, αποκλειστική συνέντευξη. Απαντά για το πώς πήρε την απόφαση καθόδου στις εκλογές, για το σύστημα της απλής αναλογικής και τις συνεργασίες που θα πρέπει αν γίνουν. Σχολιάζει την εμπλοκή των κομμάτων στα κοινά των δήμων, παραθέτει τα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου του, ενώ απαντά και στο εάν θα έκανε ή όχι συνεργασίες με πρόσωπα από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Επίσης παραθέτει τα               ους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίος θα δομήσει το πρόγραμμά του, τονίζοντας πως είναι οπαδός των λίγων λόγων, αλλά των πολλών έργων.

Κύριε Γκίζα, τί είναι αυτό που σας οδήγησε να πάρετε την απόφαση να ασχοληθείτε με το δήμο Ναυπακτίας, αλλά και πότε την πήρατε;

Το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα της περιοχής μας, υπό τη μορφή συζητήσεων, ανταλλαγής απόψεων, αλλά και της αγωνίας για τον τόπο μας, είναι παλαιό. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συμμετείχα σε πολλές συζητήσεις που αφορούσαν θέματά μας. Πρόσφατα, οι συζητήσεις αυτές, με φίλους και γνωστούς, κατέδειξαν την ανάγκη ανανέωσης αλλά και συμμετοχής στο πολιτικό προσωπικό του τόπου μας. Περίπου το καλοκαίρι, λόγω και της αποδοχής που έλαβαν αυτές οι σκέψεις, λάβαμε τη σταθερή απόφαση να συμμετάσχουμε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ως ανεξάρτητη δημοτική παράταξη για το δήμο Ναυπακτίας.

Τι είναι αυτό, που τις ημέρες που διανύουμε, οδηγεί κάποιον να αφήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, να πάρει αυτή την απόφαση, και να θέσει όλα τα άλλα σε δεύτερη μοίρα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν επιπτώσεις σε τομείς της ζωής αυτού που τις λαμβάνει. Από την άλλη, όταν ζεις σε έναν τόπο, εργάζεσαι σε αυτόν και μεγαλώνεις τα παιδιά σου, αισθάνεσαι αργά ή γρήγορα την ανάγκη, ο τόπος αυτός να προοδεύσει. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, και εγώ να μην προσπαθήσω να βάλω τα δυνατά μου προκειμένου η Ναυπακτία να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει.

Λένε πολλοί ότι υπάρχει μία λογική σειρά ενασχόλησης με τα κοινά, δηλαδή σταδιακά και με την εμπειρία που θα αποκομίζει κάποιος να διεκδικεί τα αξιώματα. Εσείς στοχεύετε κατευθείαν στη θέση του δημάρχου. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Ο δρόμος για τη διεκδίκηση ενός δήμου και γενικότερα η συμμετοχή στην πολιτική δεν είναι ένας. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποκλεισμούς, όρους και προϋποθέσεις. Η δημοκρατία είναι απροϋπόθετη έννοια, όταν την περιχαρακώσεις και την περιορίσεις καταλύεις στην ουσία την έννοιά της. Εκείνο που έχει σημασία, όμως, είναι ότι οι νέοι άνθρωποι πιο εύκολα θα συμμετέχουν στα κοινά μέσω ενός νέου σχήματος, παρά σε υπάρχοντα και ενδεχομένως πεπαλαιωμένα.

Θα μου επιτρέψετε να πω ακόμα ότι οι προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση ενός δήμου είναι οι γνώσεις, η αποφασιστικότητα και η ικανότητα του καθενός μας. Θεωρώ ότι έχω γνώση σε μεγάλο βαθμό, τόσο εμπειρική, λόγω του επαγγέλματος που ασκώ,  όσο και επιστημονική από θεωρητική άποψη. Είναι γεγονός άλλωστε ότι η ψυχή της διοίκησης, μέρος της οποίας είναι και ο δήμος, είναι η νομοθεσία, το σύνολο των νόμων που τη διέπουν.

Από την άλλη, η διοίκηση ενός δήμου είναι συλλογική, δεν είναι ατομική. Ο δήμαρχος συνεπικουρείται στο έργο του  από τους αντιδημάρχους, από τους δημοτικούς συμβούλους, από τους ειδικούς συνεργάτες και από τους υπαλλήλους. Ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πρόσωπα που θα τον βοηθήσουν στο έργο του.

Είναι δεδομένο, θα πω τέλος, ότι η πολυετής ενασχόληση με τα κοινά δεν οδηγεί πάντα στην ικανοποιητική επίλυση των θεμάτων. Αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, θα δούμε νέους ανθρώπους που ασχολήθηκαν με τα κοινά, οι οποίοι επέφεραν σημαντικά αποτελέσματα με την ορμή και τη διάθεσή τους.

Κατά το παρελθόν σας χτύπησαν την πόρτα σειρά υποψήφιων να συμμετάσχετε στα κοινά, όμως εσείς τους απαντήσατε… «ιδιωτεύω». Τί θα πείτε σήμερα σε αυτούς;

Δεν αρνήθηκαν σε κανέναν τη βοήθεια που εκείνη τη στιγμή μπορούσα να παράσχω. Εκείνο που αρνήθηκα ήταν η ενεργός συμμετοχή στα κοινά, με την παρουσία μου σε κάποιο ψηφοδέλτιο, λόγω συγκεκριμένων υποχρεώσεων και συγκυριών εκείνης της εποχής. Θεωρώ λοιπόν ότι την βοήθεια και σήμερα, όποιος επιθυμεί, μπορεί να την παράσχει στο βαθμό που του επιτρέπεται.

Ερχόσαστε να κομίσετε κάτι νέο. Άρα να υποθέσουμε κάτι δεν σας καλύπτει από τις υπάρχουσες συνθήκες αλλά και από τις υπόλοιπες προτάσεις που έχουμε…

Δεν θέλω να ξεκινήσω με αρνητική τοποθέτηση, ούτε θέλω να ακυρώσω το έργο που έχει παραχθεί κατά καιρούς από τις δημοτικές αρχές. Εκείνο όμως που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας είναι ότι η Ναυπακτία, δεν είναι μία απλή περίπτωση, αλλά μία ιδιαίτερη περιοχή με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Με δεδομένο αυτό, ούτε εγώ,  ούτε κανείς άλλος μπορεί να είναι σήμερα ικανοποιημένος με την κατάσταση που βρίσκεται ο δήμος μας. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να έχει γίνει περισσότερη δουλειά για την αξιοποίηση του «φαινομένου» που λέγεται Ναυπακτία. Στα πλαίσια αυτά έρχεται και η δική μου προσπάθεια, ως μέρος της συνολικής, φυσικά, που θα πρέπει παρατάξεις και κοινωνία να κάνουμε.

Σας συναντά κάποιος στο δρόμο και θέλει μία σύντομη απάντηση στο ερώτημα: γιατί εσάς κ. Γκίζα κι όχι κάποιον άλλον;

Δεν είναι στο χαρακτήρα μου η σύγκριση με τους υπολοίπους υποψηφίους, αν και η περίσταση το επιβάλει. Ο κάθε υποψήφιος έχει τη δική του προσωπικότητα, και τα δικά του χαρίσματα με τα οποία θα απευθυνθεί στους ψηφοφόρους και θα ζητήσει την ψήφο τους. Εγώ θα επιθυμούσα, και θα έλεγα σε αυτό τον πολίτη, να με επιλέξει εάν στο πρόσωπό μου βλέπει έναν ικανό και τίμιο άνθρωπο ο οποίος την επόμενη μέρα θα έδινε τον εαυτό του για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας.

Στόχος είναι η νίκη στις εκλογές ή η συμμετοχή κι όπου αυτό βγάλει;

Η διαδικασία είναι διεκδικητική, άρα η συμμετοχή χωρίς σκοπό τη νίκη δεν υφίσταται. Στόχος λοιπόν είναι η δια της νίκης συμμετοχή στα κοινά, ώστε η παράταξή μας να αναδειχθεί πρώτη δύναμη, να αναλάβει τη διοίκηση του δήμου την επόμενη ημέρα και να ξετυλίξει το πρόγραμμά της στην πράξη.

Η μη νίκη θα μπορούσε να συνεπάγεται αποτυχία;

Θεωρώ ότι ο Ναυπακτιακός λαός και γενικότερα οι πολίτες τάσσουν τον καθένα εκεί που του αρμόζει. Άρα όποια κι αν είναι αυτή η θέση, εμείς δεν θα τη θεωρήσουμε αποτυχία, θα τη θεωρήσουμε εντολή του κόσμου και θα την τιμήσουμε.

Η ανταπόκριση του κόσμου έως σήμερα, στην πορεία αυτών των μηνών όπου και κυκλοφόρησε το σενάριο της υποψηφιότητάς σας, ποια είναι;

Η ανταπόκριση, για την οποία με ρωτάτε, είναι η αιτία για την οποία σήμερα είμαστε παρόντες στα δημοτικά πράγματα και διεκδικούμε την ψήφο του Ναυπακτιακού λαού. Είναι πολύ ενθαρρυντική θα σας έλεγα, έως και συγκινητική.

Οι επόμενες πρακτικές σας ενέργειες,  τις οποίες θα δούμε να ξεδιπλώνονται στο άμεσο μέλλον ποιες είναι;

Θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντική η καθημερινή, έντονη και ουσιαστική επαφή τόσο με τα πρόσωπα όσο και με τους θεσμούς- φορείς του δήμου μας, ώστε να αναδειχθούν μέσα από αυτή την επικοινωνία τα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας, να καταγραφούν στη σωστή τους διάσταση, και να μπορέσουμε στη συνέχεια να προτείνουμε τις δικές μας λύσεις.

Είναι εύκολο ή δύσκολο σήμερα να δημιουργήσετε ακροατήριο, με δεδομένα και τα πολλά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος;

Ο Έλληνας, άρα και ο Ναυπάκτιος, σε μέρος της σκέψης και της καρδιάς του  έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Θεωρώ ότι η σωστή πρόταση με το σωστό τρόπο θα αγγίξει τον κόσμο και θα στρέψει το βλέμμα του προς αυτή την κατεύθυνση, που τόσο έχουμε άλλωστε ανάγκη.

Στελέχωση ψηφοδελτίου… Υπάρχει μία συζήτηση για το ποιοι είναι αυτοί που θα σταθούν δίπλα σας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των προσώπων που θα είναι στο ψηφοδέλτιό σας;

Το ψηφοδέλτιο θα αποτελείται κατά κανόνα από ανθρώπους που είναι ενεργοί πολίτες, και που αποδεικνύουν καθημερινά την αξία τους στον επαγγελματικό και τον κοινωνικό τομέα. Είναι άνθρωποι που ως κοινό τόπο έχουν την αγάπη τους για την Ναυπακτία και θέλουν να προσφέρουν. Από την άλλη μπορεί να είναι και άνθρωποι που κατά καιρούς έχουν δώσει το στίγμα τους με τη συμμετοχή τους στα κοινά, έχοντας και αυτοί αποδείξει την αξία τους, αλλά και την προτίμηση των κοινωνιών που απευθύνονται στο πρόσωπό τους.

Άρα θα βάζατε νερό στο κρασί σας κάνοντας συνεργασίες με πρόσωπα από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό…

Πρωταρχικός στόχος είναι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, να βγουν νέοι άνθρωποι στο προσκήνιο και να συμμετέχουν και αυτοί. Από την άλλη, όπως σας προείπα, η προσπάθεια είναι συλλογική και σε έναν κοινό αγώνα δεν μπορείς να αποκλείσεις ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι μπορεί να συμβάλουν σε αυτόν, και τους οποίους μάλιστα η κοινωνία έχει αποδείξει ότι τους αποδέχεται και τους προτιμά.

Για να το πάω ένα βήμα πιο μπροστά, αυτές τις ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία στην πόλη ότι ήδη έχετε προχωρήσει σε συμφωνία με πρόσωπα τέτοια. Ισχύει αυτό;

Από το καλοκαίρι και όσο περνά ο καιρός πιο έντονα, συζητήσεις με πρόσωπα, μέχρι και με επικεφαλής παρατάξεων, έχουν γίνει πολλές. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό. Όμως, από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις είναι τέτοιες που θα δώσουν τις απαντήσεις στο δέοντα χρόνο.

Απλή αναλογική, ένας νέος νόμος. Κάποιοι μιλούν για κίνδυνο ακυβερνησίας, για έναν δήμαρχο «όμηρο» την επόμενη μέρα των εκλογών, αφού δεν θα έχει λογικά την πλειοψηφία. Ποια η άποψή σας; 

Καταρχάς, έχουμε μία νέα πραγματικότητα βάσει του συστήματος της απλής αναλογικής. Είναι ένα δίκαιο σύστημα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Από την άλλη όμως θα δημιουργήσει κραδασμούς και πρακτικά προβλήματα. Όμως προσωπικά, δεν πιστεύω τόσο στην αξία των εκλογικών συστημάτων  και διαδικασιών, όσο πιστεύω στα πρόσωπα που θα εκλεγούν. Εάν αυτά είναι τέτοια που θα απαγκιστρωθούν από παθογένειες του παρελθόντος, αξιοποιήσουμε όλοι μαζί την αξία ενός γόνιμου διαλόγου τότε να είστε σίγουρος ότι η απλή αναλογική θα αποτελέσει εφαλτήριο προόδου και ανάπτυξης. Εάν από την άλλη παραμείνουμε προσηλωμένοι σε παθογένειες και νοοτροπίες του παρελθόντος, τότε να είστε σίγουρος ότι ούτε η απλή αναλογική, ούτε το πλειοψηφικό σύστημα, ούτε κανένα άλλο, θα είναι σε θέση να μας οδηγήσει στους δρόμους που θέλουμε.

Τίθεται ερώτημα, μιας και μιλάμε για συνεργασίες, προεκλογικές ή μετεκλογικές και σε ποια βάση;

Δεν εστιάζω τόσο στην έννοια της συνεργασίας, αλλά στο πνεύμα συναίνεσης και διαλόγου. Διότι όταν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία οι συνεργασίες, όποτε και εάν συμβούν, θα είναι γόνιμες. Αν δεν υπάρχει τέτοιο πνεύμα, τότε ακόμα και μέσα στην ίδια την παράταξη θα παρατηρούμε φαινόμενα εσωστρέφειας. Θέλω να είμαι σαφής, όμως, επί των συνεργασιών, οι οποίες όποτε κι αν συμβούν θα πρέπει να είναι επί αρχών και θέσεων, και φυσικά με απόλυτη διαφάνεια για τους όρους τους.

Κομματική απόχρωση υποψηφίων… εξ όσων γνωρίζουμε κομματική ταυτότητα έχετε. Ποια η άποψή σας για το συσχετισμό που πρέπει ή δεν πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση με τα πολιτικά κόμματα;

Θα διαφωνήσω με τον όρο ταυτότητα, όχι μόνο εδώ αλλά γενικότερα, καθώς υποδηλώνει έννοια στατική και με μεταβαλλόμενη. Πιστεύω στην άποψη που διαμορφώνεται μετά από σκέψη, καθώς αυτή διαθέτει ο άνθρωπος. Έχω άποψη και ιδεολογία, συμμετέχω στις εθνικές εκλογές, όμως αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από την ενεργό συμμετοχή στα κοινά του τόπου μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται ούτε κόμματα, ούτε ταυτότητες, χρειάζεται ανθρώπους ικανούς να προσφέρουν ότι μπορεί ο καθένας από το μετερίζι τους. Ο κόσμος άλλωστε δεν ψηφίζει πλέον στις δημοτικές εκλογές με κομματικά κριτήρια, αλλά με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων.

Εάν το κόμμα στο οποίο είστε πιο κοντά έρθει αύριο στην περιοχή μας και δώσει στήριξη σε κάποιον άλλο υποψήφιο, θα σας επηρεάσει αυτό;

Η κοινωνία, όπως σας είπα ήδη, έχει προχωρήσει, έχοντας απαγκιστρωθεί από τα χρίσματα και τις κομματικές εξαρτήσεις αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές. Επομένως πιστεύω ότι εάν κάποιος υποψήφιος κατέφευγε σε αυτά τα μέσα, τα πεπαλαιωμένα, ουσιαστικά θα έβλαπτε τον ίδιο του τον εαυτό καθώς θα καταδείκνυε την αδυναμία του  να διεισδύσει και να πείσει τους ψηφοφόρους με βάση τη δική του προσωπικότητα και αξία. Από την άλλη, και τα ίδια τα κόμματα έχουν ήδη αντιληφθεί την εξέλιξη αυτή και λίγο πολύ αποφεύγουν να λαμβάνουν θέση επιλέγοντας μεταξύ των υποψηφίων, για τον απλούστατο λόγο, εκτός των άλλων, ότι δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με μικρές ή μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων.

Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ο επόμενος δήμαρχος; Ψάχνουμε κάποιον να παράξει πολιτική, να δώσει όραμα στους πολίτες του τόπου του ή κάποιον πολύ καλό διαχειριστή καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κάτι περισσότερο;

Ψάχνουμε δήμαρχο που θα πρέπει κατά την άποψή μου να διαθέτει κάποια ουσιαστικά- ποιοτικά χαρακτηριστικά. Να μπορεί να εμπνεύσει με την προσωπικότητα, το ήθος και το όραμά του. Να μπορεί να οδηγήσει δηλαδή την κοινωνία προς τους δρόμους που πρέπει να κινηθεί. Επίσης ο δήμαρχος πρέπει να είναι αποφασιστικός, δηλαδή να μπορεί να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις το χρόνο που πρέπει, με γνώμονα το συμφέρον του δήμου. Ακόμα, θα πρέπει να είναι συναινετικός και συνθετικός ως προσωπικότητα, να μη διαιρεί, αλλά να ενώνει. Ο δήμαρχος θα πρέπει να αξιοποιεί στο έπακρο τη δυνατότητα που του δίνει ο γόνιμος διάλογος με τους φορείς, τους συναδέλφους του και τους υπαλλήλους. Θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα του τόπου του. Να είναι σε άμεση επικοινωνία τόσο με τους δημότες όσο και με τους φορείς για να μπορεί να δίνει λύσεις. Τέλος, το γραφείο του θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους. Εάν ο επόμενος δήμαρχος συγκεντρώσει αυτά τα χαρακτηριστικά τότε θεωρώ ότι θα είναι επιτυχημένος.

Μπορείτε να μας δώσετε ένα πρώτο πλαίσιο αξόνων πάνω στους οποίους θα κινηθείτε ζητώντας την ψήφο του Ναυπακτιακού λαού;

Το πρόγραμμά μας όπως διαμορφώνεται και όπως θα ξετυλιχθεί στην πράξη, εάν ο Ναυπακτιακός λαός μας δώσει εντολή διακυβέρνησης, θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη χριστή διοίκηση των πραγμάτων του δήμου και με το σεβαστό μέχρι και στο τελευταίο ευρώ του ταμείο του. Είναι σημαντικό ο πολίτης να έχει εμπεδωμένη την αντίληψη ότι στα ινία του δήμου βρίσκονται άνθρωποι που διαχειρίζονται ορθά τα θέματά του, σεβόμενοι τα οικονομικά του. Ο δεύτερος είναι η αναβάθμιση των συνθηκών της καθημερινότητας. Όποιο όραμα κι αν έχουμε, εάν η ποιότητα της καθημερινής ζωής των δημοτών δεν είναι ικανοποιητική δεν θα έχει καμία τύχη. Φυσικά το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι άλλο από την πολυπόθητη ανάπτυξη, η οποία θα έρθει μέσα από τον τουρισμό. Κάποτε αυτό που λέμε ανάπτυξη μπορεί να ήταν μία πολυτέλεια, σήμερα όμως δεν θα μπορέσουμε να υπάρξουμε ως κοινωνία εάν δεν αναπτυχθούμε. Η δυνατή μηχανή της περιοχής μας είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα τα οποία και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε. Έτσι θα καταφέρουμε να σταματήσουμε και το θλιβερό φαινόμενο της φυγής νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων από τον τόπο μας.

Πότε θα μας δώσετε συγκεκριμένες προτάσεις επί των πυλώνων αυτών, αφού βέβαια παρατηρήσουμε ότι θα πρέπει εκτός της θεωρίας να υπάρχει και ένα πρακτικό πλάνο  εφαρμογής τους; Άλλωστε, έως σήμερα, όλοι γι’ αυτά μιλούν…

Θα ήμουν ευτυχής εάν η συζήτηση επί αυτών δεν είναι μεγάλη, γιατί πιστεύω ότι αν γίνει αυτό, τότε η επομένη των εκλογών δεν θα συνοδεύεται από σημαντικό έργο. Θα ήθελα λοιπόν να μιλάμε λιγότερο και να πράττουμε την επομένη ημέρα περισσότερο. Αυτή την εποχή είμαστε σε άμεση επαφή με ανθρώπους και φορείς και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχετε στη διάθεσή σας ένα πρόγραμμα με προτάσεις και λύσεις τις οποίες εμείς θα προτείνουμε.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...