“Πάγο” στα πολιτικά σενάρια βάζει το Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός έβαλε πάγο στα σενάρια πολιτικών εξελίξεων, μέρες που είναι και διαβεβαίωσε την παραμονή των Χριστουγέννων ότι εκλογές θα γίνουν το 2016 ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τα περί αλλαγών στο υπουργείο Οικονομίας.

Η κινήση των 41 βουλευτών της ΝΔ να ζητήσουν αλλαγή του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης λίγο πριν αναχωρήσουν για τις εκλογικές τους περιφέρειες και βρεθούν αντιμετώποι με τις διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων τους προκάλεσε εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έδωσε εξηγήσεις για το μέτρο και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και διαψεύσει τα σενάραι περί αλλαγής του ή κατάτμησης του υπουργείου με τοποθέτηση του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη στο υπουργείο Οικονομίας. Φυσικά και πάλι ακούστηκαν οι διαμαρτυρίες για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρηματολόγησε για το μέτρο ο κ. Στουρνάρας προτάσσοντας ότι ενδεχόμενη μείωση θα ευνοούσε τις πισίνες και παρακάμπτοντας τους χιλιάδες πολίτες που δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους.

Το να αλλάξει ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος εκτός από την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού απολαμβάνει τις εμπιστοσύνης του άξονα Βερολίνου-Βρυξελλών ενώ εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι εκτός συζήτησης για λόγους που υπερβαίνουν τις πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό. Το ότι ο κ. Στουρνάρας δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και γίνεται ο αποδέκτης της εύκολης δυσαρέσκειας των βουλευτών -που βγάζουν έτσι την υποχρέωση απέναντι στους ψηφοφόρους τους- είναι μία κατάσταση που βολεύει τους πάντες στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης. Όσο για την ουσία της υπόθεσης αν η κυβέρνηση μείωνε παρά την αντίθεση της Τρόικας το φόρο θα έπρεπε στην διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του 2014 που θα ανοίξει μετά τις διακοπές των Χριστουγένων και έχει ήδη επιβαρυνθεί με την αλλαγή της φορολόγησης των ακινήτων να προτείνει νέα ισοδύναμα μέτρα. Προτιμά λοιπόν δύο μήνες ακόμη αιθαλομίχλης προκειμένου να μην δυσχαιράνει περισσότερο την διαπραγμάτευση και την σχέση με την Τρόικα.

Από την άλλη η αποχώρηση-διαγραφή Πολύδωρα και η πρόταση των 41 γαλάζιων βουλευτών αποδυναμώνουν πολιτικά την κυβέρνηση ενώ αντίθετα ενισχύουν την πολεμική του ΣΥΡΙΖΑ και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αποσταθεροποίησης.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό και ενώ η κοινωνική δυσαρέσκεια τείνει να προσλάβει χαρακτηριστικά ρεύματος υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλέον σαφές ότι στην διαπραγμάτευση που θα επαναληφθεί με την Τρόικα η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις όποιες κι αν είναι οι προθέσεις και οι διαθέσεις των δανειστών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...