Παναγία των Παρισίων: Μόνο μια λέξη, θλίψη

newsit.gr

Είναι στην Γαλλία, αλλά είναι όλων μας, του κόσμου όλου. Η Παναγία των Παρισίων δέχθηκε “βαρύ” πλήγμα από την φωτιά που κατέστρεψε τόσο λίγα, όσο και πολλά. Σώθηκαν οι δύο εμβληματικοί πύργοι, αλλά καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά η οροφή. Αποκαρδιωτικές οι εικόνες του αριστουργηματικού Καθεδρικού και φόβος για το τι θα αντικρίσουμε με το πρώτο “φως” της ημέρας. Βίντεο και φωτογραφίες που προκαλούν ένα ατελείωτο “σφίξιμο”, την ημέρα που για τους Καθολικούς ξεκινούσε η Μεγάλη Εβδομάδα.

Ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού, έχασε πολλή από την αίγλη του. Το δίπολο του μισογεμάτου ποτηριού με αυτό που είναι μισοάδειο, δε μοιάζει να έχει απάντηση.

Ναι, η Παναγία των Παρισίων δεν έπεσε ολοκληρωτικά. Ναι, οι δύο απαράμιλλης ομορφιάς, εμβληματικοί πύργοι της στέκουν όρθιοι. Τουλάχιστον ακόμη, αφού οι γαλλικές Αρχές έχουν ενημερώσει πως μοιάζουν να έχουν σωθεί.

Η Νοτρ Νταμ, όμως, πληγώθηκε βαριά. Τα 2/3 της οροφής έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η τραγωδία δεν ολοκληρώθηκε, όμως θα είναι εκεί, να μας δείχνει σε λίγες ώρες, όταν το πρώτο «φως» της ημέρας ξεπροβάλλει, το πώς ένα αριστούργημα που μετρά 850 χρόνια ζωής, μπορεί να πληγωθεί μέσα σε λίγες ώρες, ενώ υπάρχουν αναφορές και για έναν σοβαρά τραυματία πυροσβέστη.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ένας ακόμη παράγοντας που κάνει τα όσα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα. Την Δευτέρα, 15.04.2019, ήταν η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Εβδομάδα των Παθών, λοιπόν και με την βούλα…

Νύχτα μάχης για την Παναγία των Παρισίων

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας, θα δοθεί ολονύχτια μάχη για να σωθεί ό, τι γίνεται. Όπως προαναφέραμε, το ολικό σοκ απεφεύχθη. Τα θεμέλια του Καθεδρικού άντεξαν και δεν ζήσαμε το απόλυτο δράμα, όμως η επιχείρηση κατάσβεσης θα διαρκέσει ακόμη ώρες.

Κάτι απολύτως λογικό, αν κανείς δει αυτή την εικόνα. Είναι ίσως η συγκλονιστικότερη φωτογραφία μεταξύ πολλών που είδαμε. Έχει τραβηχτεί από drone της αστυνομίας και δείχνει την καταστροφή από ψηλά.

Θλίψη…

Σοκ διαρκείας…

Νωρίτερα, είχαμε γίνει μάρτυρες ενός απίστευτου θρίλερ, με τις εικόνες που έρχονταν από την φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων να αποτελούν «γροθιά στο στομάχι».

Τα βίντεο που έδειχναν το καμπαναριό να καταρρέει, «πάγωσαν» τον πλανήτη… Οι πρώτες μαρτυρίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας ήταν πραγματικά συγκλονιστικές.

Οι φωτογραφίες, το ίδιο

Παναγία των Παρισίων Παναγία των Παρισίων

Αργότερα, το σκοτάδι έπεσε και οι φωτογραφίες από τις φλόγες που τύλιγαν τον Καθεδρικό ναό έγιναν ακόμη πιο δύσκολες να τις βλέπει κανείς…

Τη νύχτα, πια, ήρθε και η είδηση που έκανε όλο τον κόσμο να σκεφτεί το χειρότερο: Έλεγε πως η φωτιά εξαπλώθηκε, με τις Αρχές να εμφανίζονται φανερά απαισιόδοξες πως ίσως η Παναγία των Παρισίων να μην μπορούσε να σωθεί!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...