Πάτρα: Τον κρίνουν παραπληγικό αλλά δεν του εγκρίνουν το επίδομα! Ιστορίες «τρέλας» στα ΚΕΠΑ – Επί μήνες στις λίστες αναμονής των επιτροπών για να λάβουν επίδομα ή σύνταξη

Η λειτουργία του κράτους αποδεικνύεται προβληματική σε αρκετά επίπεδα και  αν μπλέξει κανείς στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών χρειάζεται να έχει όχι μόνο υπομονή, αλλά και εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης.

Κι αυτό επαληθεύεται και στην περίπτωση των ΑμεΑ στην Πάτρα αλλά και την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και των Νοτίων  Ιονίων Νήσων όπως αναφέρει στο thebest.gr  ο Πρόεδρος της Περιφερειακής  Ομοσπονδίας ΑμεΑ Αντώνης Χαροκόπος.

Χιλιάδες άτομα με αναπηρία περιμένουν, ακόμα και επί 8μηνο, προκειμένου να εξεταστούν  από την Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας), ούτως  ώστε να πιστοποιηθεί η αναπηρία – πάθησή τους και να προσδιοριστεί ο βαθμός αναπηρίας τους. Πολλοί εξ’ αυτών των χιλιάδων σε όλη την Ελλάδα έχουν υποστεί τη διακοπή καταβολής της σύνταξής τους ή του προνοιακού τους επιδόματος, γεγονός που τους έχει οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης, αναφέρει η Ε.Σ.ΑμεΑ, σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση στις 4 Ιουλίου.

«Ο σχεδιασμός της οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΠΑ ήταν ελλιπής και άναρχος από την πρώτη στιγμή ίδρυσής του.  Η Ε.Σ.ΑμεΑ. αλλά και η Περιφερειακή Ομοσπονδία  είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας από την αρχή και είχαμε επισημάνει την ανάγκη να γίνουν επιτροπές σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, γιατί στην αρχή όλη η Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία περνούσε από την Αχαΐα. Στη συνέχεια κάναμε παρεμβάσεις και η επιτροπή της Πάτρας εξυπηρετεί μόνο το νομό Αχαΐας», αναφέρει ο κ. Χαροκόπος.

Παρόλα αυτά η καθυστέρηση εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς όπως εξηγεί ο  Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, στην περίπτωση της Πάτρας, που οι γιατροί της επιτροπής έρχονται κυρίως από την Αθήνα, χρειάζεται για τη σύγκλισή της να υπάρχουν 15 περιπτώσεις που να αφορούν  την ίδια μορφή αναπηρίας.

Ο κ. Χαροκόπος καυτηριάζει επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατ’ οίκον εξέταση, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι με αναπηρία έχουν μεγάλο πρόβλημα μετακίνησης, καθώς και το ότι οι ανάπηροι κάθε φορά που περνούν επιτροπή, επιβαρύνονται με την καταβολή του ποσού των 46 ευρώ.

Επίσης , στον κατάλογο των ατόμων με αναπηρία που αντιμετωπίζουν δυσβάστακτα προβλήματα εντάσσονται και έμμεσα ασφαλισμένοι, οι οποίοι επειδή έχει λήξει η πιστοποίηση αναπηρίας τους δεν μπορούν να συνεχίσουν την έμμεση ασφάλισή τους, έως ότου λάβουν τη νέα γνωμάτευση αναπηρίας τους.   Αποτέλεσμα είναι να μένουν ακάλυπτοι.

«Εμείς ζητάμε , επειδή η ευθύνη για την καθυστέρηση ανήκει στην πολιτεία, να μην κόβεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ατόμου, να συνεχίζει να παίρνει το επίδομα και τη σύνταξή του μέχρι να περάσει από επιτροπή».

 

«Ιστορίες τρέλας» με τα επιδόματα

Σε όλη αυτή τη διαδικασία  για την έγκριση χορήγησης επιδομάτων δεν λείπουν και τα κωμικοτραγικά περιστατικά, όπως το ακόλουθο.

«Υπάρχει περίπτωση από την Πάτρα και θα κάνω καταγγελία στον Υπουργό γι ΄αυτή, που ενώ έχει αναφερθεί από το νοσοκομείο ότι ο άνθρωπος είναι παραπληγικός , η επιτροπή τον κρίνει παραπληγικό με ποσοστό  αναπηρίας 90%, η ίδια η επιτροπή του λέει ότι δε χρειάζεσαι τη στήριξη συνοδού και του κόβει το δικαίωμα να έχει επίδομα. Δηλαδή σε κρίνει παραπληγικό αλλά δεν  σου δίνει το επίδομα! Και σε άλλο σημείο της απόφασης το άτομο κρίνεται ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα»  αποκαλύπτει στο thebest.gr ο κ. Χαροκόπος. «Δηλαδή τι θέλει να κάνει με αυτό τον τρόπο η καινούργια επιτροπή; Θέλει να κόβει τα επιδόματα του κόσμου».

Και αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση. «Είναι συνεχείς  τέτοιες λανθασμένες αποφάσεις. Για παράδειγμα σε άλλη περίπτωση η επιτροπή έδωσε δείκτη νοημοσύνης που δεν προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος νοητικής αναπηρίας  και ενώ οι γιατροί βεβαίωναν ότι έχει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, η επιτροπή έκρινε το αντίθετο. Αυτός είναι ένα τρόπος ώστε να σου δίνουν ένα ποσοστό αναπηρίας, αλλά όχι το επίδομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται ένσταση για να πάνε σε δευτεροβάθμια επιτροπή ή κινούνται νομικά», λέει ο κ. Χαροκόπος.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ ζητά «να οριστικοποιούνται αυτόματα οι αναπηρικές συντάξεις στις περιπτώσεις ατόμων που η διάγνωση τους δίνει  μεγάλο ποσοστό αναπηρίας και να μην περνάνε από επιτροπή, ενώ όσοι έχουν αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών επ’ αόριστον και για να αποφορτιστεί το σύστημα, επίσης να μην περνάνε από επιτροπές. Αυτή την περίοδο να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που βρίσκονται σε αναμονή για ανανέωση συντάξεων και επιδομάτων πρόνοιας».

 

Η επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ στον Υπουργό Εργασίας

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία εκθέτει τα προβλήματα στη λειτουργία των Ενιαίων Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ στην επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Εργασίας στις 4 Ιουλίου και έχει ως εξής:

«Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων  Ιονίων Νήσων εκφράζει  την έντονη δυσαρέσκεια της  αλλά και τον προβληματισμό της  όσο αφορά  στον σχεδιασμό οργάνωσης και λειτουργίας των Ενιαίων  Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ..

Δυστυχώς ο τρόπος που έχει δομηθεί το ΚΕΠΑ δημιουργεί  απίστευτη ταλαιπωρία και δυσβάστακτο οικονομικό κόστος για τα άτομα με αναπηρία και των  οικογενειών τους  των οποίων : α)    το ποσοστό αναπηρίας τους πρέπει να επανεκτιμηθεί β) η αναπηρία ή χρόνια πάθηση εμφανίσθηκε πρόσφατα ή γ) οι υποθέσεις τους παραμένουν εκκρεμείς αφού δεν είχαν εξεταστεί από τις καταργούμενες Υγειονομικές Επιτροπές.  Το πλήθος των υποβληθέντων αιτημάτων, ο μεγάλος αριθμός εκκρεμουσών περιπτώσεων που υπήρχαν ήδη στις επιτροπές των ασφαλιστικών Ταμείων και πριν την δημιουργία του ΚΕΠΑ, η έλλειψη ιατρών του ειδικού σώματος  η ελλιπής κάλυψη των εξόδων μετακίνησής των ατόμων με αναπηρία  εκτός έδρας λόγω της μη λειτουργίας των ΚΕΠΑ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες , δημιουργούν δυσλειτουργίες και τραγικές καθυστερήσεις στην έκδοση γνωματεύσεων των Α/βάθμιων  ή Β/βάθμιων Επιτρπών  που φτάνουν  και  διάστημα αναμονής μέχρι και  εννέα  μήνες.

Ζητούμε άμεσα από την Πολιτεία την επίλυση των προβλημάτων  και την αποκατάσταση  της  εύρυθμης λειτουργίας του πολλά υποσχόμενου ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας ,η οποία πρέπει να αποτελεί θέμα προτεραιότητας για τα άτομα με αναπηρία και  τις οικογένειες του. Επίσης ζητούμε από  την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση  να στηρίξουν το αίτημα μας».

Πηγή:thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...