Πάτρα: Με μπουζούκια το τελευταίο αντίο στον Θοδωρή Γεωργόπουλο – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του ενώ στο Β’ Νεκροταφείο στη Λεύκα, οι μαθητές του τον αποχαιρέτισαν μουσικά

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο στον συμπολίτη μαέστρο Θοδωρή Γεωργόπουλο που έφυγε στα 58 του μόλις χρόνια προδομένος από την καρδιά του. Η κηδεία του τελέστηκε στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου στις 17.30 το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουνίου 2020 όπου παρέστη πολύς κόσμος. Τη νεκρώσιμο ακολουθία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος που μίλησε με λόγια παρηγορίας στην οικογένεια του εκλιπόντος, την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία και το γιο του Σταύρο.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο δημοσιογράφος και συνεργάτης του εκλιπόντος Παναγιώτης Ρηγόπουλος, ο οποίος μάλιστα ανέγνωσε συλλυπητήρια μηνύματα γνωστών καλλιτεχνών της Ελληνικής μουσικής που είχαν συνεργαστεί με τον Θοδωρή Γεωργόπουλο και τη Λαική Συμφωνική Ορχήστρα Εν Χορδώ. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έστειλαν μηνύματα εκφράζοντας τη Βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Θοδωρή Γεωργόπουλου ήταν οι Χρήστος Νικολόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Φίλιππος Νικολάου, Λένα Αλκαίου, Λευτέρης Μυτιληναίος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, κ.α.

Ανάμεσα στον κόσμο που παρέστη στην κηδεία ήταν η αντιδήμαρχος Υγείας-Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη, ο πρώην αντιδήμαρχος Αλέξης Σκαρμέας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέα Πάτρα Νίκος Νικολόπουλος, κ.α.

Ο κ. Ρηγόπουλος στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «έναν υψιπέτη της μουσικής, ένα ιδαλγό της Πατραϊκής κοινωνίας με υψηλό όραμα για την τέχνη του κι έναν ρέκτη-βιρουόζο του μπουζουκιού». Η απώλεια του καλλιτέχνη αυτού που άφησε την σφραγίδα του στο Ελληνικό μουσικό πεντάγραμμο είναι μεγάλη, όπως τονίστηκε απ’ όλους. Αξίζει ν’ αναφερθεί πως διαβάστηκε και συλλυπητήριο μήνυμα και από το σχολείο Σαχέτι του Γιοχάνεσμπουργκ με το οποίο ο εκλιπών είχε μία σταθερή σχέση συνεργασίας και διδασκαλίας της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής καθώς και από την Κυπριακή Αδελφότητα Νοτίου Αφρικής.

Στην ταφή του στο Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Λεύκας, τα παιδιά της οχρήστρας Εν Χορδώ τον αποχαιρέτισαν συγκινητικά παίζοντας το «Εγώ είμαι αητός και εσύ είσαι τα φτερά μου κι όταν μου φεύγεις μακριά χάνω το πέταγμά μου» που είχε ερμηνεύσει ο Στέλιος Καζαντζίδης αλλά και το κομμάτι «Στων αγγέλων τα μπουζούκια» του Χρήστου Νικολόπουλου

Ο Θοδωρής Γεωργόπουλος είχε γεννηθεί στη Πάτρα το 1962 και ήταν γιος του δασκάλου παραδοσιακής μουσικής Σταύρου Γεωργόπουλου, οπότε αναπόφευκτα ασχολήθηκε με την μουσική όπως και όλη η οικογένεια.

Σε ηλικία 10 ετών η πρώτη επαφή του με τη μουσική, ήταν δια μέσου της κιθάρας. Η μεγάλη αγάπη ήρθε στο άκουσμα της πενιάς του μπουζουκιού, καθώς στην συνέχεια μυήθηκε στην τεχνοτροπία του οργάνου. Μεγάλη αγάπη του το μπουζούκι, οκτάχορδο στην αρχή, εξάχορδο, τζουράς, μπαγλαμάς, Λαούτο όπου με αγαπημένους φίλους της οικογένειας μουσικούς σε συνευρέσεις λαϊκών μαθημάτων και ανταλλαγής πληροφοριών πάνω σε ακούσματα αμιγώς λαϊκά & παραδοσιακά διαμόρφωσε το δικό του ύφος και στυλ.

Την δεκαετία του ’80 βελτίωσε τις ήδη υπάρχουσες μουσικές του γνώσεις στο ”Ευρώπιο ωδείο” με το γνωστό δάσκαλο μουσικής, Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, στη συνέχεια με τον Μάρκο Αλεξίου κάνοντας μαθήματα σύγχρονης αρμονίας και λίγο αργότερα στο Ωδείο Μότσαρτ με δάσκαλο τον Βίκτωρα Νικολάου, ολοκληρώνοντας έναν δαιδαλώδη μουσικό κύκλο σπουδών και αποκτώντας γνώσεις και πτυχία ανωτέρων θεωρητικών όπως: ειδικού αρμονίας, ωδικής, ενορχήστρωσης μπάντας, αντίστιξης, φυγής, σύνθεσης.

Οι φωτ. είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...