Πέριφέρεια:Ετοιμότητα για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

 

Σε ετοιμότητα, με εντολή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, βρίσκονται οι Υπηρεσίες Υγείας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων στην Δυτική Ελλάδα του ιού του Δυτικού Νείλου.

 

 

 

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας έχει δώσει ήδη σαφείς κατευθύνσεις ενώ εξίσου σημαντική κρίνεται και η αυτοπροστασία των πολιτών με την λήψη απλών και αποτελεσματικών μέτρων που προστατεύουν την υγεία. Να σημειωθεί ότι έως τώρα δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Δυτική Ελλάδα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών.  Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα  θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας υπενθυμίζει τις οδηγίες που συστήνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) για την προστασία του κοινού.

Να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών:

  • Με τη χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης.
  • Με τη χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.
  • Με τη χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια).

Επίσης συνίστανται:

  • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
  • Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Επίσης, ν’ αποφεύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι:

  • Με τη χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ παράθυρα, φεγγίτες κ.α.) και περιοδικό έλεγχο και συντήρηση τους.
  • Με τη χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όταν υπάρχουν βρέφη). Είναι πιο αποτελεσματικές όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
  • Με τη χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
  • Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών.
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
  •  

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...