Πέτσας: Αν χρειαστεί θα κλείσουμε τα διόδια

Είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν από την ελληνική κυβέρνηση πιο αυστηρά μέτρα απέναντι στα αιτήματα των πολιτών για έκτακτες μετακινήσεις και στο πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όπως σημειώνει η εφημερίδα τα «ΝΕΑ», το Μαξίμου θα ανακοινώσει νέο κύμα περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα ακόλουθα 10 μέτρα:

1.Την αύξηση προστίμου για άσκοπες μετακινήσεις. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα για άσκοπη μετακίνηση καταβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

2.Νέο όριο συναθροίσεων κάτω των 10 ατόμων.

3.Αποκλεισμό δημόσιων χώρων. Μετά την παραλία της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αποκλείσει και όλους δημόσιους χώρους που αποτελούν δέλεαρ για βόλτα.

4.Ειδική βεβαίωση εξόδου ηλικιωμένου: Οι εικόνες δεκάδων ηλικιωμένων να περιμένουν έξω από τις τράπεζες για να πάρουν την σύνταξή τους δημιούργησε προβληματισμό στα κυβερνητικά στελέχη. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να προστατευτούν καθώς αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» του κορονοϊού.

 
5.Πλαφόν έως δύο SMS στο 13033: Η αλόγιστη χρήση μηνυμάτων στο 13033 φέρνει πλαφόν στα SMS. Η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις των πολιτών και γνωρίζοντας ότι μέχρι στιγμή έχει κερδίσει το στοίχημα, δεν θέλει να χυθεί η καρδάρα με το γάλα.

6.Διαφορετικά χρονικά περιθώρια: Άλλη μία αλλαγή που θα ανακοινωθεί θα αφορά την αλλαγή στα χρονικά περιθώρια. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στις 3 ώρες. Η απουσία των πολιτών από το σπίτι τους, εκτός αν βρίσκονται στην δουλειά τους, δεν πρέπει να είναι πάνω από τρεις ώρες. Επιπλέον, αναζητείται λύση καθώς άλλο χρόνο θέλει ένας άνθρωπος για να πάει στο φαρμακείο, άλλο στο σούπερ μάρκετ και άλλο για να επισκεφτεί ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και θέλουν φροντίδα (βλ. ηλικιωμένους).

7.Αύξηση της αστυνόμευσης σε λιμάνια, εθνικές οδούς και στάσεις λεωφορείων.

8.Κλείσιμο διοδίων: Είναι κάτι που ακούγεται μέρες και θα πάρει σάρκα και οστά. Προφανώς και θα υπάρξουν διευκρινίσεις για να μην διακοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει οι πολίτες να φύγουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τα χωριά τους. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης «θα ήταν κρίμα θα διασπαρεί ο κορωνοϊός σε περιοχές που έχουν λίγα ή καθόλου κρούσματα».

9.Μετακίνηση εκτός δήμου άπαξ με βεβαίωση κατοικίας.

10.Κλειστές λειτουργίες στις εκκλησίες σε όλης της χώρας.

“Αν χρειαστεί θα κλείσουμε τα διόδια” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Επαναλαμβάνοντας ότι «αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού “ Σκάι” τόνισε πως «είναι μία από τις λίγες φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας, που όλοι μας μπορούμε να γίνουμε ήρωες, κάνοντας κάτι απλό: Μένοντας σπίτι και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές». Επiσήμανε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνονται», απηύθυνε έκκληση «στους λίγους που δεν θέλουν να συμμορφωθούν» και έκανε σαφές ότι «αν χρειαστεί να κλείσουν τα διόδια θα γίνει και αυτό» προκειμένου να αποφευχθούν μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα. Ταυτόχρονα, όμως, είπε πως πέρα από τα μέτρα για την κορύφωση της κρίσης εξετάζονται και μέτρα αποκλιμάκωσης.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που τηρεί τα μέτρα και στους λίγους που δεν τα τηρούν. Άρα, η αυστηροποίηση θα είναι γι’ αυτούς που δεν είναι συνεπείς, ώστε οι συνεπείς να μην νιώσουν κάποιο μεγαλύτερο περιορισμό. Για παράδειγμα, ακούμε πάρα πολλούς ότι βλέπουν τα ίδια πρόσωπα δύο-τρεις φορές στο σούπερ- μάρκετ την ίδια μέρα. Αυτό είναι μια κατάχρηση. Κανείς από εμάς δεν πήγαινε τρεις φορές τη μέρα στο σούπερ- μάρκετ πριν από την κρίση. Επομένως, εκεί χρειάζεται ένας περιορισμός. Στο θέμα της ατομικής άσκησης. Δεν μπορεί να βγαίνουμε τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα με την ίδια αιτιολογία. Εξετάζουμε, λοιπόν, θέματα, για όσους δεν συμμορφώνονται, χωρίς οι όποιες αποφάσεις να επηρεάζουν τους συνεπείς. Γιατί οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Προσέθεσε επίσης πως «ο χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις είναι κάτι που εξετάζεται μέσα στα επόμενα δύο τρία 24ωρα. Αν είναι να γίνει, θα γίνει τώρα».
Για άλλη μία φορά ο κ. Πέτσας είπε ότι «πρέπει να σπρώξουμε προς τα πίσω τη διασπορά του ιού, να την κρατήσουμε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν εφησυχάζουμε». Επεσήμανε όμως και ότι: «Εξετάζουμε τα μέτρα κορύφωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξετάζουμε όμως ταυτόχρονα και μέτρα σταδιακής αποκλιμάκωσης. Έτσι ώστε, όταν θα μας δώσουν το σήμα οι ειδικοί, να είμαστε σε θέση σταδιακά να επαναφέρουμε τομείς της οικονομίας στη δραστηριότητα και οι άνθρωποι να βγουν από το σπίτι τους. Σε αυτό τον σχεδιασμό υπάρχουν πολλά πράγματα και θα συνδυαστούν σε μια στρατηγική αποκλιμάκωσης, την οποία θα τη δούμε τις επόμενες εβδομάδες».
Όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας ο κ. Πέτσας εξέφρασε την αισιοδοξία του γιατί όπως είπε «έχει μια τρομερή δυναμική. Έχει πολύ φθηνά περιουσιακά στοιχεία και έχει διορθώσει πολλές ανισορροπίες του παρελθόντος. Άρα αυτή τη στιγμή έχει ένα υπόβαθρο: Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που επιτρέπουν σημαντικές επενδύσεις και σοβαρή πορεία ανάκαμψης. Τι πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το διάστημα; Εφόσον έχουμε μπροστά μας μια υγειονομική κρίση, δηλαδή ένα παροδικό φαινόμενο, θα πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε και οι επιπτώσεις στην οικονομία να είναι παροδικές. Γι’ αυτό στηρίζουμε την οικονομία τώρα, έτσι ώστε, όταν ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, να κινηθεί γρήγορα προς τα πάνω. Και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί. Για να γίνει θέλουμε, εκτός από τα εργαλεία που έχουμε μέχρι τώρα κατοχυρώσει, και μία μεγαλύτερη κοινοτική αλληλεγγύη. Θέλουμε στα κοινά προβλήματα, να έχουμε κοινές λύσεις».
Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως καταβάλλονται προσπάθειες σε κάθε επίπεδο προκειμένου «να μας βρει όλους μαζί όρθιους η επόμενη μέρα μετά την κρίση» καθώς και ότι «ένα βασικό στοιχείο όσον αφορά τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι ο τουρισμός. Και για να πάρει μπροστά θα πρέπει να δείξουμε καλύτερα αποτελέσματα στο πεδίο της πανδημίας. Αν πάμε καλά, τότε θα είμαστε ελκυστικότερος προορισμός σε σχέση με άλλους προκειμένου κάποιος να μας επιλέξει έστω από το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς και μετά». Και προσέθεσε: «Αυτή τη στιγμή, από όλα τα στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι θα μπορέσουμε να σπρώξουμε προς τα πίσω την καμπύλη της κορύφωσης της κρίσης. Θα ξετυλιχθεί μέσα στον Απρίλιο και στον Μάιο. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή πάρα πολύ πιθανό να έχουμε πολύ μεγάλες αναταράξεις μέσα στο καλοκαίρι».

thebest



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...