Πάνω από τους στόχους η απορρόφηση ΕΣΠΑ, στα 1,6 δισ. ευρώ!

ΚΑΤΑ 60% ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Την υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης ΕΣΠΑ για το 2016 γνωστοποίησαν από το υπουργείο Οικονομίας. Τα κοινοτικά κονδύλια, έφτασαν το 1,6 δις ευρώ ή 11,35%, έναντι στόχου απορρόφησης 7%, που αντιστοιχεί σε 1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η «προσπάθεια της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, φέρνει αποτελέσματα».

Με την αγορά να έχει ανάγκη μία ένεση ρευστότητας, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, μπορεί να δώσει «ανάσα» στην πραγματική Οικονομία, φέρνοντας νέες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλούνται  τα τελικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την τελευταία ημέρα του 2016, το ποσό των αιτημάτων πληρωμής που δήλωσε η Ελλάδα ανέρχεται σε 1.612.537.278,15 ευρώ κοινοτική συνδρομή. 

Ένα ποσό που αντιστοιχεί σε απορρόφηση 11,35%, υπερκαλύπτοντας κατά 60% το στόχο που είχε τεθεί και αντιστοιχούσε σε 1 δις ευρώ κοινοτική συνδρομή και απορρόφηση 7%.

Αναλυτικά, το ποσό των αιτήσεων που αντιστοιχεί στα Τομεακά Προγράμματα ανέρχεται σε 1.198.64.541,93 ευρώ ενώ 413.890.736,22 ευρώ περίπου αντιστοιχούν στα Περιφερειακά Προγράμματα. 

Στα επιμέρους ταμεία, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) αντιστοιχεί κοινοτική συνδρομή περίπου 726 εκατ. ευρώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) 626 εκατ. ευρώ και στο Ταμείο Συνοχής 260 εκατ. ευρώ.

Από την οδό Νίκης, τόνισαν ότι «η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, φέρνει αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται τόσο στις ενέργειες των υπηρεσιών του Υπουργείου όσο και στην άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες των Περιφερειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, «τόσο τα τομεακά όσο και τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα έχουν υπερκαλύψει τους στόχους τους και αποτελούν παράδειγμα για την αποτελεσματική συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και δικαιούχων», τόνιζαν πηγές από το υπουργείο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...