Πέρασε από τη Βουλή το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με 158 «ναι», παρά τις αντιδράσεις

Πέρασε από τη Βουλή το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με 158 «ναι», παρά τις αντιδράσεις
Πέρασε από τη Βουλή το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με 158 «ναι», παρά τις αντιδράσεις


05/05/2020 – 22:10

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που ξεσήκωσε σύσσωμη την αντιπολίτευση και την κοινωνία, για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο, εν μέσω πανδημίας και παρά τις αντιδράσεις.

Ναι επί της αρχής ψήφισαν και οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ 56 βουλευτές της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Είχαν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Ο κ. Τσίπρας είχε τονίσει νωρίτερα ότι «έχω την αίσθηση ότι απ’ την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η πρόθεση να κανονικοποιηθεί μια κατάσταση εξαίρεσης που προκάλεσε η πανδημία». Εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για το θέμα της επιστολικής ψήφου.

Το ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να διεξαχθεί και επί της αρχής του.

Σημειώνεται ότι με επιστολική ψήφο ψήφισαν συνολικά 141 βουλευτές.

Απάντηση Τασούλα στον Τσίπρα

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στις κατηγορίες του για τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υπεραμύνθηκε του τρόπου λειτουργίας της Βουλής επικαλούμενος και τις ομόφωνες αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο κ. Τασούλας απέρριψε τις αιτιάσεις για παραβίαση του συντάγματος ενώ μίλησε για μια «αμήχανη» κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκίνησε λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και για τον καλύτερο συνδυασμό που έγινε ώστε και η βουλή να μην κλείσει και οι βουλευτές να μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο.

Παράλληλα επεσήμανε, ότι στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη με πλήρη σύνθεση θα γίνει καλύτερος συνδυασμός όλων των παραγόντων για να είναι πιο εκτεταμένη η λειτουργία της Βουλής.

«Οι αποφάσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής ήταν αμήχανες. Δεν ήμασταν συνηθισμένοι, ούτε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η αμηχανία έπρεπε να αντικαταστήσει την πολυμηχανία, με προτεραιότητα την υγειονομική προστασία των εργαζομένων αλλά και μιας κοινωνίας που τα είχε χαμένα. Έπρεπε να εκπέμψουμε και ένα μήνυμα σε αυτή τη κοινωνία που τα είχε χαμένα, κρατώντας τη Βουλή ανοιχτή», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.

Για επιστολική ψήφο

Ο πρόεδρος της Βουλής, υπεραμύνθηκε της απόφασης για την ψήφιση νομοσχεδίων με επιστολική ψήφο, διευκρινίζοντας ότι, «αποφασίστηκε να μην γίνει χρήση του συντάγματος που επιτρέπει να νομοθετούν οι επιτροπές.

«Το σύνταγμα επιτρέπει να νομοθετούν οι επιτροπές. Αυτή τη δυνατότητα την αποποιηθήκαμε. Είπαμε ότι για τον τρόπο λειτουργίας της βουλής και τις ονομαστικές ψηφοφορίες θα υπάρχει το τεκμήριο να ψηφίζουν οι εισηγητές για τα νομοσχέδια και αν τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας να γίνεται με ανοικτό σύστημα και συμπληρωματικά να βάλουμε την επιστολική ψήφο κατά αναλογία», τόνισε και πρόσθεσε:

«Το σύνταγμα δεν ορίζει επιστολική ψήφο, αλλά τον τρόπο ψηφοφορίας των βουλευτών που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εμείς διευρύναμε την επιστολική ψήφο και προσθέσαμε στο Κανονισμό της Βουλής και το δικαίωμα και άλλων κατηγοριών βουλευτών να ψηφίζουν, όπως οι εγκυμονούσες».

«Αποφασίστηκε μια ευέλικτη προσαρμοστικότητα σε αυτή τη «κλεισούρα» ώστε να ψηφίζουν συμπληρωματικά με επιστολική ψήφο οι βουλευτές. Είναι μια διαχείριση της λειτουργίας της Βουλής σε αυτή τη «κλεισούρα που ξεκίνησε αμήχανα, και κοιτάμε να γίνει πιο εκτεταμένη. Πρώτη φορά ψηφίζουμε με κλεισούρα. Καλύτερος συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων, δεν μπορούσα να κάνω», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε:

«Ελπίζω στη Διάσκεψη των Προέδρων να βρούμε καλύτερους συνδυασμούς και δεν θα αδικείται ο πρόεδρος της Βουλής καταλογίζοντας του παραβίαση του συντάγματος».

Ο πρόεδρος της Βουλής κατέληξε:

«Δεν μπορούσαν να μείνουν αυτά αναπάντητα. Στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση, θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας της Βουλής η οποία κάθε στιγμή έχει τον κίνδυνο που πρέπει να αποτρέψουμε και που ευτυχώς δεν είναι συνταγματικός αλλά είναι κίνδυνος της δημόσιας υγείας».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...