Έφυγε από τη ζωή σήμερα η Ευστρατία Μαυραπίδου, μια από τις τρεις γιαγιάδες της Συκαμνιάς που άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες που έψαχναν καταφύγιο στο νησί της Μυτιλήνης.

Η φωτογραφία των τριών γυναικών το καλοκαίρι του 2015 – στην οποία απεικονίζονταν να περιποιούνται στην ακτή ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή – είχε κάνει τότε τον γύρο του κόσμου.

Η εικόνα, μα πάνω από όλα το παράδειγμά τους, αποτέλεσε μάλιστα αφορμή να προταθούν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2016.

Οι τρεις γυναίκες συνέχισαν να προσφέρουν ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες όλο το διάστημα που το χωριό τους αποτέλεσε το επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης.

Από τις τρεις γιαγιάδες, πρώτη η Μαρίτσα Μαυραπίδου πέθανε τον Ιανουάριο του 2019 σε ηλικία 92 ετών, ενώ ζει η Αιμιλία Καμβύση 92 χρονών σήμερα.

Τιμές από δύο προέδρους 

Παιδιά προσφύγων από το Μικρασιατικό Μοσχονήσι και οι τρεις τους, αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους – στη μεγάλη πλειοψηφία τους – πρόσφυγες, που πέρασαν τη διετία 2015-2016 από τις απέναντι ακτές στο νησί.

Τις «γιαγιάδες της Λέσβου» είχαν επισκεφθεί και τιμήσει τον Νοέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και το Δεκαπενταύγουστο του 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

δφγδρη

«Γιατί λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;»

«Γιατί λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;» είχαν πει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν δημοσιογράφος του τις είχε επισκεφθεί στη Σκάλα Συκαμνιάς την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016. Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθάνε τους πρόσφυγες, οι γιαγιάδες είχαν απαντήσει: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι, με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

Όταν την Ευστρατία Μαυραπίδου επισκέφθηκε στο σπίτι της στη Σκάλα Συκαμνιάς το Δεκαπενταύγουστο του 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η γιαγιά Ευστρατία και η γιαγιά Αιμιλία, περιτριγυρισμένες από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα στην αυλή του προσφυγόσπιτου της πρώτης, την είχαν κεράσει παραδοσιακό αμυγδαλένιο μπακλαβά – «το παραδοσιακό μας γλυκό. Μικρασιάτικο» είχε πει η κ. Ευστρατία.

Η κηδεία της Ευστρατίας Μαυραπίδου θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 3 το μεσημέρι, στο κοιμητήριο της Συκαμνιάς. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην Παναγιά τη Γοργόνα, στο λιμανάκι της Σκάλας.

dikaiologitika.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...