Πέντε μύθοι σχετικά με την βαρηκοΐα που οφείλεται σε δυνατούς θορύβους. Του Στάθη Καραγκούνη

Έχετε ποτέ νιώσει δυσκολία στην ακοή σας μέτα απο μια συναυλία;

Έχετε αποκτήσει βαρηκοία μετά απο χρόνια εργασιακή έκθεση σε δυνατούς θορύβους;

H απότομη έκθεση σε ένα πολύ δυνατό θόρυβο (π.χ πυροβολισμός  καραμπίνας) σας έχει κάνει να μην ακούτε τόσο καλά από το ένα η από τα δύο αυτιά;

Σε αυτή την περίπτωση πάσχετε απο βαρηκοία που οφείλεται σε έκθεση σε δυνατούς θορύβους.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο κόφωσης και άλλων δισλειτουργιών επικοινωνίας, περίπου το 15% των Αμερικάνων ηλικίας απο 20-69 πάσχουν απο βαρηκοία που οφείλεται σε έκθεση σε δυνατούς θορύβους.Και ενώ η ρίζα του προβλήματος που προκαλεί  την βαρηκοία μπορεί να είναι απλό, υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις  σχετικά με την βαρηκοία που οφείλεται σε θορύβους.

ΜΥΘΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 1:Η βαρηκοία που οφείλεται σε έκθεση σε δυνατούς θορύβους, γίνεται ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ αντιληπτή

Ενώ αρκετοί άνθρωποι παθαίνουν προσωρινή απώλεια ακοής μετά απο ένα δυνατό πάρτυ η συναυλία, ένα κατεστραμένο αυτί μπορεί να μην γίνει άμεσα αντιληπτό.Συχνά αυτή η μορφής βαρηκοία, εμφανίζεται μετά απο χρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους και γίνεται αντιληπτή πρώτα απο το οικογενειακό περιβάλλον, παρά απο τον ίδιο τον ασθενή.

 

ΜΥΘΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 2:Η βαρηκοία που οφείλεται σε έκθεση σε δυνατούς θορύβους είναι προσωρινή.

Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι προσωρινή αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμη.Σε περίπτωση που μετά απο 16 ώρες ξεκούρασης των αυτιών σας, τα νιώθετε βαριά η νιώθετε οτι δεν ακούτε καλά, ΠΡΕΠΕΙ να επισκευτείτε ΑΜΕΣΑ τον ΩΡΛ ιατρό σας.

 

ΜΥΘΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 3:Για να αποκτήσει κάποιος βαρηκοία απο έκθεση σε δυνατούς θορύβους θα πρέπει αυτή να γίνεται σε καθημερινή βάση.

Μεγάλη παρανόηση. Υπάρχουν περιπτώσεις που αρκεί μια και μόνο φορά για να αποκτήσει κάποιος βαρηκοία.

 

ΜΥΘΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 4:Μόνο η δυνατή μουσική μπορεί να βλάψει την ακοή μας .

Είναι αποδεδειγμένο οτι οποισδήποτε δυνατός θόρυβος(πάνω απο 90db έντασης) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ακοή μας .Η χρήση κυνηγετικών όπλων, αλυσοπρίονων, χορτοκοπτικών μπορούν να προκαλέσουν άμεση ή έμμεση βλάβη.

ΜΥΘΟΣ ΝΟΥΜΕΡΟ 5:Αυτού του είδους η βαρηκοία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Μέγα σφάλμα . Είναι ίσως η μοναδική μορφή βαρηκοίας που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χρήση κατάλληλων προστατευτικών μέσων (ωτοασπίδες) αλλά και με την κατάλληλη πρόληψη.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι ότι η κατάλληλη επιλογή ακουστικής λύσης  για το εκάστοτε ακουστικό πρόβλημα  μπορεί να γίνει μόνο από πιστοποιημένους ακοοπροθετιστές δηλαδή αυτούς που επωμίζονται την σωστή εφαρμογή, ρύθμιση αλλά και συντήρηση του ακουστικού βοηθήματος και  που είναι οι καθ είδη αρμόδιοι για να δώσουν λύση στο πρόβλημα του ασθενούς και όχι από διάφορες αμφιβόλου ποιότητας διαδικασίες που περισσότερο οξύνουν παρά λύνουν το πρόβλημα.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ακοή σας επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook  ( www.facebook.com/kentroakoisfokidas19) η επικοινωνήστε μαζί μας στο 2265301013

Με ένα τηλέφωνο ΔΩΡΕΑΝ κατ’ οικον επίσκεψη και δίνουμε λύση στο πρόβλημα σας

Ο Στάθης Καραγκούνης είναι ειδικός ακοοπροθετιστής εκπρόσωπος του Κέντρου Ακοής Φωκίδας

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...