Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια ελίτ

Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια ελίτ
Στην ελίτ των παγκόσμιων πανεπιστημίων βρίσκονται πέντε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με  μελέτη της ισπανικής παγκόσμιας κατάταξης «webometrics».

Η μελέτη που παρουσίασε το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης περιλαμβάνει πέντε ελληνικά πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Καποδιστριακό, ΕΜΠ, Κρήτης, Πατρών) να βρίσκονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης.

Μάλιστα, το ΑΠΘ βρίσκεται στο καλύτερο 1%. Δ. Άλλα τρία πανεπιστήμια (Αιγαίο, Ιωαννίνων και Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης. Επιπλέον άλλα επτά ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια (Πολυτεχνείο Κρήτης, ΟΠΑ, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Πειραιώς, Ανοικτό και Γεωπονικό) βρίσκονται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.

Σύμφωνα με τη μελέτη μεταξύ 2012 και 2013, 10 από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους. Παρόλα αυτά σε σχέση με τη σύγκριση ένα χρόνο πριν ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί σχεδόν στο μισό.

Συνεπώς, συνολικά, φαίνεται ότι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια τον τελευταίο χρόνο δυσκολεύτηκαν. Πράγματι, μεταξύ 2011 και 2012, 18 από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια είχαν βελτιώσει τη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη.

Αναφορικά με τα ΤΕΙ για πρώτη φορά από τότε που παρουσιάζεται αυτή την κατάταξη εμφανίζονται δύο ελληνικά ΤΕΙ στο καλύτερο 10% της παγκόσμιας κατάταξης. Πρόκειται για τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (7,49%) και Λάρισας (9,17%).

Η ισπανική έρευνα χρησιμοποιεί τέσσερα βασικά κριτήρια:

– Τον συνολικό αριθμό ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στην κύρια διεύθυνση Διαδικτύου του πανεπιστημίου, όπως είναι ταξινομημένο από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης (Google). Πρόκειται για το 20% επί του συνόλου των κριτηρίων.

-Την προσπάθεια «για τη δημιουργία ιδρυματικών αποθετηρίων έρευνας» που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των κειμένων που δημοσιεύτηκαν σε ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες (15% επί του συνόλου των κριτηρίων).

– Την ποιότητα των περιεχομένων μέσω ενός «εικονικού δημοψηφίσματος» που μετράει όλες τις εισερχόμενες συνδέσεις που δέχεται η βασική διεύθυνση Διαδικτύου του ιδρύματος από τρίτες πλευρές. Αυτές οι συνδέσεις «φωτογραφίζουν» το κύρος, την ακαδημαϊκή επίδοση, την αξία της πληροφορίας και το αξιόχρηστο των υπηρεσιών (50% επί του συνόλου των κριτηρίων).

– Τις επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους. Δεν αξιολογείται ο συνολικός αριθμός των δημοσιεύσεων αλλά μόνο οι άριστες δημοσιεύσεις σε κάθε επιστημονικό κλάδο.

ΠΑΙΔΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...