Πάτρα: Χρωστούν στο Δήμο 67 εκατομμύρια- Λόγω covid ρυθμίστηκαν 747.915

Σε 67 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οικονομικές εκκρεμότητες μεγαλοοφειλετών προς τον Δήμο Πατρών. Πρόκειται για ποσό που οφείλουν μεγάλες επιχειρήσεις σε βάθος 20ετίας οι οποίες είχαν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε διακανονισμό και να εξοφλήσουν τα χρέη τους ωστόσο ήταν ελάχιστες αυτές που το έκαναν.

Όπως, ανέφερε στο thebest.gr o Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Διαχείρισης Προσόδων, Τοπικής Οικονομίας, Εξυπηρέτησης Πολιτών και Νομικής Υπηρεσίας Διονύσης Πλέσσας «αυτοί έρχονται από 20ετία και πάνω.  Υπήρχε ένας νόμος ο 4611/19, που τους έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, πάλι με τις ίδιες δόσεις που ισχύουν και σήμερα, υπήρχε ένας διακανονισμός που έγινε από κάποιους αλλά ήταν πολύ λίγο σε σχέση με τον αριθμό των μεγαλοοφειλετών. Το σύνολο των ποσών που οφείλουν στον Δήμο είναι περίπου 67 εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς λίγοι μπήκαν σε εκείνη  την ρύθμιση αλλά και στην σημερινή για τις επιπτώσεις λόγω covid» και συνεχίζει: «Πολλές από αυτές τις εταιρείες, δεν υπάρχουν πια, έχουν πτωχεύσει ή έχουν αλλάξει ΑΦΜ. Εμείς προχωρήσαμε σε αναγκαστική κατάσχεση χείρας τρίτων, των λογαριασμών αυτών στις τράπεζες, δηλαδή κινήσαμε διαδικασίες ώστε αν υπήρχε ποσό στον λογαριασμό κάποιου να το εισπράτταμε ή αν έμπαιναν κάποια χρήματα. Αυτό το πόσο ήταν πολύ μικρό και σε κάποιους δεν υπήρχε τίποτα. Μετά τους μπλοκάραμε την φορολογική ενημερότητα, με έγγραφά μας προς τις ΔΥΟ και στη συνέχεια μέσω Κτηματολογίου, βρήκαμε ακίνητη περιουσία που είχαν οι μεγαλοεταιρείες  αλλά επίσης ήταν ελάχιστη. Πέραν αυτού, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το εξής: ότι ο Δήμος στην περίπτωση του πλειστηριασμού έρχεται πέμπτος στη σειρά για να εισπράξει τις οφειλές του».

Οι οφειλές από οικονομικές ζημιές λόγω πανδημίας

Ποσό της τάξεως των 747.915 ευρώ, έχει διακανονιστεί στον Δήμο Πατρέων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από 15.2.2020 μέχρι 30.11.2021. Η αρχική ημερομηνία λήξης για την ρύθμιση ήταν μέχρι  31 Δεκεμβρίου 202, ενώ η ημερομηνία αυτή παρατάθηκε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Αναφερόμενος, σε αυτές τις οφειλές λόγω των επιπτώσεων από τον covid o κ. Πλέσσας, λέει: «Επρόκειτο για πάσης φύσεως οφειλές, αρκεί το επάγγελμα του καθενός (είτε η επιχείρηση, είτε το επάγγελμά του ως ελεύθερος επαγγελματίας)  να συμπεριλαμβάνεται μέσα στους ΚΑΔ που υπάρχουν στην υπουργική απόφαση ότι έχουν υποστεί επιπτώσεις από την πανδημία, όπως π.χ. εμπορικός κόσμος, εστίαση, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι».Για τις κινήσεις του Δήμου, σχετικά με τις συγκεκριμένες οφειλές, ο κ. Πλέσσας, τονίζει: «Εμείς ως δημοτική αρχή, είχαμε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο, να συμπεριλαμβάνονται οι πάσης φύσεως οφειλές, όπως ένας συνταξιούχος, ένας εργαζόμενος που δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δεν υπάρχει το επάγγελμά του μέσα στην υπουργική απόφαση, ωστόσο και αυτός έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά, λόγω της οικονομικής κρίσης πριν την αρχή της πανδημίας αλλά και μετέπειτα. Αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν τους έχει συμπεριλάβει όλους αυτούς».Το πεδίο εφαρμογής της έκτακτης ρύθμισης οφειλών από τον covid, έχει ως εξής:  Οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, που έχουν βεβαιωθεί από 15.2.2020 μέχρι 30.11.2021, όπως και οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων, από 15.2.2020 έως 30.11.2021, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, μπορεί να ρυθμίζονται και η καταβολή τους να πραγματοποιείται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους.

Το ποσοστό απαλλαγής των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής (Ν. 4611/19 ) καθορίζεται ως εξής:

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%),

β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80 %)γ) αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%),

δ) αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%),

ε) αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.

Κάθε δόση, πλην της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των είκοσι (20) ευρώ για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα και των πενήντα (50) ευρώ για οφειλέτες επιχειρήσεις κάθε είδους. )

Δικαιούχοι υπαγωγής στην ανωτέρω ρύθμιση είναι σύμφωνα με το άρθρο 165 του ν.4764/20 τα φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.

Στη ρύθμιση  μπορεί, επίσης, να υπάγονται και οφειλές, που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου,

β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών,

γ) δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε υποβληθεί και αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό. Στην αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση επισυνάπτεται βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, ότι έχει υποβληθεί παραίτηση.

δ) Επίσης υπάγονται και οφειλές που κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε άλλο καθεστώς ρύθμισης και αυτή διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο».

thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...