Πέμπτη και τη Δευτέρα τα δύο κρίσιμα «ραντεβού» για το χρέος!

Σε δύο πολύ σημαντικά ραντεβού των θεσμών, αναμένεται να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα φέρει και το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας για την β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στη σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, που ξεκινά τις εργασίες της (11-13 Μαΐου) και την Δευτέρα (15 Μαΐου), στο EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες.

 Στο Μπάρι, θα βρεθεί η «αφρόκρεμα» της παγκόσμιας Οικονομίας και μέσα σε αυτούς, περιλαμβάνονται και όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος (εκτός βέβαια από την Ελλάδα). Οι επικεφαλής των θεσμών και οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων οικονομικά, χωρών της Ευρώπης, αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου, με την σύγκληση του άτυπου συμβουλίου των δανειστών, «Washington Group», όπου και αναμένεται ΔΝΤ και Βερολίνο, να συζητήσουν το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Μέτρα, που μαζί με την μείωση των στόχων του πλεονάσματος, το Ταμείο θεωρεί απαραίτητα στοιχεία της συμφωνίας, αλλά είναι «κόκκινο πανί» για το Βερολίνο, που δεν θέλει να δεσμευθεί σε τίποτα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα κόμματα της κυβέρνησης, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.  

Στο EuroWorking Group της Δευτέρας, 15 Μαΐου, αρχίσει και η επίσημη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους! Στην προγραμματισμένη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρώπης, αναμένεται να ανοίξουν τον φάκελο της τεχνικής οριστικοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα οποία συναποφάσισαν ΕΕ και ΔΝΤ στις 25 Μαΐου 2016.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται η συμφωνία Ευρώπης και ΔΝΤ, στο πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στα οποία σύμφωνα με το θετικό σενάριο, θα δεσμευτεί το Eurogroup στις 22 Μάιου. Αυτό φαίνεται πως είναι και το τελευταίο μεγάλο κομμάτι για να ολοκληρωθεί το παζλ της συνολικής συμφωνίας και να κλείσει η β’ αξιολόγηση. Αν και τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν πριν το καλοκαίρι, η εφαρμογή τους θεωρείται βέβαιο πως θα γίνει μετά την υπεραξιολόγηση για τέλος του μνημονίου, το 2018, κάτι που επιθυμεί και το Βερολίνο, που δεν θέλει επέμβαση στο χρέος, πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρουν ότι στόχος των Ευρωπαίων,  «είναι οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών και το ΔΝΤ να έχουν πλήρη αντίληψη του τι μπορεί να γίνει ως τις 15 Μαΐου, στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν τις τελευταίες πολιτικές κατευθύνσεις στο Εurogroup στις 22 Μαΐου και οι τελικές αποφάσεις να συμπέσουν με το Εurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο».

 

Α.Άνσιπ: Είμαι αισιόδοξος για το ελληνικό ζήτημα

«Οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα είναι πολλά υποσχόμενες και είμαι αισιόδοξος», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ψηφιακής αγοράς, Άντρους Άνσιπ. Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο κ. Άνσιπ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

ΗΠΑ Περιμένουμε τις προτάσεις της Ευρώπης για το ελληνικό ζήτημα

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον και όπως ανέφερε αξιωματούχος, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού,  οι ΗΠΑ αναμένουν την τελική συμφωνία για το χρέος με τους Ευρωπαίους δανειστές για να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τις πτυχές του ελληνικού προγράμματος και την τυχόν εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εχθές, παραμονή της συνόδου G7, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη προέβη σε ενημέρωση για την ατζέντα της και τις προτεραιότητες της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα το mignatiou.com, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος, τόνισε ότι «ο υπουργός Οικονομικών (Μνιούτσιν) έχει επισημάνει ότι περιμένουμε από την Ευρώπη να προσπαθήσει να επιλύσει το ελληνικό ζήτημα».

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν πρόοδο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες , όμως τονίζει ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να βρεθεί η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία και προσδοκούμε αυτό που μπορεί να είναι ένα τελικό πακέτο. Όπως έχετε δει στο παρελθόν, ο υπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πρόωρο για εμάς να διαμορφώσουμε μια άποψη για συγκεκριμένες πτυχές του ελληνικού προγράμματος μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία».

Πήτερ Κάζιμιρ: Το ΔΝΤ θα βάλει λεφτά για την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ στην ετήσια διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), που φιλοξενείται  Λευκωσία.

Ο ίδιος , ότι «μου φαίνεται ότι ναι, τελικά το ΔΝΤ θα δώσει χρήματα στην Ελλάδα. Θα πρέπει να συγχαρούμε την Κριστίν Λαγκάρντ που κατάφερε να πείσει το Ταμείο (…) Το ποσό δεν είναι σημαντικό, είναι στην ουσία συμβολικό. Τεχνικά, το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/283253-Pempte-kai-te-Deytera-ta-dyo-krisima-ranteboy-gia-to-chreos ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...