Πέθανε ο Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι

Πέθανε ο Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι
Πέθανε ο Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι


29/03/2020 – 12:30

Ο Πολωνός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Κριστόφ Πεντερέτσκι πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών, στην Κρακοβία – Γνωστός για τη μουσική του για ταινίες όπως «Ο Εξορκιστής», «Η Λάμψη» και «Ατίθαση Καρδιά», καθώς και για τις συνθέσεις του “Θρηνωδία” για τα Θύματα της Χιροσίμα και “Πάθη κατά Λουκά”.

 Ο Πολωνός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Κριστόφ Πεντερέτσκι, γνωστός ως ένας από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες και από τους πλέον καινοτόμους, πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών, στη γενέτειρά του Κρακοβία, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πεντερέτσκι, που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική κατά την πολυετή καριέρα του, κατέληξε ύστερα από μακρά ασθένεια, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται στην ένωση Λούντβιχ βαν Μπετόβεν της Κρακοβίας, την οποία ίδρυσε η σύζυγός του Ελζμπιέτα.

«Ύστερα από μακρά και σοβαρή ασθένεια, ο Κριστόφ Πεντερέτσκι –ένας από τους μεγαλύτερους Πολωνούς μουσικούς, μια παγκόσμια αυθεντία στον χώρο της κλασικής μουσικής, πέθανε», ανέφερε το πολωνικό υπουργείο Πολιτισμού σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο Κριστόφ Πεντερέτσκι ήταν γνωστός για τη μουσική του για κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Ο Εξορκιστής» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, «Η Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και «Ατίθαση Καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς, καθώς και για τις συνθέσεις του “Θρηνωδία” για τα Θύματα της Χιροσίμα και “Πάθη κατά Λουκά”.

Θρηνωδία: Η μουσική σύνθεση για 52 έγχορδα του πολωνού συνθέτη, κλασικό δείγμα της μεταπολεμικής μουσικής πρωτοπορίας.

Γράφτηκε το 1960 από τον νεαρό Πεντερέτσκι και συμμετείχε στον διαγωνισμό σύνθεσης «Γκρέγκορζ Φίτελμπεργκ» στο Κατοβίτσε, όπου απέσπασε το τρίτο βραβείο. Πολύ γρήγορα συγκέντρωσε την προσοχή των ειδικών, αποσπώντας κολακευτικά σχόλια και εκτόξευσε τη φήμη του Πεντερέτσκι, ο οποίος παραμένει και στις μέρες μας ένας από τους σπουδαιότερους ζώντες συνθέτες.

Ο πρώτος τίτλος του έργου ήταν «8 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα» και παρέπεμπε σε ένα ανάλογο έργο του πρωτοποριακού αμερικανού συνθέτη Τζον Κέιτζ (1912-1992). Κάτω από το συναισθηματικό βάρος της πρώτης ακρόασης του έργου του, ο Πεντερέτσκι αποφάσισε να το αφιερώσει στα θύματα της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα (6 Αυγούστου 1945), αλλάζοντας τον τίτλο του σε «Θρηνωδία για τα θύματα της Χιροσίμα» («Tren Ofiarom Hiroszimy» ο τίτλος του στα πολωνικά).

Το έργο πρωτοακούστηκε στις 31 Μαΐου 1961 από τα ερτζιανά του ραδιοφωνικού σταθμού της Βαρσοβίας και για πρώτη φορά ενώπιον κοινού στις 22 Σεπτεμβρίου 1961 στη Βαρσοβία.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...