Παγκόσμιο ρεκόρ για πίνακα Ελ Γκρέκο!

Παγκόσμιο ρεκόρ για πίνακα Ελ Γκρέκο!
Ενα αριστούργημα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, «Ο Αγιος Δομήνικος στην προσευχή», έργο της εποχής του Τολέδο, πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις, στο Λονδίνο, έναντι 10,6 εκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ για έργο του Ελ Γκρέκο. Το έργο «O Aγιος Δομήνικος στην προσευχή», δημιουργημένο τον 17ο αιώνα στο Τολέδο, βγήκε για πρώτη φορά σε δημοπρασία.

Δημιουργημένο τον 17ο αιώνα, κατά την τελευταία περίοδο της καριέρας και της ζωής του μεγάλου καλλιτέχνη, στο Τολέδο, βγήκε για πρώτη φορά σε δημοπρασία, μαζί με άλλα έργα old masters. Ενας ακόμη πίνακας του Γκρέκο, «Ο Χριστός στον σταυρό», άλλαξε χέρια στην ίδια δημοπρασία, αντί 3,4 εκατ. ευρώ.

«Οι σπουδαιότεροι πίνακες των old masters έχουν μια διαχρονική ποιότητα που ξεπερνά την εποχή τους και τους συνδέει με το κοινό του σήμερα, όπως πιστοποιείται και από το παγκόσμιο ρεκόρ του Ελ Γκρέκο», δήλωσε εκ μέρους του οίκου Σόθμπις ο Αλεξ Μπελ, προσθέτοντας: «Είμαστε σίγουρα σε μια νέα εποχή στην οποία οι πελάτες από καινούργιες αγορές συλλέγουν old masters με νέους τρόπους. Πάνω από το 40% των έργων που πωλήθηκαν πέτυχαν τιμές πάνω από τις αρχικές κατώτερες εκτιμήσεις».

Νέα ρεκόρ καταγράφηκαν για οκτώ καλλιτέχνες, ανάμεσά τους επίσης ο Τιέπολο και ο Κλοντ-Ζοζέφ Βερνέ.

Η Ράχελ Ρούις, η Ολλανδή ζωγράφος, γνωστή για τις νεκρές της φύσεις με λουλούδια, σημείωσε ρεκόρ για γυναίκα ζωγράφο από τους old masters.

Ο πίνακάς της, με τον μακρύ τίτλο «Νεκρή φύση από τριαντάφυλλα, τουλίπες, ένα ηλιοτρόπιο κι άλλα λουλούδια σε γυάλινο βάζο με πεταλούδα κι άλλα έντομα πάνω σε μαρμάρινο περβάζι», ξεπέρασε την προεκτίμηση και πωλήθηκε αντί 1,65 εκ. στερλίνες.

Ο «Αγιος Δομήνικος στην προσευχή» του Γκρέκο και μερικά ακόμη έργα αποτελούν μέρος της συλλογής του Γερμανού βιομηχάνου Γκούσταβ Ράου, γνωστού για τη φιλανθρωπική του δράση, που δώρισε το 2001 στη Unicef. Τα έσοδα, πάνω από 12 εκατ. λίρες, θα διατεθούν για τους σκοπούς της Unicef.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...