Πάτρα: Ξανά υποψήφιος δήμαρχος ο Γιάννης Δημαράς – Τι είπε σε εκδήλωση της παράταξης “Τώρα για την Πάτρα”

dimarasΤα χαρτιά του για τη στάση της παράταξης «Τώρα, για την Πάτρα», άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής ο επικεφαλής της και δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς. Δήλωσε ότι η «παράταξη θα είναι παρούσα στις επόμενες δημοτικές εκλογές», προσθέτοντας εκτός κειμένου τη φράση “και εγώ προσωπικά”, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος, ξαφνιάζοντας ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες, που δεν περίμεναν την ανακοίνωση.

Ο δήμαρχος μίλησε σε εκδήλωση της Δημοτικής Παράταξης που έγινε στην Αγορά Αργύρη σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα.

Εκεί σημείωσε με νόημα πως: «Η παράταξή μας, και εγώ προσωπικά- θα είμαστε παρόντες στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Η παράταξή μας θα είναι παρούσα στο μέλλον της πόλης, πάντα ανοιχτή σε συμπόρευση των ενεργών πολιτών από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι περιστασιακή αλλά στάση ζωής.»

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η αναβάθμιση της λειτουργίας της παράταξης με την επαναδραστηριοποίηση των μελών μας, είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία όχι μόνο για τη βελτίωση του δημοτικού έργου, αλλά και για την διαμόρφωση των συνθηκών που θα οδηγήσουν σε μια δεύτερη εκλογική νίκη των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, προς όφελος της πόλης και της τοπικής μας κοινωνίας.

Παλέψαμε στα δύσκολα, καταφέραμε και διοικούμε το Δήμο στις πλέον αντίξοες συνθήκες, κάναμε πράξη την συμμετοχικότητα και τον πλουραλισμό των απόψεων, περάσαμε από συμπληγάδες και σταθήκαμε όρθιοι.Η παράταξή μας θα είναι παρούσα στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Θα είναι παρούσα στο μέλλον της πόλης, πάντα ανοιχτή σε συμπόρευση των ενεργών πολιτών από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Είναι ώρα να αναλάβουμε δράση και να φτάσουμε δυνατά το μήνυμά μας στην κοινωνία, να βρούμε νέους συμμάχους στον αγώνα μας για μια πόλη των ανεξάρτητων πολιτών και όχι των κομματικών αρχόντων.

Τώρα για την Πάτρα, όσο ποτέ άλλοτε.»

 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΑ

Η ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά στην αποψινή εκδήλωση της παράταξης Τώρα για την Πάτρα στην Αγορά Αργύρη και ο απολογισμός των 2,5 χρόνων δημοτικής αρχής

“Φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί συνεργάτες και υποστηρικτές στον επίπονο αλλά και επίμονοαγώνα για να αλλάξουμε την Πάτρα, να καταφέρουμε ένα ουσιαστικό και καίριο πλήγμα στο χορό των συμφερόντων που την κρατούσαν επί χρόνια όμηρο…

Αγαπητοί συνεργάτες και υποστηρικτές στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για την Πάτρα και τους πολίτες της, δομημένο στην αλήθεια και τον ρεαλισμό και όχι στην υποσχεσιολογία και τον μικροπολιτικό αλληθωρισμό…

Αγαπητοί συνεργάτες και υποστηρικτές της κοινής μας προσπάθειας για μια πόλη που έχει όραμα και στόχους και όχι ωφελιμιστικές ενοράσεις και φιλοδοξίες προσωπικής ανέλιξης…

Είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, όπως ήμασταν από την αρχή, όσοι αντέξαμε στα δύσκολα, όσοι δεν το σκάσαμε μπροστά στις αναποδιές, όσοι δεν ακολουθήσαμε τον εύκολο δρόμο αλλά το δρόμο που εξαρχής επιλέξαμε: Το δρόμο της σύγκρουσης με το παλιό και το σάπιο…Το δρόμομε τα καθαρά, χέρια και την πολλή δουλειά… Το δρόμο που θέλει γερό στομάχι, αλλά και καθαρή συνείδηση…

Είμαστε εδώ, μετά από 7 χρόνια κοινής πορείας, μετά από 2,5 χρόνια ανάληψης της ευθύνης του Δήμου της Πάτρας, για να κάνουμε τοναπολογισμό της δράσης μιας παράταξης που είναι δημιούργημα της ίδιας της κοινωνίας και έχει στόχο να υπηρετεί τις ανάγκες της και μόνο αυτές.

Από την πρώτη μέρα που συστάθηκε αυτή η παράταξη, φωνάξαμε πως η Πάτρα δεν έχει ανάγκη από κόμματα αλλά από ανθρώπους… Ότι η Πάτρα δεν έχει ανάγκη από λόγια αλλά από πράξεις. Ότι πέρασε η εποχή των ομάδων και των μικρών ή των μεγάλων μαγαζιών, πέρασε η ώρα των λυσσαλέων αντιπαραθέσεων και ήρθε η ώρα της συναίνεσης και τηςσυνεργασίας.

Είπαμε πως άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους μπορούν να εργάζονται μαζί για το καλό της πόλης.

Είπαμε ότι όλοι είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσοι. Από τη δημοτική μας παράταξη και τη δημοτική μας ομάδα μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο του Δήμου.

Ότι πέρασαν οι εποχές των «ημετέρων» και των βολεμένων, τωναρχηγών και των ακολούθων.

Σήμερα, ο αντίλαλος που φτάνει από όλο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού, αποδεικνύει ότι αυτό για το οποίο παλέψαμε και παλεύουμε, δεν ήταν το παρελθόν αλλά το μέλλον, δεν ήταν ανεδαφικότητα, όπως κάποιες κατ’ επάγγελμα Κασσάνδρες έλεγαν, αλλά αναγκαιότητα που υπαγορεύτηκε από την ίδια την κοινωνία, η οποία πετάει μακριά της τη νοσηρότητα που οδήγησε τη χώρα εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, και η οποία απαιτεί και αναγνωρίζει την καθαρότητα των προθέσεων και την τιμιότητα των χειρισμών.

Μέχρι να φτάσουμε εδώ, περάσαμε πολλές δυσκολίες, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα και απογοητεύσεις, με πολλές αναποδιές…

Δεν θυμάμαι να πολεμήθηκε ποτέ παράταξη τόσο όσο η δική μας. Είτε με την αμφισβήτηση, είτε με ευθείες, είτε με έμμεσες βολές, με χτυπήματαπάνω και κάτω από το τραπέζι… Αυτό και μόνο καταδεικνύει τη δυναμική της.

Αυτό και μόνο καταδεικνύει τη νέα αντίληψη που έφερε στα δημοτικά πράγματα της πόλης ανοίγοντας ένα κεφάλαιο μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και συμβιβασμούς, μακριά από αγκυλώσεις και συμφέροντα, απομονώνοντας τα κομματικά και συντεχνιακά κατεστημένα από τη λειτουργία του Δήμου.

Ήταν λογικό και επόμενο κάποιοι να ενοχληθούν. Ήταν λογικό και επόμενο κάποιοι να αμυνθούν με τα μέσα που γνωρίζουν…Και αυτοί οι κάποιοι ήταν πολλοί…

Γιατί δεν γίνεται ρήξη χωρίς πολέμιους… Το παλιό πάντα αμύνεται και μάλιστα σθεναρά. Και για να επικρατήσει και να εδραιωθεί το νέο, υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες.

Αν είναι λοιπόν κάτι με το οποίο θα ήθελα να ξεκινήσω τη σημερινή μου τοποθέτηση, αυτό είναι η ικανοποίηση που νιώθω από το γεγονός ότι μετά από όλα αυτά, μετά από 7 χρόνια παράταξης και 2,5 χρόνια δημοτικής αρχής, είμαστε σήμερα εδώ μαζί, όρθιοι και σίγουροι, πιο δυνατοί από ποτέ, έτοιμοι για νέες μάχες για την Πάτρα, με όπλο μας τηνκαθαρότητα του συλλογικού αγώνα, αλλά και την γνώση και την πολύτιμη εμπειρία, από μια θητεία που συνέπεσε με το χειρότερο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα, με όποιες συνέπειες είχε αυτό στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους πόρους της.

Μέσα σε αυτό το δυσμενέστατο περιβάλλον που αποτελεί θηλιά για την τοπική αυτοδιοίκηση, με έναν Καλλικράτη που λειτούργησε πότε σαν λαβύρινθος και πότε σαν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καταφέραμε να ενώσουμε 5 δήμους σε έναν και να συνενώσουμε 26 Νομικά Πρόσωπα σε 3, φτιάχνοντας νέα καταστατικά λειτουργίας , εξασφαλίζοντας την εργασία όλων των υπαλλήλων τους.

Λειτουργούμε 2,5 χρόνια έναν νέο Δήμο με διπλάσια έκταση και 213 επιπλέον αρμοδιότητες, με το 1/5 των πόρων που είχαν στη διάθεσή τους οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, και με 400 λιγότερους υπαλλήλους. Και προσπαθούμε υπ΄ αυτές τις συνθήκες να αντιμετωπίζουμε προβλήματα που δεν λύθηκαν τα προηγούμενα 20 χρόνια όταν ο Δήμος είχε 5πλάσσια xρήματα.

Αν αναλογιστούμε ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έχουμε απέναντί μας μια αντιπολίτευση πρωτοφανώς πολέμια και τελείως ανεύθυνη, τότε αντιλαμβανόμαστε τον άθλο που θα πρέπει να επιτελέσει η ανεξάρτητη παράταξή μας για να σταθεί η Πάτρα στα πόδια της.

Μπορούμε επίσης να φανταστούμε και τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν στη θέση μας, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, υπήρχε ένας καλομαθημένοςκομματικός μηχανισμός όπως αυτοί που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Το έργο που επιτελούμε υπό αυτές τις συνθήκες, στηρίζεται σε 5 άξονες προτεραιοτήτων.

Πρώτος άξονας: Η συλλογικότητα και η ισότητα: Στη Δημοτική μας Αρχή έχω την χαρά και την τιμή να είμαι πρώτος μεταξύ ίσων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από ψηφοφορία της δημοτικής ομάδας, ενώ για καίρια και κρίσιμα θέματα, οι αποφάσεις λαμβάνονται και από την παράταξη. Αυτό δε, γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου της Πάτρας.

Η συνεργασία της παράταξης με την Δημοτική Αρχή, παράλληλα με την άσκηση ουσιαστικού ελέγχου, όπου και όταν χρειάζεται, αλλά και η αξιοποίηση των μελών της παράταξης για την βελτίωση του δημοτικού έργου, αποτελεί βασική προϋπόθεση της δράσης μας. Όλοι μαζί ξεκινήσαμε, όλοι μαζί συνεχίζουμε. Η παράταξή μας, είναι η πραγματική φωνή των πολιτών.

Δεύτερος άξονας είναι το νοικοκύρεμα του Δήμου. Η ορθολογική διαχείριση του προσωπικού, των μέσων, των πόρων και της δημοτικήςπεριουσίας. Δεν είναι φυσικά τυχαίο γεγονός ότι για τρίτη συνεχή χρονιά χωρίς αυξήσεις των δημοτικών τελών και χωρίς να πάρουμε δάνεια, με εξοντωτικά μειωμένους του κρατικούς και τους δημοτικούς πόρους, όχι μόνο κρατάμε όρθιο το Δήμο αλλά μειώσαμε και τα χρέη του προς δημότες κατά 50% και προς τις τράπεζες κατά 30 %.

Δεν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα έχουμε, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς κανενός είδους και κανενός μέσου και δεν υπολογίζουμε κανένα πολιτικό ή προσωπικό κόστος όταν υπερασπιζόμαστε τη συνετή διαχείριση των χρημάτων των δημοτών. Διοικούμε το Δήμο σαν να είναι το σπίτι μας και όχι μια ξένη επιχείρηση που άλλοι θα πληρώσουν τη κακοδιαχείρισή της, ή ένα κατάστημα με κρυφά βιβλία.

Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις των κάθε είδους μηχανισμών (με απεργίες, καταλήψεις, μηνύσεις, απειλές, προπηλακισμούς, υπονομεύσειςκ.λ.π.), τολμήσαμε και κατορθώσαμε αυτό που δεν επιχείρησε καμία δημοτική αρχή στο παρελθόν, να στελεχώσουμε το Δήμο με τους καλύτερους από τους υπαλλήλους που διαθέτει και όχι με τους ημέτερους ή τους αρεστούς των συνδικάτων.

Τρίτος άξονας είναι η παραγωγή κοινωνικού έργου: Το έργο παροχής στήριξης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ιδίως δε σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας που λόγω της κρίσης πολλαπλασιάζονται με θεαματική ταχύτητα. Η αλληλεγγύη είναι και πρέπει να είναι προτεραιότητα σήμερα περισσότερο από ποτέ. Γι΄ αυτό το λόγο και έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα ευρύ δίκτυο δράσεων για τη στήριξη των πολιτών. Την τραγική μείωση των κρατικών πόρων την αναπληρώνουμε με την εθελοντική προσφορά των ενεργών πολιτών και των συλλόγων.

Τέταρτος άξονας είναι η καθημερινότητα του πολίτη με συνεχείς παρεμβάσεις στις γειτονιές της πόλης και στο κέντρο, αλλά και πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την ανακούφιση από προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, έως την καθαριότητα και την εικόνα της πόλης. Με πολύ λιγότερο από πριν προσωπικό και χωρίς εργολάβους πολλές φορές με δανεικά υλικά, αντιμετωπίζουμε την καθαριότητα, τη συντήρηση και το πράσινο μιας πόλης που διπλασίασε την έκτασή της και περιέλαβεπεριοχές πολύ πιο υποβαθμισμένες.

Πέμπτος και ιδιαίτερα σημαντικός άξονας είναι η προώθηση αναπτυξιακού έργου, με έργα πνοής για την πόλη τα οποία είχαν βαλτώσει και τα οποία ξεμπλοκάραμε αφού συγκρουστήκαμε με άνομα συμφέροντα, αξιοποιώντας τις τεχνικές μας υπηρεσίες. Mιλώ για έργα όπως ηΚανακάρη, το Εργοστάσιο Απορριμμάτων, η ανάπλαση συνοικιών, Τριτάκη και Γούβας κλπ. Δρομολογούμε νέα έργα τα οποία υπόσχονται ανάπτυξη και ποιότητα ζωής, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η επέκταση του προαστιακού, η πεζοδρόμηση όλου του ιστορικού κέντρου, η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, η απόκτησηαποχετευτικού δικτύου για τις περιοχές που δεν έχουν, ετοιμάζοντας μελέτες για να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2 που αρχίζει το 2014, κάτι που δεν έκανε ποτέ ο Δήμος για το προηγούμενο ΕΣΠΑ, προτιμώντας να παίρνει δάνεια που σήμερα καλούμαστε να επιστρέψουμε.

Αναλυτικά ανά τομέα δράσης οι κυριότερες παρεμβάσεις στα 2,5 χρόνια θητείας της δημοτικής αρχής είναι:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα είχαμε ως πρώτη και σημαντικότερη παράμετρο τον έλεγχο, και την διαφάνεια των οικονομικών.

Είχαμε πει, και το εννοούμε, ότι χρηστή Διαχείριση στο Δήμο είναι Ώφελος για το Δημότη.

Γι’ αυτό το πρώτο μας μέλημα ήταν η αναδιάρθρωση και εκλογίκευση όλων των δαπανών του Δήμου.

Και το πετύχαμε συντάσσοντας πραγματικό προϋπολογισμό και θεσπίζοντας διαδικασίες για την παρακολούθησή του. Το πετύχαμε με την ενοποίηση για πρώτη φορά του πληροφοριακού συστήματος του Δήμου ώστε να υπάρχει πλήρης μηχανοργάνωση και έλεγχος των δαπανών κάθε τμήματος.

Το πετύχαμε με μετεγκατάσταση υπηρεσιών αξιοποιώντας δημοτικά ακίνητα αποκομίζοντας ετήσιο όφελος πάνω από 700.000 ευρώ.

Το πετύχαμε μειώνοντας κατά 73% τα γενικά έξοδα, κατά 40% τις επικοινωνίες και κατά 94% τις δαπάνες για προβολή και δημόσιες σχέσεις.

Το πετύχαμε με σωστή διαχείριση των αποθεμάτων των παλαιών σχολικών επιτροπών και δίδοντας τις κατάλληλες κατευθύνσεις και προτεραιότητες έχουμε μέχρι σήμερα χρηματοδοτήσει δύο φορές τις σχολικές μονάδες και έχουμε εξασφαλίσει τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Τα παραπάνω μας επέτρεψαν να μην υπάρξουν αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη, να αποπληρώσουμε μεγάλο μέρος των χρεών του Δήμου προς τους Δημότες και τις τράπεζες και ταυτόχρονα να μειωθούν κατά 20% τα τέλη για τραπεζοκαθίσματα για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων. Με τις προαναφερόμενες οικονομικές συνθήκες, δεν θα μπορούσε βέβαια να λειτουργεί ακόμη ο Δήμος αν δεν επιδιώκαμε να υπάρξει ταυτόχρονα σε όλο το μηχανισμό του Δήμου και των Δημοτικών επιχειρήσεων μια νέα αντίληψη. Μια αντίληψη που δεν θα περιορίζεται από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και συντεχνιακές αντιλήψεις.

Για να το καταφέρουμε, συγκρουστήκαμε με την καθιερωμένη αντίληψη που επεδίωκε περισσότερα χρήματα με λιγότερη δουλειά και καταφέραμε να βάλουμε τις βάσεις για μία νέα Διοικητική Δομή και μια νέα νοοτροπία.

Έγινε αναδιάρθρωση του προσωπικού για πρώτη φορά με βάση τις δυνατότητες και την αξία του κάθε προσώπου.

Στα πλαίσια αυτά έγινε και η ανακατανομή των σχολικών φυλάκων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η φύλαξη στο σύνολο σχεδόν των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου μας κατά τις ώρες λειτουργίας και να αποδοθούν τις απογευματινές ώρες πάνω από 40 προαύλια στις γειτονιές της Πάτρας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους μικρούς αλλά και στους μεγαλύτερους μαθητές να παίζουν με ασφάλεια στο φυσικό τους χώρο

Κοινωνικός Τομέας

Το δεύτερο μέλημά μας ήταν η αναδιάρθρωση του κοινωνικού προσώπου του Δήμου. Πιστεύουμε και το υποστηρίζουμε ότι η κοινωνική πολιτική του Δήμου δεν μπορεί να περιορίζεται αποκλειστικά σε δράσεις φιλανθρωπίας. Απαιτούνται δομές οι οποίες να σχεδιάζονται και ναλειτουργούν διαχρονικά.

Δομές οι οποίες να συνεργάζονται με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, κ.ά.), τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και με τις Εθελοντικές Ομάδες για τη βελτίωση, κατά το δυνατόν, των συνθηκών διαβίωσης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της πόλης μας.

Και σήμερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο Δήμος καλείται να προωθήσει μια κοινωνία αλληλεγγύης που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς αποκλεισμούς.

Αξιοποιήσαμε εγκαταλειμμένο δημοτικό ακίνητο και δημιουργήσαμε Δημοτική Ιματιοθήκη. Παράλληλα δημιουργήθηκαν άλλα δύο παραρτήματα στο Ρίο και την Παραλία, ενώ ετοιμάζεται και νέο στην Οβρυά. Ωφελούνται πάνω από 1500 άπορες οικογένειες της Πάτρας.

Αξιοποιήσαμε εγκαταλειμμένο δημοτικό ακίνητο και δημιουργήσαμε Κοινωνικό Ιατρείο σε Συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας και την Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει παράσχει τις υπηρεσίες του σε πάνω από 1200 άτομα. Ο ρυθμός των ασθενών που το επισκέπτονται αυξάνεται συνεχώς.

Αξιοποιήσαμε εγκαταλειμμένο δημοτικό ακίνητο και δημιουργήσαμε μαζί με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κοινωνικό Φαρμακείο. Εξυπηρετεί τους άπορους και ανασφάλιστους συνδημότες. Στόχος είναι να μην μένει κανένας άπορος ή ανασφάλιστος χωρίς φάρμακα. Έχει εκτελέσει μέχρι σήμερα πάνω από 1200 συνταγές!

Με την εθελοντική προσφορά του Ιατρικού Συλλόγου και του Συλλόγου Ιδιωτών Παιδιάτρων, λειτουργούμε στον χώρο του 3ου ΚΑΠΗ, Κοινωνικό Παιδιατρείο.

Δημιουργήσαμε Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. Ο ξενώνας μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 20 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους ενώ παράλληλα δημιουργούνται 6 νέες θέσεις εργασίας.

Δημιουργήσαμε Τράπεζα Χρόνου δηλαδή σύστημα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών με πριμοδότηση σε άπορους.

Ενισχύσαμε την τράπεζα τροφίμων αυξάνοντας την παροχή βοήθειας από 450 οικογένειες (το 2010) σε 1300. Ταυτόχρονα την αναβαθμίζουμε σε Κοινωνικό Παντοπωλείο ώστε οι δικαιούχοι να λαμβάνουν και άλλα είδη εκτός από τρόφιμα.

Διοργανώσαμε φροντιστήρια ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά απόρων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Από την δράση ωφελήθηκαν 150 παιδιά δημοτικού και 440 παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου

Ήδη λειτουργούν Δημοτικά Συσσίτια με παροχή καθημερινής σίτισης για τουλάχιστον 100 απόρους

Μισθώσαμε δωμάτια σε ξενοδοχείο για την φιλοξενία αστέγων για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Ωστόσο η κοινωνική πολιτική έχει ένα ιδιαίτερο γνώρισμα. Οι ανάγκες είναι πάντα περισσότερες από τις δυνατότητες. Η παιδική ηλικία, η τρίτη ηλικία, η αναπηρία, η αρρώστια, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν πάντα πεδία στα οποία οι προσπάθειες θα υπολείπονται των αναγκών. Γι’ αυτό και θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ένας βασικός τομέας δράσης του Δήμου αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. Ένας τομέας που είχε αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του, με αποτέλεσμα να έχει δρομολογηθεί, με μαθηματική ακρίβεια, το θάψιμο όλης της Πάτρας στα σκουπίδια.

Παραλάβαμε την Ξερόλακκα με ένα τμήμα της να έχει καταρρεύσει, δύο μέρες πριν την έναρξη της θητείας μας, με εναποθηκευμένα απορρίμματα αρκετών χρόνων χωρίς κανονική ταφή και συμπύκνωση. Παραλάβαμε έναν Φορέα Διαχείρισης της Ξερόλακκας, με ανενεργό Προεδρείο και Διοικητικό Συμβούλιο, που τη μέρα της κατάρρευσης εξαφανίστηκε, χωρίς τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό, χωρίς προσωπικό, χωρίςτεχνική, οικονομική και ταμειακή υποστήριξη και χωρίς ένα ευρώ στο ταμείο του. Παραλάβαμε την αναγκαιότητα ταφής των απορριμμάτωντης Πάτρας και του Ρίου, χωρίς διαθέσιμο χώρο, χωρίς ανάδοχο και μέσα, με νομική απαγόρευση παράτασης της σύμβασης με τον προηγούμενο ανάδοχο και χωρίς μελέτη και τεύχη δημοπράτησης για την ανάδειξη, μετά από διαγωνισμό, νέου αναδόχου.

Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση ώστε να μην μένουν επί μήνες τα απορρίμματα στους δρόμους της Πάτρας και το κατορθώσαμε επιλύοντας σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα παρά τις αντιδράσεις και τις υπονομεύσεις, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την τότε Κυβέρνηση.

Μόνο η σύγκριση της κατάστασης από τις φωτογραφίες του Οκτωβρίου του 2011 με αυτές του Ιουλίου του 2010 και του Δεκεμβρίου του 2010 δείχνουν το τι έχει επιτευχθεί.

Εμποδίσαμε τη δημοπράτηση του Εργοστασίου Απορριμμάτων που είχε σχεδιαστεί με φωτογραφικές διατάξεις ώστε να επιβαρύνει τους δημότες με επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ και προωθήσαμε ανοικτές διαδικασίες με βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου, το μικρότερο τέλος για τους πολίτες.

Σήμερα όλα τα εργοστάσια στη χώρα δημοπρατούνται με τη μορφή που εμείς πρώτοι εισηγηθήκαμε και λυσσαλέα κατηγορηθήκαμε.

Για να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων κατά 70% προωθούμε την κατασκευή ΣΜΑ, αυτό δηλαδή που δεν έκαναν οι δημοτικές αρχές από το 2005 και μετά, προτείνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο τη χωροθέτησή του σε 6 διαφορετικές θέσεις, βάζοντας το συμφέρον των πολλών, κάτι που έκανε μόνο η δική μας παράταξη, υπεράνω οποιουδήποτε μικροπολιτικού ή προσωπικού κόστους.

Σημαντικό ζήτημα όμως στα θέμα των απορριμμάτων είναι και η αποκομιδή τους. Το μέγεθος αυτού του ζητήματος γίνεται κατανοητό αν υπολογίσουμε ότι η πόλη «παράγει» καθημερινά περίπου 300 τόνους απορριμμάτων που πρέπει να περισυλλέγονται από περίπου 4.500 κάδους.

Για πρώτη φορά έγινε η καταγραφή των υφιστάμενων κάδων και προχωράμε στην συστηματική επαναχωροθέτηση με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Πυκνώσαμε το δίκτυο προσθέτοντας 1.300 επιπλέον κάδους.

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε Διοικητικές και Οργανωτικές αλλαγές στην υπηρεσία αποκομιδής για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της.Εφαρμόζεται πλέον το κανονικό ωράριο εργασίας και έγινε ανακατανομή δρομολογίων.

Σε έναν διπλάσιο σε έκταση Δήμο, η αποκομιδή γίνεται πλέον με λιγότερο προσωπικό και χωρίς εργολάβους, εξοικονομώντας πόρους που μας επέτρεψαν να μην υποχρεωθούμε να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη.

Γνωρίζουμε όμως ότι τα βέλτιστα αποτελέσματα για τον πολίτη επιτυγχάνονται με την μείωση του όγκου των απορριμμάτων με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση.

Πραγματοποιήσαμε πλήρη επανασχεδιασμό του συστήματος της ανακύκλωσης στη Δημοτική Ενότητα Ρίου.

Εντάξαμε στην ανακύκλωση τις Δημοτικές Ενότητες Μεσσάτιδας, Βραχνείκων, Παραλίας, που πριν το 2011 στερούνταν εντελώς.

Γνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να ενισχυθεί η ανακύκλωση χωρίς την συμμετοχή των πολιτών, αυτή την στιγμή υλοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών με συμμετοχή 1.200 εθελοντών του χορευτικού τμήματος του δήμου Πατρέων αλλά και εθελοντικών και οικολογικών οργανώσεων με την ενημέρωση των πολιτών πόρτα – πόρτα. Ενημερώνουμε 65.000 νοικοκυριά σε όλο το δήμο Πατρέων.

Η ολοκλήρωση της μελέτης του προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων με εντατικοποίηση της ανακύκλωσης και ιδιαίτερα του προγράμματος ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, μας δείχνει ότι με τις δράσεις αυτές η Πάτρα δύναται σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποκτήσει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη δύσκολη χρονική περίοδο που περνάμε, ο πολιτισμός αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία γιατί συνδέεται στενά με έννοιες όπως η οικονομία, η ανάπτυξη και κυρίως η κοινωνική συνοχή. Ο Πολιτισμός είναι μια πολυσύνθετη έννοια που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και παρουσιάζει μια σταθερή διαχρονική εξέλιξη μέσα στο πλαίσιο κάθε κοινωνίας.

Θεωρήσαμε ότι ο Δήμος πρέπει να δει τον πολιτισμό από την αρχή, να φροντίσει να υπάρξουν πρώτον, οι δράσεις και οι θεσμοί, δεύτερον, οι υποδομές και τρίτον, η συνεργασία με τους πολίτες του.

Δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό κέντρο στο Κτίριο Μπάρι. Σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο η Πάτρα έχει και μία δεύτερη σκηνή εκτός από το Δημοτικό θέατρο Απόλλων.

Στεγάσαμε το Δημοτικό Ωδείο στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεων.

Αξιοποιούμε τις υπάρχουσες υποδομές του Παλαιού Νοσοκομείου με την δημιουργία μόνιμων Εκθέσεων (Λαογραφικό Μουσείο, Μουσείο Καραγκιόζη).

Ενισχύσαμε το χορευτικό τμήμα με την αξιοποίηση χώρων στο λιμάνι της Πάτρας.

Αναπτύξαμε πολιτιστικές υποδομές. Ήδη λειτουργεί το Προκαταρκτικό Τμήμα της Δραματικής Σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, η Πειραματική Λυρική Σκηνή, η Παιδική Σκηνή.

Δημιουργούμε έναν νέο μόνιμο θεσμό «το Σύστημα Τρωάδες» με συνεργασία φορέων της πόλης, του Πολιτιστικού Οργανισμού και του ΔΗΠΕΘΕ με στόχο την σύζευξη των πολιτιστικών και τουριστικών στόχων της πόλης και την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.

Διαμορφώσαμε ένα διαφορετικό πλαίσιο αντίληψης, με ελαχιστοποίηση του κόστους για την παραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, τόσο με την ορθολογική κατανομή του εξόδων όσο και με την αξιοποίηση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού.

Ενισχύσαμε και υποστηρίξαμε την ερασιτεχνική δημιουργία.

Αξιοποιήσαμε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την συνεργασία με θέατρα και φεστιβάλ του εξωτερικού.

Ενισχύσαμε την καλλιτεχνική «μόρφωση» των πολιτών με την υλοποίηση πλήθος σεμιναρίων που παρακολουθούν εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών.

Πετύχαμε να μειώσουμε το κόστος διεξαγωγής του καρναβαλιού κατά 80% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια χωρίς εκπτώσεις στις εκδηλώσεις.

Αξιοποιούμε το Καρναβαλικό Συνεργείο για την παραγωγή τόσο καρναβαλικών στοιχείων όσο και αστικού διακοσμητικού εξοπλισμού με στόχο το άνοιγμα σε όλη την Ελλάδα (δήμους και Ιδιώτες).

Δημιουργήσαμε μόνιμο πωλητήριο καρναβαλικών αναμνηστικών με προϊόντα παραγωγής του καρναβαλικού εργαστηρίου.

Δημιουργήσαμε Καρναβαλική Έκθεση.

Καθιερώσαμε ολοήμερη τελετή έναρξης με την συμμετοχή πλήθους ερασιτεχνικών ομάδων της πόλης.

Αξιοποιήσαμε το brand name του Πατρινού Καρναβαλιού και δημιουργήσαμε προϊόντα και υπηρεσίες, με σκοπό στην εισροή εσόδων. (Carnival Card, καρναβαλόσημο, συλλεκτικό pin, αναμνηστικά προϊόντα).

Διοργάνωσαμε “πακέτο” εκπαιδευτικών εκδρομών με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι, προσελκύοντας σχολεία από άλλες πόλεις.

ΠΡΑΣΙΝΟ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ένας σημαντικός επίσης τομέας δράσης του Δήμου, είναι αυτό που εμείς είχαμε ονομάσει από το 2006 επιγραμματικά ως διασφάλιση του χαρακτήρα της Βιώσιμης Ανοικτής Πόλης που είναι η βασική προϋπόθεση για μία αναπτυγμένη και φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον πόλη.

Κινηθήκαμε σε 2 βασικούς άξονες

Ο πρώτος άξονας αφορά την λήψη μέτρων για τη διασφάλιση του Πρασίνου, την δημιουργία Ελεύθερων χώρων και την περιφρούρηση του «δημόσιου χώρου». Στα πλαίσια αυτά:

Ολοκληρώθηκαν ή κατασκευάζονται 4 νέες πλατείες και προγραμματίζεται η κατασκευή άλλων 10 σε ολόκληρο το Δήμο.

Υλοποιείται ο σχεδιασμός για την περιοδική συντήρηση του αστικού και περιαστικού πρασίνου και των υφιστάμενων πλατειών παρόλο που οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν δομηθεί για την συντήρηση μόνο του Παλαιού δήμου Πατρέων, ενώ σήμερα η έκτασή του έχει διπλασιαστεί με υπερδιπλάσιες ανάγκες αφού οι συνενούμενοι Δήμοι κάλυπταν τις ανάγκες τους με εργολάβους.

Υλοποιείται πρόγραμμα νέων φυτεύσεων σε πεζόδρομους, και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Έχουν ήδη φυτευτεί 3000 νέα δέντρα.

Γίνονται συνεχείς έλεγχοι τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά για τις αυθαίρετες καταλήψεις πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων.

Απομάκρυναμε πλήθος παράνομων και αυθαίρετων κατασκευών, και κάνουμε συστηματική επιτήρηση της κατάληψης του δημοσίου χώρου.

Ο δεύτερος άξονας αφορά αυτό που πρώτοι το 2006 είχαμε αναφέρει και είναι η βιώσιμη κινητικότητα. Για μας η σειρά προτεραιότητας στις μετακινήσεις είναι: ο πεζός, ο ποδηλάτης, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το δίκυκλο, το Ι.Χ.

Στα πλαίσια αυτά πήραμε μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών με την κατασκευή όλων των στάσεων του Προαστιακού από Αγιο Βασίλειο μέχρι Πάτρα με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται 7000 πολίτες την ημέρα.

Δρομολογούμε την επέκτασή του προς νότο μέχρι την Κάτω Αχαΐα.

Υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης, η οποία εγκρίθηκε στο Ταμείο Συνοχής, για την βελτιστοποίηση του δικτύου αστικών συγκοινωνιών με τον επανασχεδιασμό του δικτύου και την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των στάσεων.

Υλοποιήσαμε και ολοκληρώσαμε την μελέτη των ποδηλατοδρόμων και ήδη δημοπρατείται το πρώτο τμήμα της που αφορά την σύνδεση του νέου με το παλιό λιμάνι και την προμήθεια σταθμών για ενοικίαση ποδηλάτων.

Επεκτείναμε το δίκτυο πεζοδρόμων στο κέντρο.

Πραγματοποιούμε συνεχώς αυστηρούς ελέγχους για το παράνομο παρκάρισμα.

Έχουμε καθιέρωσει την αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού των πεζοδρόμων (τροφοδοσία καταστημάτων, τραπεζοκαθίσματα, πρόσβαση ΑΜΕΑ, πρόσβαση οχημάτων άμεσης επέμβασης κ.λ.π).

Καταφέραμε την συστηματική λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πατρέων που είναι από τα ελάχιστα πάρκα στην Ελλάδα που λειτουργεί και μάλιστα καθημερινά. Η εκπαίδευση των 2.093 μαθητών, από όλα τα σχολεία του Δήμου, γίνεται από ειδικούς εκπαιδευτές, που παρακολούθησαν σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από δημοτικούς αστυνομικούς και εθελοντές πολίτες.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΡΓΑ

Προεκλογικά είχαμε προβάλει το σύνθημα «η Πάτρα θέλει φτιάξιμο και όχι βάψιμο». Αυτό ουσιαστικά δήλωνε ότι η ανάγκη για νέο προσανατολισμό, και η κατάκτηση μιας νέας ταυτότητας της πόλης που παραμένει επιτακτική δεν μπορεί να υλοποιηθεί με έργα βιτρίνας, επιφανειακά και πρόσκαιρα.

Όταν αναλάβαμε πιστεύαμε ότι θα βρούμε έτοιμες έστω κάποιες μελέτες ώστε να έχουμε την δυνατότητα ένταξης και χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ που ήταν η μοναδική δυνατότητα υλοποίησης ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της πόλης. Δυστυχώς όμως δεν βρήκαμε, εκτός από δάνεια και χρέη, απολύτως τίποτα, εκτός από την πρώτη φάση της μελέτης της Κανακάρη, που συντάσσετο επί μια δεκαετία, από το 2002.

Καταφέραμε όχι μόνο να ολοκληρωθεί η μελέτη σε όλα τα στάδιά της αλλά και να εξασφαλίσουμε κοινοτική χρηματοδότησή της, ενώ σε δέκα μέρες αρχίζει η κατασκευή της που θα αλλάξει όλο το πρόσωπο της πόλης, γιατί θα λύσει χρόνια κυκλοφοριακά προβλήματα και θα επιτρέψει την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος και όλου του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Ενεργοποιήσαμε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου για την σύνταξη μελετών πράγμα που έγινε για πρώτη φορά. Με βάση τις μελέτες αυτές καταφέραμε να εντάξουμε και να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ:

-Η ανάπλαση των περιοχών Γούβα – Βλατερό – Καβουκάκι.

-Η κατασκευή του 16ου Δημοτικού Σχολείου, του Δημοτικού Σχολείου Βραχναιίκων, του 12ου Δημοτικού Σχολείου η Κατασκευή Οικοτροφείου για νοητικά πάσχοντες και η Αγορά Κτιρίου κέντρου ημερήσιας φροντίδας (ΣΟΨΥ).

-Η κατασκευή της οδού πρόσβασης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Βούντενης.

Εξασφαλίσαμε κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 50 εκ. και πραγματοποιούμε, χωρίς δάνεια ή αύξηση των δημοτικών τελών, την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου του Καστελλόκαμπου, του Ρίου, του Αγίου Βασιλείου, των Βραχνείκων, του Μιντιλογλίου, των Ροϊτίκωνκαι την επέκταση και αναβάθμιση του Βιολογικού καθαρισμού από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ.

Διεκδικήσαμε με δυναμικό τρόπο και υπογράψαμε την σύμβαση προσωρινής παραχώρησης του Θαλασσίου μετώπου που μας επέτρεψε ήδη την αναβάθμιση της λειτουργίας της Μαρίνας και της περιοχής του Φάρου και το σχεδιασμό για την ανάπλαση των υπολοίπων χώρων.

Μεταφέραμε το ΚΕΠ στο χώρο του λιμανιού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

 

 

Προετοιμαζόμαστε για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2029 έτσι ώστε ο Δήμος να είναι έτοιμος για την άμεση εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, όπως την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, την επέκταση του προαστιακού, την πεζοδρόμηση όλου του ιστορικού κέντρου, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, την κατασκευή δικτύων ποδηλατοδρόμων κλπ.

Συνεχίζουμε με πολλή δουλειά, με πολύ όρεξη και με σχεδιασμό την οργάνωση του Δήμου σε όλα τα επίπεδα, την μετατροπή του από ένα δυσκίνητο και ρουσφατολογικό μηχανισμό, σε έναν υγιή οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε αυτό τον αγώνα χρειαζόμαστε όλοι.

Φίλες και φίλοι,

Η παράταξή μας δεν βρίσκεται στη μέση ενός δρόμου, αλλά στην αρχή του. Η παράταξη Τώρα για την Πάτρα, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ σήμερα που οι πολίτες χρειάζονται συμμάχους και όχι αφεντικά.

Σήμερα που η ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη για να είναι όπλο στα χέρια των πολιτών, σήμερα που η ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει και την επιβίωσή της, η δική μας η παράταξη που πρώτη έκανε το μεγάλο βήμα, πρέπει να είναι έτοιμη για να κάνει και το άλμα.

Η αναβάθμιση της λειτουργίας της παράταξης με την επαναδραστηριοποίηση των μελών μας, είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία όχι μόνο για τη βελτίωση του δημοτικού έργου, αλλά και για την διαμόρφωση των συνθηκών που θα οδηγήσουν σε μια δεύτερη εκλογική νίκη των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, προς όφελος της πόλης και της τοπικής μας κοινωνίας.

Η παράταξή μας θα είναι παρούσα στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Θα είναι παρούσα στο μέλλον της πόλης, πάντα ανοιχτή σε συμπόρευση των ενεργών πολιτών από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δεν μπορεί να είναι περιστασιακή αλλά σύστημα ζωής.

Παλέψαμε στα δύσκολα, καταφέραμε και διοικούμε το Δήμο στις πλέον αντίξοες συνθήκες, κάναμε πράξη την συμμετοχικότητα και τον πλουραλισμό των απόψεων, περάσαμε από συμπληγάδες και σταθήκαμε όρθιοι.

Έχουμε την εμπειρία και τη δύναμη να συνεχίσουμε και να κάνουμε πράξη το όραμά μας, αφήνοντας πίσω όσα μας πλήγωσαν, μας καθυστέρησαν ή μας ανέκοψαν.

Είναι ώρα να αναλάβουμε δράση και να φτάσουμε δυνατά το μήνυμά μας στην κοινωνία, να βρούμε νέους συμμάχους στον αγώνα μας για μια πόλη των ανεξάρτητων πολιτών και όχι των κομματικών αρχόντων.

Τώρα για την Πάτρα, όσο ποτέ άλλοτε. 

thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...