Πέρασε η ιδιωτικοποιήση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και απελευθέρωση ΚΤΕΛ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς των υπεραστικών συγκοινωνιών, το οποίο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη διεύρυνση της αγοράς των ταξί.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, που απείχε των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Βασικά σημεία αντιπαράθεσης υπήρξαν η σκοπιμότητα της απελευθέρωσης της αγοράς των υπεραστικών συγκοινωνιών σήμερα, τη στιγμή που το μέτρο αυτό μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι και το 2019, αλλά και οι υπερεξουσίες με τις οποίες επιφορτίζεται η υπό ίδρυση Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (ΡΑΕΜ), για τις οποίες εξέφρασε την αντίθεσή της και η ΔΗΜΑΡ.

Ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στις βολές του ΣΥΡΙΖΑ ότι βιάστηκε να προχωρήσει στην απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών, υπενθύμισε πως «με το νομοσχέδιο, η Ελλάδα εφαρμόζει τον Κανονισμό 1370 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με καθυστέρηση έξι ετών».

«Υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά περίπτωση;» αναρωτήθηκε.

«Σε άλλα θέματα έχετε ταχύτητα λαγού και σε άλλα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, έχετε ταχύτητα χελώνας και πληρώνουμε και πρόστιμα» απάντησε ο Δ.Παπαδημούλης.

Απέναντι στο επιχείρημα πως με το νομοσχέδιο, το κράτος θα κληθεί να επιδοτήσει τις «άγονες» επιβατικά, υπεραστικές γραμμές, τη στιγμή που σήμερα τα ΚΤΕΛ δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό (αποσβένοντας τις όποιες απώλειες με τις εισπράξεις από κερδοφόρα δρομολόγια) ο υπουργός Μεταφορών αντέτεινε πως αυτό συμβαίνει σε βάρος του καταναλωτή, ο οποίος επιδοτεί τη ζημιογόνα γραμμή από την τσέπη του.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο υπουργός Μεταφορών παρατήρησε πως «το έργο της σήμερα είναι υποτυπώδες και γι’ αυτό χρειάζονται επενδύσεις. Το θέμα δεν είναι εάν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά εάν θα υπάρχουν εμπορεύματα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, που θα διακινούνται στην Ευρώπη, αποφέροντας κέρδη, θέσεις εργασίας, απασχόληση και τελικά φόρους στη χώρα» υποστήριξε.

πηγή:thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...