Πάτρα: Σώθηκε 49χρονος από την Άμφισσα με αορτικό διαχωρισμό-Χριστουγεννιάτικο «θαύμα» στο ΠΓΝΠ

Της Τέτας Γιαννάρου -gnomip.gr
Χριστουγεννιάτικο «θαύμα» λίγες μέρες πριν την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων στην Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, αφού ξανάφερε στη ζωή τον 49χρονο Ε. Ανδρέα από την Άμφισσα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής, Νικόλαο Χαροκόπο, ο ασθενής μετεφέρθη εσπευσμένα από το Νοσοκομείο Άμφισσας με τη διάγνωση του αορτικού διαχωρισμού. «Πρόκειται για περιστατικό που, εάν δεν γίνει άμεσα επέμβαση, οδηγεί χωρίς καμιά πιθανότητα διάσωσης στο θάνατο.

Θυμηθείτε πόσα ανάλογα περιστατικά είχαμε πριν ανοίξει η Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του ΠΓΝΠ, όταν ασθενείς με διαχωρισμό αορτής άφηναν την τελευταία τους πνοή κατά τη μεταφορά τους στην Αθήνα», δήλωσε στην «Γ» ο Αν. Καθηγητής Ν. Χαροκόπος εξηγώντας το γιατί η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί στο μοιραίο :«Ο αορτικός διαχωρισμός είναι μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, κατά την οποία το αίμα εισέρχεται ανάμεσα στους χιτώνες που ορίζουν το τοίχωμά της αορτής, με αποτέλεσμα το διαχωρισμό των χιτώνων της και τη δημιουργία ενός «ψευδούς» αυλού ροής αρτηριακού αίματος που ανταγωνίζεται τον κανονικό «αληθή» αυλό της.

Προϋπόθεση για το διαχωρισμό αποτελεί ένα σχίσιμο στον εσωτερικό χιτώνα της Αορτής, που οδηγεί στην είσοδο αίματος ανάμεσα στον εσωτερικό και τον μέσο χιτώνα της. Εάν υπάρξει ρήξη προς τα έξω, ο αορτικός διαχωρισμός μπορεί να αποβεί μοιραίος και ο ασθενής να καταλήξει άμεσα. Όσο πιο άμεσα γίνει η διάγνωση της κατάστασης αυτής και η χειρουργική αντιμετώπιση, τόσο υψηλότερη η πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς από αυτή τη δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση».

Σε ερώτημα της «Γ» που οφείλεται ο διαχωρισμός της αορτής εξήγησε : «Ο αορτικός διαχωρισμός εμφανίζεται σε μια εξασθενημένη περιοχή του αορτικού τοιχώματος είτε λόγω χρόνιας υψηλής αρτηριακής πίεσης, είτε λόγω γενετικών ανωμαλιών που προκαλούν εξασθένηση του αορτικού τοιχώματος όπως το σύνδρομο Marfan, η δίπτυχη αορτική βαλβίδα ή άλλες σπανιότερες καταστάσεις. Η ηλικία φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η πάθηση κορυφώνεται μεταξύ 6 ης και 8 ης δεκαετίας, και μόνο το 10% των διαχωρισμών εμφανίζεται πριν τα 40. Πρόκειται για ένα επείγον καρδιοχειρουργικό πρόβλημα-πρόκληση για την καρδιοχειρουργική, καθώς η επιβίωση του ασθενούς σχετίζεται με το πόσο γρήγορα μπαίνει η διάγνωση και πόσο γρήγορα ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο.»

«Το θαύμα ανήκει στον γιατρό. Με πήρε από του χάρου τα δόντια και τώρα ζω»
Η « Γ» μίλησε με τον χειρουργημένο ασθενή ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και την Πρωτοχρονιά θα βρίσκεται στο σπίτι του «Τι να πω! Δεν πιστεύω αυτό που μου συνέβη. Θεωρούσα ότι ήμουν απόλυτα υγιής γιατί ανεβαίνω στα βουνά από έφηβος και ξαφνικά ένοιωσα πραγματικά να χάνεται η ζωή μου. Αισθάνθηκα τον θάνατο και είναι μια φρικτή εμπειρία. Θέλω να ευχαριστήσω για το δώρο της ζωής που πήρα πίσω και σίγουρα αυτό το ευχαριστώ είναι λίγο. Δεν μπορώ να βρω τα λόγια για να εκφράσω αυτό που νοιώθω για τον γιατρό που με πήρε από του χάρου τα δόντια. Μου έδωσε την ευκαιρία να ξαναζήσω. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω και όλο το προσωπικό που με βοήθησε και μου φέρονται σαν δικοί μου άνθρωποι και να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά με υγεία!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...