«Πέθανε» ο ήρωας που έσωσε 20.000 Εβραίους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Έμεινε στην ιστορία και έγινε ήρωας μέσω της κινηματογραφικής οθόνης και της σκηνοθετικής υπογραφής του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο λόγος για τον Όσκαρ Σίντλερ που έσωσε τη ζωή 1.200 Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν ήταν όμως ο μοναδικός ήρωας.

Ο Ραούλ Βάλενμπεργκ έσωσε πάνω από 20.000 Εβραίους στην Ουγγαρία. Ο σπουδαίος αυτός Σουηδός διπλωμάτης, επιχειρηματίας και αρχιτέκτονας, δηλώθηκε πεθαμένος 71 χρόνια μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση, ιδιαίτερα δε στους χιλιάδες απογόνους των ανθρώπων που, ακριβώς λόγω των ενεργειών του, κατάφεραν να ξεφύγουν από τη ναζιστική θηριωδία.

Η ειρωνεία της τύχης; Ο Ραούλ Βάλενμπεργκ δεν πέθανε ως ήρωας, αλλά φυλακισμένος σε ρωσικές φυλακές, πριν από δεκαετίες, με την κατηγορία της κατασκοπείας, μετά τη νίκη των ρωσικών δυνάμεων και τη διάλυση της ναζιστικής Γερμανίας. Οι Ρώσοι δεν επιβεβαίωσαν ποτέ τη σύλληψη του Σουηδού διπλωμάτη, ωστόσο ένας αξιωματούχος είχε αποκαλύψει το 1957, ότι ο άνθρωπος αυτός, απεβίωσε το 1947 από ανακοπή, μέσα στο κελί του!

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...