Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, «ψυχή» του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, «ψυχή» του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, «ψυχή» του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας


27/03/2020 – 09:10

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών, χθες Πέμπτη 26 Μαρτίου, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας ορφανό έναν θεσμό που αποτέλεσε για τον ίδιο έργο ζωής.

Γεννημένος το 1956 στην Αθήνα, ο Αντώνη Παπαδόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Ακαδημία του Κιέβου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μάλιστα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ως ηθοποιός, ενώ έκανε, παράλληλα, έξι ταινίες μικρού μήκους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του με τη δημόσια τηλεόραση, για την οποία γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ.

Από το 1985 συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία υποστήριξης του Φεστιβάλ Δράμας ως κύριου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα, το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση το 1999 και παρέμεινε στο τιμόνι του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Στις 14 Ιανουαρίου, η Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών βράβευσε τον Αντώνη Παπαδόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο και στον χώρο του πολιτισμού.

«Ο κινηματογράφος είναι το πιο πρόσφορο μέσο για να αποτυπώσεις την ταυτότητα μιας κοινωνίας»
«Ο κινηματογράφος είναι το πιο πρόσφορο μέσο για να αποτυπώσεις την ταυτότητα μιας κοινωνίας. Το πιο αξιόπιστο. Η πιο υψηλή σημασία της έννοιας της γιορτής του είναι αυτή η επαφή με κόσμο, η επικοινωνία και η συνάντηση με καινούριους ανθρώπους που σε κάνουν κοινωνό πολλών διαφορετικών απόψεων για τη ζωή. Και βέβαια σε μια γιορτή έχει τη θέση της και η ψυχαγωγία που πλαισιώνει αυτές τις συναντήσεις. Κι ο κινηματογράφος είναι μια ψυχαγωγία, μια ψυχαγωγία που σε πλουτίζει με χαρά και με πληροφορία. Δεν είναι μόνο ενδιαφέρον, να γίνεσαι κοινωνός των διαφορικών εκδοχών της ζωής, που παρουσιάζονται σ’ ένα Φεστιβάλ όπως εδώ, είναι και χαρά που σε πλουτίζει αυτή η ‘κοινωνία’ που δημιουργείται, για μια εβδομάδα εδώ», είχε δηλώσει ο Αντώνης Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του το 2011.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...