Πέθανε ο πρωτοπόρος των συστημάτων ήχου Ρέι Ντόλμπι

Πέθανε ο πρωτοπόρος των συστημάτων ήχου Ρέι Ντόλμπι
Ο Ρέι Ντόλμπι, ο μηχανικός που επινόησε το πρωτοποριακό σύστημα μείωσης των θορύβων και το σύστημα πολυκαναλικού ήχου ή ήχου «surround», με το οποίο είναι πλέον εξοπλισμένες όλες οι κινηματογραφικές αίθουσες, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, ανακοίνωσε την Πέμπτη η επιχείρηση Dolby Laboratories, η οποία φέρει και το όνομά του.
Ο Ρέι Ντόλμπι, ο οποίος είχε από χρόνια προσβληθεί από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον περασμένο Ιούλιο είχε διαγνωσθεί με λευχαιμία, άφησε την τελευταία του πνοή στην κατοικία του στο Σαν Φρανσίσκο.

«Σήμερα χάσαμε ένα φίλο, ένα μέντορα και έναν οραματιστή», δήλωσε ο Κέβιν Γίμαν, ο πρόεδρος της Dolbly Laboratories, της επιχείρησης που δημιουργήθηκε το 1965 από τον Ρέι Ντόλμπι και η οποία εξαγόρασε το 2012 την αίθουσα όπου οργανώνεται κάθε χρόνο η τελετή των Όσκαρ, μετά την πτώχευση του προηγούμενου σπόνσορα, της Kodak.

Ο Ρέι Ντόλμπι γεννήθηκε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και μεγάλωσε στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Μόλις πήρε το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, άρχισε να εργάζεται για την Ampex, μια καλιφορνέζικη εταιρία η οποία ανέπτυξε το μαγνητόφωνο με ταινία και τη μαγνητοσκόπηση σε βιντεοκασέτα.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βρετανία, στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το 1965, σε ηλικία 30 ετών, ίδρυσε στο Λονδίνο την επιχείρησή του, την Dolby Laboratories. Η πρώτη επινόησή του ήταν μια συσκευή μείωσης των θορύβων για τα στούντιο ηχογραφήσεων, μια τεχνική την οποία θα πωλήσει μετά και σε κατασκευαστές καταναλωτικών προϊόντων. Το λογότυπο Dolby εμφανίζεται ήδη από τη δεκαετία του 1970 στα κασετόφωνα πολλών εταιρειών. Το 1975 μετέφερε την Dolby Laboratories στο Σαν Φρανσίσκο. Στη συνέχεια ο Ντόλμπι θα βρει στον κινηματογράφο μια άλλη διέξοδο για τις εφευρέσεις του, οι οποίες θα του επιτρέψουν να αποκτήσει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Ο Ντόλμπι και η εταιρεία του κέρδισαν δέκα Όσκαρ και 13 βραβεία Έμμυ για τις τεχνολογίες τους που γίνονταν ολοένα και πιο θεαματικές, όπως οι Dolby Surround, Dolby Digital κλπ.
«Ο πατέρας μου ήταν ένας άνθρωπος που φρόντιζε τους άλλους, που ήταν υπομονετικός και στοργικός, ως σύζυγος και ως πατέρας, και στις επιχειρήσεις και τη φιλανθρωπία», δήλωσε ο γιος του, Ντέιβιντ Ντόλμπι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας του.

«Αν και στην καρδιά του ήταν ένας μηχανικός, τα επιτεύγματα του πατέρα μου στην τεχνολογία προήλθαν από την αγάπη του για τη μουσική και τις τέχνες», ανέφερε σε δήλωσή του ο άλλος γιος του, ο μυθιστοριογράφος Τομ Ντόλμπι.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...