Το ανθρώπινο σώμα είναι αρκετά περίπλοκο και δυσνόητο ως προς τη λειτουργία του, τουλάχιστον για τον κοινό νου. Πόσες αλήθειες, όμως, γνωρίζετε γι’ αυτό; Ποιο μέρος δεν έχει αιμοφόρα αγγεία, πόσο μήκος έχει το κυκλοφορικό μας σύστημα και τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κοιμόμαστε;

Ο κερατοειδής είναι ένα από τα δύο μόνο μέρη του ανθρώπινου σώματος χωρίς αιμοφόρα αγγεία

Ο κερατοειδής είναι το διαυγές μέρος του ματιού που καλύπτει την κόρη και άλλα μέρη του ματιού. Ο χόνδρος και ο κερατοειδής είναι οι μόνοι τύποι ιστών στο ανθρώπινο σώμα που δεν περιέχουν αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με επιστήμονες στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Schepens του Τμήματος Οφθαλμολογίας του Χάρβαρντ.

Ανθρώπινο σώμα

Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος είναι το κύριο συστατικό της οικιακής σκόνης

Σύμφωνα με ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, οι άνθρωποι αποβάλλουν περίπου 200 εκατομμύρια κύτταρα δέρματος κάθε ώρα -και πρέπει να πάνε κάπου όταν είμαστε σε εσωτερικούς χώρους. Εάν η ιδέα της σκόνης του δέρματος σας φαίνεται παράξενη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μια έκθεση από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία διαπίστωσε ότι ένα έλαιο δέρματος που ονομάζεται σκουαλένιο βοηθά φυσικά στη μείωση των επιπέδων του όζοντος σε εσωτερικούς χώρους έως και 15%.

Το κυκλοφορικό σύστημα έχει μήκος πάνω από 95 χλμ.

Εάν ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα ενός παιδιού -φλέβες, αρτηρίες και τριχοειδή αγγεία- ήταν απλωμένο, θα εκτείνονταν για περισσότερα από 95 χλμ., σύμφωνα με το Ινστιτούτο Franklin. Μέχρι να φτάσουμε στην ενηλικίωση, το σώμα μας έχει γίνει το σπίτι σε περίπου 160 χλμ. αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reader’s Digest.

Ανθρώπινο σώμα

Οι ανθρώπινες μύτες και αυτιά μεγαλώνουν όσο μεγαλώνουμε

Η μύτη και τα αυτιά μας είναι τα μόνα μέρη του σώματός μας που συνεχίζουν να μεγαλώνουν καθώς μεγαλώνουμε, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Η μύτη και τα αυτιά μας σταματούν να μεγαλώνουν μαζί με το υπόλοιπο σώμα μας, αλλά, σύμφωνα με το Discovery Channel, χάρη στη βαρύτητα, και τα δύο μέρη συνεχίζουν να επιμηκύνονται με την πάροδο του χρόνου.

Εγκέφαλος

Οι συνάψεις του εγκεφάλου συρρικνώνονται ενώ κοιμάστε

Ερευνητές στο Κέντρο Ύπνου και Συνείδησης του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison μελέτησαν ποντίκια για να παρατηρήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους ενώ κοιμούνται, αναφέρει το Reader’s Digest. Η Δρ. Chiara Cirelli και ο Dr. Giulio Tononi βρήκαν μείωση κατά 18% στο μέγεθος των συνάψεων μετά από λίγες ώρες ύπνου. Μην ανησυχείτε, ωστόσο, καθώς αυτή η νυχτερινή συρρίκνωση του εγκεφάλου βοηθά πραγματικά τις γνωστικές σας ικανότητες.

newsbeast.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...